Obesity

דיאטה קטוגנית דלת קלוריות משפרת ירידה במשקל ותפקוד אימוני (Clinical Nutrition)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקרים חדשים שהוצגו בסימפוזיון הבינלאומי המדעי ה- New Frontiers in Scientific Research, הראו כי דיאטה קטוגנית דלת קלוריות הינה אסטרטגיה יעילה לא רק לקידום ירידה במשקל, אלא גם לניהול מחלות נלוות רבות הקשורות להשמנה, כולל COVID-19.

מאז 2010, מחקרים רבים המתמקדים בניתוח היעילות והבטיחות של טיפול בתזונה קטוגנית דלת קלוריות פורסמו בכתבי עת נחשבים. ראיות משמעותיות הראו השפעה חיובית של הדיאטה גם ברמה הרגשית והפסיכולוגית, כאשר מספר מחקרים הראו כי תזונה זו מלווה בהפחתת חרדה מאוכל ושיפור בפרמטרים פסיכו-ביולוגיים בהשוואה לדפוסי תזונה אחרים, ועל ידי כך מביאה לשיפור משמעותי באיכות החיים. אחד החוקרים ציין כי מחקרים שנמצאים בשלבי ביצוע מראים כי ההשפעה המיטיבה של דיאטה זו יכולה להיות מתווכת על ידי מנגנונים אפיגנטיים. התוצאות הראו שלאחר ירידה במשקל תחת דיאטה קטוגנית דלת הקלוריות, צורת המתילציה שהייתה לאנשים שמנים טרם הירידה במשקל התהפכה והתאימה לזו של אנשים בעלי משקל תקין. בנוסף, החוקר העיד כי רוב הגנים עם המתילציה המשתנה (בסך הכל 292) שייכים למסלולים שהיו מעורבים בוויסות חילוף החומרים, תפקוד רקמת השומן, תפקוד מערכת העצבים המרכזית, וגם קרצינוגנזה.

החוקרים העידו גם על התפקיד המווסת של הדיאטה הקטוגנית דלת הקלוריות בתפקוד מערכת החיסון. במחקר סקירה בכתב העת Clinical Nutrition, שהשווה בין דיאטה זו לתזונה מאוזנת היפו-קלורית סטנדרטית ולניתוח בריאטרי, נבדקו ציטוקינים רבים (32) ונצפה הבדל בין דיאטה קטוגנית דלת קלוריות לניתוח בריאטרי. על פי החוקרת שדיווחה למדסקייפ “התוצאות מאששות את ההשערה שהדיאטה הקטוגנית דלת הקלוריות משחזרת את המצב הדלקתי של חולים שמנים, והצלחנו גם לאמת שלעלייה בגופי קטון יש תכונות אימונומודולטוריות שהוכחו בעבר במודלים פרה-קליניים ובבעלי חיים, אשר קשורות לתפקוד חיסוני מוגבר בחולים אלה”.

בנוסף, בסימפוזיון הוצגה מטה-אנליזה משמעותית, שחקרה את כל הפרסומים שהשוו את הדיאטה הקטוגנית דלת הקלוריות עם דיאטות אחרות. התוצאות הראו את עדיפותה של השיטה בהפחתת BMI, משקל ומסת שומן. עדויות אלו מדגימות גם הפחתה ושיפור בסמנים מטבוליים, במיוחד מטבוליזם של גלוקוז ומטבוליזם של שומנים.

לכתבה ב-Medscape

למאמר ב- Clinical Nutrition

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה