Osteoarthritis

האם לאקופונקטורה תועלת בטיפול בכאבי ברכיים כרוניים? (JAMA)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA, עולה כי טיפול אקונפונקטורה, בין אם בגישה מסורתית באמצעות מחטים ובין אם באמצעות לייזר, אינו מביא לשיפור הכאב או התפקוד לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול דמה, בחולים מבוגרים עם כאבי ברכיים כרוניים.

מדגם המחקר כלל 282 חולים, בגילאי 50 שנים ומעלה, עם כאבי ברכיים במשך למעלה משלושה חודשים ובמרבית ימות השבוע, בחומרה ממוצעת של 4 מתוך 10 בסולם דירוג מספרי. החולים סבלו גם מנוקשות בוקר במשך פחות מ-30 דקות.

במסגרת המחקר חולקו באקראי מספר דומה של חולים לאחת מארבע קבוצות טיפול: אקופונקטורה עם מחטים (70 חולים), אקופונקטורהבאמצעות לייזר (71 חולים), דמה-לייזר (70 חולים) או קבוצת ביקורת ללא אקופונקטורה (71 חולים).

לאחר 12 שבועות, 9% מהמשתתפים אבדו במהלך המעקב, וכך גם 18% מהמשתתפים לאחר שנה אחת. החוקרים מסבירים כי התבססו על אקופונקטורה בשיטת רפואה סינית מסורתית ומערבית.

המשתתפים השלימו שאלונים בתחילת המחקר, לאחר 12 שבועות ושנה אחת לאחר הטיפול במסגרת המחקר. התוצא העיקרי היה מדדי כאב ותפקוד על-רקע אוסטיאוארתריטיס. תוצאים משניים כללו את מדד הכאב הממוצע בהליכה ועמידה, מגבלה ממוצעת בתפקוד היומי במהלך השבוע האחרון, מדדי כאב לפי סולם Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index, איכות החיים הבריאותית ומדדי תפקוד גופני ונפשי.

מהתוצאות עולה כי אקופונקטורה באמצעות לייזר או באמצעות מחטים לא הביאה לשיפור משמעותי במדדי הכאב (הבדל של 0.4- יחידות והבדל של 0.1- נקודות, בהתאמה) או במדדי התפקוד (1.7- ו-0.5, בהתאמה) בהשוואה לטיפול דמה לאחר 12 שבועות. בהשוואה לקבוצת הביקורת, אקופונקטורה באמצעות מחטים ולייזר הביאה לשיפור מתון בכאב (1.1- ו-0.8-, בהתאמה) לאחר 12 שבועות, אך לא לאחר שנה אחת. אקופונקטורה באמצעות מחטים הובילה לשיפור מתון בתפקוד, בהשוואה לביקורות, לאחר 12 שבועות (3.9-) אך ללא הבדל מובהק סטטיסטית בהשוואה לקבוצת טיפול דמה (1.7-) ולא נותר לאחר שנה אחת. לא תועדו הבדלים במרבית התוצאים המשניים או בשיעור האירועים החריגים החמורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים מעל גיל 50 שנים עם כאבי ברכיים כרוניים בדרגה בינונית עד חמורה, אין תועלת לטיפולי אקופונקטורה באמצעות לייזר או מחטים, להקלה על כאב או שיפור התפקוד. ממצאי המחקר אינם תומכים בביצוע טיפולים אלו באוכלוסיית חולים זו.

JAMA. 2014.312:1313-1322

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה