Osteoarthritis

כלי פשוט מסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר (Nature Medicine)

בדיקת דם פשוטה בשילוב עם מבחני זיכרון קצרים עשוי לסייע בזיהוי נבדקים אשר יפתחו מחלת אלצהיימר בעתיד בדרגת דיוק גבוהה, כך מדווחים חוקרים משבדיה במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine.

החוקרים שילבו את רמות P-tau (Phosphorylated Tau), גנוטיפ APOE וציוני מבחנים להערכת זיכרון ותפקוד ניהולי לחיזוי התפתחות מחלת אלצהיימר בתוך 2-6 שנים בקרב נבדקים עם תלונות על הפרעות זיכרון.

החוקרים העריכו את הנתונים הדמוגרפיים, גנוטיפ APOE, עובי קורטקס, מדדים קוגניטיביים, סמנים בפלזמה ובנוזל שדרה, בחיפוש אחר המשתנים הטובים ביותר לחיזוי מחלת אלצהיימר במטרה לבנות אלגוריתם פשוט עם ערך מנבא טוב. הם התבססו על נתונים אודות 543 משתתפים מפרויקט Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative כמדגם ולידציה.

בתוך 4 שנים, רמות חלבון P-tau217 בדם בלבד ניבאו התפתחות מחלת אלצהיימר במדגם BioFINDER עם שטח מתחת לעקומה של 0.83. שילוב רמות החלבון בפלזמה עם מבחנים להערכת זיכרון, תפקוד ניהולי וגנוטיפ APE הובילו לאלגוריתם בעל דיוק של 91% (שטל מתחת לעומת של 0.91, p<0.001).

במדגם ADNI, מודל זה הדגים שטח מתחת לעקומה שהיה דומה (0.90) כאשר נעשה שימוש ברמות P-tau181 בדם במקום P-tau217. בתוך שנתיים ושש שנים, מודלים דומים הדגימו שטח מתחת לעקומה של 0.90-0.91 בשני המדגמים. שימוש רמות P-tau בנוזל שדרה, עמילואיד-ביתא ו-Nfl (Neurofilament Light) במקום סמנים בפלזמה לא הוביל לשיפור משמעותי בדיוק המודל.

הן חלבון p-tau217 והן p-tau181 הדגימו תוצאות טובות במחקר ומהנתונים עולה כי בשילוב עם מבחנים קוגניטיביים ובדיקות גנטיות, לא משנה באיזה מהסמנים משתמשים מאחר ועם שניהם המודל הדגים דיוק דומה.

החוקרים כותבים כי עד כה, המודל נבחן בנבדקים במרפאות זיכרון והם מקווים כי הממצאים יאושרו גם בקרב מטופלים במרפאות ראשוניות וכן במדינות מתפתחות עם משאבים מוגבלים.

Nature Medicine 2021

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה