Osteoarthritis

אפידמיולוגיה-כללי – הגורמים לפגיעה בראיה במבוגרים בארה”ב ושכיחותם /מאת פרופ’ רוזנר, עורך רפואת עיניים

עיוורון וראיה לקויה מוכרים כגורמים חשובים לנכות בקרב תושבי ארה”ב. קיימים רק מעט מחקרים אפידמיולוגיים המנסים להעריך את שכיחות הנכות הראייתית בכל ארה”ב.  ה-  The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) אסף נתונים מכלל ארה”ב על נכויות ראיה אך הוא מתיחס לתקופה שמלפני 30 שנה והוא לא מאפשר לנתח את הגורמים לנכות. מגבלות דומות קיימות גם ב- The Visual Acuity Impairment Survey שנערך על ידי ה- National Eye Institute בשנות השמונים. מחקרים אחרים בנושא זה בארה”ב מוגבלים בגלל השוני בין האוכלוסיות המקומיות ששימשו אותם.

בגלל הצורך בהערכה כלל-אמריקאית של נכות ראיה מצד אחד  ובגלל היוקר והקושי הלוגיסטי באיסוף מדגם מייצג של כלל ארה”ב מצד שני, הוחלט לנקוט בגישה מקורית: החוקרים הראשיים של מחקרים חשובים שנערכו בעבר על שכיחות בעיות ראיה באוכלוסיה, זומנו לפגישה בה הוסכם על סטנדרטיזציה של הגדרת המחלות והדיווח כך שאפשר יהיה לנתח יחד נתונים שנאספו כבר לצורך ביצוע המחקרים שפורסמו. 

על פי מחקרים שבוצעו בנושא בארה”ב, מערב אירופה, ברבדוס, הודו ואוסטרליה חישבו את שכיחות המקרים עם עיוורון וראיה לקוייה לפי גיל ומוצא אתני. הנתונים יושמו עבור מבנה האוכלוסייה בארה”ב בשנת 2000 כדי לחשב את מספר העיוורים ולקויי הראיה בכל ארה”ב כיום, ובהתאם לתחזיות לגבי מבנה האוכלוסייה בארה”ב ב- 2020 חושבה התחזית של מספר העיוורים ולקויי הראיה בכל ארה”ב בשנת 2020. זוהי כעת ההערכה המעודנת ביותר על שכיחות לקויי ראיה בעולם המערבי כיום ובעתיד הקרוב.

המטרה של המאמר הראשון בסדרת המאמרים שפורסמה בעקבות עבודה זו, היתה להעריך את השכיחות בארה”ב של עיוורון וראיה לקוייה, בחלוקה לפי הגורמים, והפיזור לפי גיל, מוצא אתני ומין ולצפות את השכיחות של מצבים אלה בעוד 20 שנה. (1)

עיוורון הוגדר הן על פי ההגדרה בארה”ב – כחדות הראיה המרבית בעין הטובה של 6/60 או פחות והן על הסטנדרט של the World Health Organization של חדות ראיה מרבית בעין הטובה הפחותה מ-  6/120 . ראיה לקויה הוגדרה כראיה מרבית הפחותה מ- 6/12 בעין הטובה. הנתונים חושבו בנפרד עבור שחורים, היספנים ולבנים בקבוצות גיל של 5 שנים החל מגיל 40 שנה. השכיחויות הוערכו על פי מחקרים שבוצעו בקבוצות אוכלוסייה בארה”ב, אוסטרליה ואירופה.

בהתבסס על נתוני הדמוגרפיה בארה”ב בשנת 2000 נמצא ש- 0.78% מהאמריקאים בגיל גבוה מ- 40 שנה, המהוים 937000 אנשים, הינם עיוורים. 2.4 מיליון נוספים, המהווים 1.98% מהאוכלוסייה סובלים מראיה לקויה.

הסיבה המובילה לעיוורון בקרב הלבנים הינה AMD ומהווה 54.4% מהמקרים. בקרב השחורים ירוד וגלאוקומה היוו הגורם ליותר מ- 60% ממקרי העיוורון. ירוד היה הגורם העיקרי לראיה לקויה והוא היה הגורם לבערך 50% מהמקרים עם ראיה דו-עיינית פחותה מ- 6/12 בקרב הלבנים, השחורים וההיספנים. הוערך שמספר העיוורים בארה”ב יגדל ב- 70% ויגיע ל- 1.6 מיליון עד 2020 עם גידול דומה גם של מקרים עם ראיה לקויה. 

המסקנה מנתונים אלה הינה שאחד מכל 28 אמריקאים בגיל מעל 40 שנה סובל מעיוורון או ראיה לקויה. הגורמים לליקוי הראיה ולעיוורון משתנים בהתאם למוצא האתני. נראה ששכיחות המקרים עם עיוורון וליקויי ראיה תלך ותגדל במהלך 20 השנים הקרובות, בעיקר בגלל הזדקנות האוכלוסייה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה