Ovarian Cancer

האם טכניקת ניתוח לכריתת הרחם משפיעה על ההנאה מיחסי מין?

Jan-Paul W R Roovers, Johanna G van der Bom, C Huub van der Vaart, A Peter M Heintz on behalf of the Hysterectomy Vaginal versus Abdominal study group

BMJ 327:774; 2003

לכריתת רחם השפעות פסיכלוגיות שונות על המנותחות. שנים רבות נטען כי כריתת רחם קשורה גם לפגיעה בהנאה מיחסי מין שכן בזמן הניתוח נפגעת האספקה העצבית לאברי האגן, פגיעה המפריעה לתפקודם. הטענה כי יש קשר בין סוג הניתוח וההנאה המינית לאחר הניתוח מתבססת על ההיפותזה כי השיטות השונות גורמות לפגיעה שונה בעצבים ובמבנים התומכים ברצפת האגן. בעיקר אמורים הדברים לגבי צוואר הרחם, שכן רבים טוענים כי שמירה על צוואר הרחם תורמת להנאה המינית.

מטרת המחקר הייתה להשוות בין ההשפעה של Vaginal Hysterectomy (VH), Subtotal Abdominal Hysterectomy (SAH), ו- Total Abdominal Hysterectomy (TAH) על ההנאה מיחסי מין ועל התפתחות בעיות בתיפקוד המיני.

שיטות: המחקר הינו פרוספקטיבי, תצפיתי לאורך 6 חודשים ונכללו בו מטופלות מ- 13 מרכזים רפואיים. נכללו במחקר 413 נשים שעברו כריתת רחם עקב צניחת רחם או אנדומטריוזיס. ל- 379 מהנשים היה בן זוג ומהן 352 ענו לשאלון 6 חודשים לאחר הניתוח. 310 נשים היו פעילות מבחינה מינית לאחר הניתוח: 89 (29%) עבר VH, 76 (25%) עברו SAH, 145(47%) עברו TAH. הרופא המטפל היה חופשי לבחור בשיטת הניתוח. כל המנותחות טופלו באופן זהה טרם הניתוח ולאחריו.

הנשים נתבקשו למלא דוח שכלל בין היתר דיווח על בעיות ביחסי מין טרם הניתוח וכ- 6 חודשים לאחריו. ההחלטה על איסוף נתונים רק לאחר 6 חודשים נבעה מהרצון לאפשר החלמה שלמה של רקמות האגן.

הפרמטרים העיקריים שנבדקו כללו דיווח על הנאה מיחסי מין, פעילות מינית ותלונות על בעיות מטרידות ביחסי מין.

תוצאות: ההנאה מיחסי מין גברה בכל הנשים שנותחו ללא תלות בסוג הניתוח. שכיחות תלונה אחת או יותר על בעיות מטרידות ביחסי מין, 6 חודשים לאחר VH, SAH ,ו- TAH הייתה 43% (38 מתוך 89), 41% (31 מתוך 76), 39% (57 מתוך 145), בהתאמה ( מבחן² ÷ , P=0.88).

בהשוואה למטופלות שעברו VH, נשים שעברו SAH או TAH התלוננו יותר על בעיות סיכה (לובריקציה) של הנרתיק, בעיות של התעוררות מינית ובעיות תחושה באברי המין (ר’ טבלא 1).

מסקנה: ההנאה מיחסי מין גוברת לאחר VH , SAH, ו- TAH. הופעה ומשך תלונות על בעיות מטרידות בקשר ליחסי מין הייתה דומה בכל אחת משיטות הניתוח.

למרות מגבלותיה של עבודה זו: מיעוט יחסי של משתתפות ובעיקר העובדה כי לא הייתה חלוקה אקראית של שיטת הניתוח, תוצאות המחקר חשובות. כריתת רחם הינו הניתוח הגינקולוגי הנרחב הנפוץ ביותר המבוצע במרבית המדינות המפותחות וכנראה גם בישראל. העדפת שיטת ניתוח מסוימת מבוססת על מגוון שיקולים רחב מאוד. מכיוון שמדובר בניתוח, שברוב רובם של המקרים, לא נועד להצלת חיים אלא לשיפור איכותם, לשיקולים של איכות חיים לאחריו, ובמיוחד טיב יחסי מין, יש משקל סגולי רב. נראה אפוא, על פי תוצאות מחקר זה, כי לשיקול של טיב יחסי המין חשיבות מעטה, אם בכלל, בהחלטה על שיטת הניתוח. מידע זה יסייע לרופא בבואו לייעץ למטופלת באשר ליתרונות ולחסרונות של שלושת הגישות הנפוצות לכריתת רחם.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה