Obesity

חרדה על-רקע COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה לא-מאוזנת במבוגרים (Ann Allergy Asthma Immunol)

במבוגרים עם רמות חרדה גבוהות משנית ל-COVID-19 במהלך החודשים הראשונים של המגפה תועד סיכון מוגבר לאסתמה לא-מאוזנת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

החוקרים השלימו מחקר חתך שכלל מבוגרים בארצות הברית בגילאי 18 שנים ומעלה, עם אבחנה קודמת של אסתמה. הם אספו תשובות מלאות מ-873 משתתפים שהשיבו לשאלונים עד 19 בדצמבר, 2020.

הסקר כלל שמונה שאלות שדורגו בסולם של חמש נודות להערכת החוויות של המשתתפים בשבועיים הקודמים. המשתתפים גם השלימו את מבחן ACT (Asthma Control Test) והשיבו לשאלות אחרות אודות ניצול שירותי בריאות ושינויים בחיים במהלך תקופת המגפה.

הגיל הממוצע של המשתתפים במחקר עמד על 45 שנים, כאשר הרוב הגדול (83%) היו נשים ו-69% היו בוגרי מכללות. בנוסף, 14% מהמשתתפים איבדו את מקום עבודתם ו-21% דיווחו על ירידה ביכולת ההכנסה. עוד מדווחים החוקרים כי 13% מהחולים היו בבידוד-עצמי עם תסמיני קורונה ו-15% היו בבידוד ללא תסמינים, כאשר 25% דיווחו כי זוהו כחשודים לקורונה או כחולים מאומתים ו-2% אושפזו בשל COVID-19.

מהסקר עלה כי קרוב ל-57% מהחולים דיווחו על אירוע או התקף אסתמה במהלך המגפה, כאשר 29% יצרו קשר עם הרופא המטפל בשל תסמינים דחופים ו-43% דיווחו על אסתמה לא-מאוזנת לפי מדד ACT של עד 19 נקודות.

מהסקר עולה כי מרבית המשתתפים דיווחו כי היו מוטרדים לגבי מצבם האישי, בני משפחתם וחבריהם וחששו מפני התפתחות COVID-19 בנוסף לדאגה בנוגע למצבם הגופני, נפשי ורגשי.

בקרוב ל-48% מהמשתתפים תועדו מדדים גבוהים בהערכת רמות חרדה, כאשר בקרב אלו עם רמת השכלה נמוכה יותר או אלו שגרו בשכירות או התגוררו עם בן משפחה או חברים תועד סיכוי גבוה יותר משמעותית לרמות חרדה גבוהות יותר. כמו כן, רמות חרדה מוגברות תועדו בקרב משתתפים שהיו בבידוד עצמי, אלו עם חשד או עדות ל-COVID-19 ואלו שנחשפו לאחרים עם חשד או עדות להדבקה בנגיף הקורונה.

בסיכומו של דבר, הסיכון לאסתמה לא-מאוזנת היה גבוה כפליים בקרב משתתפים עם רמות חרדה גבוהות, בהשוואה לאלו עם רמות חרדה נמוכות (יחס סיכויים של 2.0, רווח בר-סמך 95% של 1.45-2.74).

כאשר המשתתפים סווגו לרבעונים על-פי רמת החרדה, החוקרים מצאו קשר מנה-תגובה משמעותי בין רמות חרדה על-רקע COVID-19 ובין הסיכוי לאסתמה לא-מאוזנת (p<0.001). בסך הכול, 28.83% מהחולים ברבעון התחתון של רמות החרדה דיווחו על אסתמה לא-מאוזנת, כמו גם 36.44% מאלו ברבעון השני, 40% מהחולים ברבעון השלישי ו-64.26% מאלו ברבעון העליון של רמת החרדה.

בהשוואה לחולים ברבעון התחתון של חרדה, החוקרים חישבו יחסי סיכויים לאסתמה לא-מאוזנת של 1.64 (רווח בר-סמך 95% של 1.06-2.53) בקרב חולים ברבעון השני, 1.78 (רווח בר-סמך 95% של 1.12-2.85) באלו ברבעון השלישי ו-3.83 (רווח בר-סמך 95% של 2.41-6.09) בקרב אלו ברבעון העליון של רמות החרדה.

לאור ההשלכות הגופניות והפסיכולוגיות של מגפת הקורונה, החוקרים קוראים לקובעי המדיניות לשפר את הגישה לשירותי בריאות הנפש לכלל הציבור, בפרט בתקופות של מגפה. הם כותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהשלמת הערכה של המצב הנפשי של המטופלים והפניה למומחים במידת הצורך.

Ann Allergy Asthma Immunol. 2022

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה