Osteoarthritis

האם נמצאה הגדרה מדויקת יותר להשמנה בריאה מטבולית? (JAMA Network Open)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר שפורסם ב-JAMA Network Open מציע הגדרה חדשה להשמנה בריאה מטבולית המתחשבת ביחס מותניים-ירכיים לזיהוי אנשים המסווגים לפי BMI כסובלים מהשמנת יתר על פי ה-BMI, אך לא בסיכון מוגבר לתמותה. מחקר זה ניסה להתמודד עם הקושי להגדיר הגדרה מדויקת של השמנת יתר בריאה מטבולית. הגדרות עבר הסתמכו במידה רבה על היעדר תסמונת מטבולית או עמידות לאינסולין עם קריטריונים נוספים וספי חתך שונים.

ההגדרה החדשה שפותחה ע”י צוות חוקרים מגרמניה, בהתבסס על נתונים שנאספו בבריטניה, כוללת שלושה מרכיבים:

·       לחץ דם סיסטולי נמוך מ-130 מ”מ כספית, ללא טיפול תרופתי בלחץ דם.

·       יחס מותניים-ירכיים נמוך מ-0.95 לנשים ומ-1.03 לגברים.

·       ללא סוכרת מסוג 2.

לדברי החוקרים במחקר, “למרות שקל למדוד אותו, ה-BMI נחשב למדד לא מספיק טוב להערכת תכולת השומן בגוף, מכיוון שהוא אינו כולל בתוכו את מסת השריר וצפיפות העצם ואינו משקף את חלוקת השומן. לפי ההגדרות הקודמות, בדרך כלל השתמשו בהיקף המותניים כדי להעריך השמנת יתר בטנית; עם זאת, יחס מותניים-ירכיים הוא מדד יעיל יותר להערכת שומן מרכזי ובעל יכולות טובות יותר לניבוי אירועים קרדיו-וסקולרים”.

המחקר הראה כי בקרב האוכלוסייה שנבדקה, 40% מהאנשים עם עודף משקל שעמדו בהגדרה זו של השמנת יתר בריאה מטבולית, להשמנה לא היה קשר משמעותי לתמותה קרדיווסקולרית (HR 0.68, 95% CI 0.30-1.54) או לתמותה כוללת (HR 1.03, 95% CI 0.70-1.51), בהשוואה לאנשים בריאים במשקל תקין לאחר יותר מ-14 שנות מעקב.

החוקרים איששו את תוצאות המחקר בקבוצת מחקר נוספת מה-UK Biobank, בה 20% מהאנשים הסובלים מהשמנת יתר עמדו בהגדרה החדשה, וגם כן לא נמצאו בסיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולרית (HR 1.17, 95% CI 0.81-1.69) או לתמותה כוללת (HR 0.98, 95% CI 0.87-1.10) לאחר כמעט 8 שנות מעקב. החוקרים ציינו כי הקבוצה השנייה שנבדקה נבחרה בעצמה ומשתתפיה היו בגיל ממוצע גבוה יותר, מה שעשוי להסביר את השוני באחוז אנשים העונים להגדרה החדשה בין שתי הקבוצות.

לדברי החוקרים, המגבלות העיקריות במחקר כללו היעדר נתונים על שינויים במשקל הגוף של המשתתפים לאורך זמן ובגורמים מטבוליים שלהם. בנוסף, הם ציינו כי חלוקת השומן בגוף עשויה להשתנות למאפיינים אתניים וגזעיים, וייתכן שההגדרה המוצעת באשר ליחס המותניים-ירכיים לא חלה על כל האוכלוסיות ובמיוחד בקרב אוכלוסיות אסייתיות שהיו בייצוג חסר בשתי הקבוצות.

לכתבה ב-Medpage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה