Obesity

האם טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד בנשים עם סכיזופרניה? (Lancet Psychiatry)

חשיפה ממושכת לתכשירים אנטי-פסיכוטיים המביאים לעליה בריכוזי פרולקטין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד בנשים עם סכיזופרניה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן שד נפוץ יותר בנשים עם סכיזופרניה, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. לא ידוע אם תרופות אנטי-פסיכוטיות המובילות לעליה ברמות פרולקטין תורמות לסיכון המוגבר לממאירות באוכלוסיה זו.

החוקרים התבססו על מאגרי נתונים מפינלנד והתאימו לנשים עם סכיזופרניה ואבחנה של סרטן שד (קבוצת מקרים) חמש נשים עם סכיזופרניה וללא סרטן שד, אשר היו תואמות בגיל ומשך מחלה (קבוצת ביקורת). הנשים בקבוצת המקרים והביקורות היו בגילאי 18-85 שנים והחוקרים לא כללו במחקר נשים עם אבחנה קודמת של מחלה ממארת, מושתלות איברים, נשים לאחר כריתת שד, או אבחנה של HIV.

מבין 30,785 נשים עם אבחנה של סכיזופרניה בין 1972 ועד 2014, 1,069 אובחנו כלוקות בסרטן שד בין תחילת שנת 2000 ועד סוף שנת 2017.

בהשוואה ל-5,339 בקורות תואמות, חשיפה מצטברת בת 1-4 שנים או חשיפה במשך למעלה מחמש שנים לתרופות אנטי-פסיכוטיות שאינן מלוות בעליה ברמות פרולקטין (כולל Clozapine, Quetiapine, או Aripiprazole) לא לוותה בסיכון מוגבר לסרטן שד, בהשוואה לחשיפה במשך פחות משנה לתרופות אלו.

באשר לטיפול בתרופות המעלות רמות פרולקטין (כל התרופות האנטי-פסיכיאטריות האחרות), חשיפה במשך 1-4 שנים לא לוותה בסיכון מוגבר לסרטן שד, בהשוואה לחשיפה במשך פחות משנה לתרופות אלו. עם זאת, חשיפה לאורך למעלה מחמש שנים לתרופות אלו לוותה בעליה של 56% בסיכון לסרטן שד (יחס סיכויים מתוקן של 1.56, p<0.001).

הסיכון להתפתחות אדנוקרצינומה לובולארית על-רקע טיפול ארוך-טווח בתרופות אנטי-פסיכוטיות המעלות רמות פרולקטין (יחס סיכויים מתוקן של 2.36, רווח בר-סמך 95% של 1.46-3.82) היה גבה יותר בהשוואה לסיכון להתפתחות אדנוקרצינומה דוקטאלית (יחס סיכויים מתוקן של 1.42, רווח בר-סמך 95% של 1.12-1.80).

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות המלוות בעליה ברמות פרולקטין מלווה בסיכון מוגבר משמעותית להתפתחות סרטן שד בחולות סכיזופרניה. הם קוראים לעקוב אחר רמות פרולקטין בדם בנשים עם סכיזופרניה תחת טיפול בתרופות אלו.

Lancet Psychiatry. 2021 Aug 30

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה