Osteoporosis

ועדת הקורונה מאמצת המלצות דו”ח זכויות האדם של זולת על זקנים (הודעת דובר הועדה)

הודעת ועדת הקורונה

יו”ר הועדה, ח”כ יפעת שאשא ביטון: “הועדה מאמצת את המלצות הדוח של זולת. יש גוננות יתר על הזקנים. אנחנו לא רוצים שימותו מקורונה אבל הורגים אותם מבדידות. הזקנים הם חלק מהאוכלוסייה שצריך להגן עליה אבל גם לאפשר לה חיים”

עינת עובדיה, מנכ”לית זולת לשוויון וזכויות אדם: “ההתייחסות של ממשלת ישראל לזקנים היא פטרנליסטית וכזו שמסתכלת דרך פריזמה גילאית”

הבוקר (ד’, 10:00) התקיים דיון מיוחד בכנסת בוועדת הקורונה, על דוח זכויות האדם של זקנים בקורונה שפרסם מכון “זולת”. בדיון, אותו זימנה יו”ר הועדה ח”כ יפעת שאשא-ביטון ויזמה ח”כ מרב מיכאלי, השתתפו מטעם “זולת” עינת עובדיה, מנכ”לית זולת, דר’ כרמל שלו שחיברה את הדוח ונציגים מצוות המומחים פרופ’ רביע חלאילה ודר’ איתן לה-פיקאר.

עינת עובדיה, מנכ”לית “זולת”: “ 97% מהזקנים בישראל חיים בקהילה ורק 3% במוסדות. הממשלה לא ערוכה לקראת החורף הקרוב באשר לזקנים בקהילה. יש חוסר היערכות של הממשלה לקראת החורף הקרוב – כי אנחנו יודעים שתהיה תחלואה שאינה רק נובעת מקורונה. עלינו לבנות מענים רפואיים: לייצר מיון קורונה-שפעת, להקים מרפאות מיוחדות להבטחה של טיפול שוטף בזקנים בקהילה.

בפן הנפשי, חייבים לאפשר לזקנים בתקופת החורף, שתגרום לזקנים להסתגר יותר בבתים, שעלולה להחריף תופעות כמו בדידות, חרדה ודיכאון שהם גורמי סיכון בפני עצמם. אנחנו חייבים לאפשר לזקנים לקיים פעילויות במסגרת שגרת הקורונה. אנחנו דורשות לראות תוכנית מסודרת עם הצעדים לקראת החורף הקרוב. זו הקריאה שצריכה לצאת מהוועדה”

פרופ’ רביע ח’לאילה, חבר בצוות המומחים של מכון זולת: “22% מהזקנים עוסקים בעבודה כלשהי וסכנת הפיטורים מרחפת מעל ראשם כל הזמן. אם לא תהיה מעורבות ממשלתית להבטחת רשת הביטחון מול המעסיקים, במיוחד הפרטיים, הזקנים יהיו בהמשך בסכנה עוד יותר גדולה במיוחד לאור העובדה שרבים מהם בעוני

“המדינה שכחה שהזקן מחפש בימים אלו לא רק לחיות בכבוד – אלא גם למות בכבוד. הנושא הזה הוזנח בצורה משמעותית. הזקנים נמצאים בחרדות גבוהות כי הטקס של פרידה מהמשפחה לא מתקיים. בנוסף, מדינת ישראל היא מדינה רב-תרבותית שיש בה מגוון לשוני רחב. ההנחיות לא ברורות לאוכלוסייה המבוגרת, במיוחד בחברה הערבית”

דר’ איתן לה-פיקאר, חבר בצוות המומחים של מכון זולת: “משבר הקורונה הוא משבר כלכלי שאין כמוהו. אני מציע להפגיש את 2 העולמות שהכי נפגעים מהמשבר הזה שהם התרבות והזקנים.”

סיכמה את הדיון ד”ר כרמל שלו דר’ כרמל שלו, כותבת הדו”ח: “הממשלה חייבת להיאבק בסטיגמה של הזקנים .יש הרבה כשלים מבניים כרוניים במערכת אבל אנחנו מתמקדים בזמן הקורונה בשלוש זכויות מרכזיות: הזכות לכבוד, זכות ההשתתפות והזכות לבריאות. זאת לאור פעולות פוגעניות שבוצעו כלפי זקנים אשר פוגעים בזכות לכבוד שלהם ומהוות אפליה גילאית אסורה. הזקנים בישראל הם מאגר עשיר של הון אנושי. צריך לשתף אותם בהליך קבלת החלטות ולנתץ את הסטריאוטיפ של זקנים ככאלו שדורשים הגנה, ובמקום לאמץ ראייה הוליסטית שמכבדת צרכים של זקנים. הרשויות המקומיות יכולות להיות ציר מפתח לשיפור המצב – גם בהנגשת מידע על קורונה בדרכים שיתאימו לזקנים ובעיקר ביכולת לתת שירותים שיפיגו בדידות לזקנים.”

ח”כ מירב מיכאלי, מיוזמות הדיון: “המגפה חשפה במדינת ישראל הרבה מאוד כשלים שהיו כאן הרבה קודם בצורה שאי אפשר להתעלם ממנה – כולל אי הבנה עמוקה של מרכיבי הבריאות: זה לא רק ההגנה על אדם. בהקשר של האוכלוסייה המבוגרת הדבר הזה צועק לשמיים.לא בכדי הדו”ח מתעקש להשתמש במילה זקנים, במקום מילים “לא מעליבות” כמו קשישים…יש קמצנות בלתי נסבלת של הממשלה על האוכלוסייה הזו – כמו בקצבאות הזקנה ובהזנחה פושעת במוסדות הגריאטריים שעכשיו התוצאות שלה מתעצמות”

הערת המערכת: את הדו”ח המלא של מכון זולת ניתן לקרוא בקישור זה , על הדו”ח דיווחנו כאן לפני מספר ימים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה