Ovarian Cancer

האם טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להגדיל את הסיכון לסרטן השחלות? (Lancet.)

מנתונים חדשים ממטה-אנליזה מטעם ה-Collaborative Group on Epidemiological Studies of Ovarian Cancer, עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שחלות בנשים לאחר מנופאוזה.

מהנתונים עולה כי הסיכון הגבוה ביותר לסרטן שחלות הוא בנשים המטופלות בהווה בטיפול הורמונאלי, עם ירידה לאחר הפסקת הטיפול והבדלים בין לפי סוג הגידול, ממצאים המרמזים ביותר לקשר סיבתי. ההנחה של החוקרים היא כי במידה ואכן מדובר בקשר סיבתי אזי הצפי הוא למקרה נוסף אחד של סרטן שחלות מבין כל 1,000 נשים המקבלות טיפול הורמונאלי חליפי במשך חמש שנים, החל מסביב גיל 50 שנים, ומקרה תמותה אחד נוסף עקב סרטן שחלות מבין כל 1,700 מטופלות.

להערכת הקשר בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין הסיכון לסרטן שחלות, החוקרים בחנו את הנתונים אודות נשים שלקחו חלק במחקרים שפורסמו ומחקרים שלא פורסמו משנת 1998. ממצאי הסקירה פורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת Lancet.

הניתוח העיקרי כלל מחקרים פרוספקטיביים שדיווחו על תדירות השימוש בטיפול הורמונאלי חליפי ומשך הטיפול, עד ארבע שנים לאחר הפסקת הטיפול.

הסקירה כללה 52 מבין 58 מחקרים אפידמיולוגיים שזוהו במהלך החיפוש, כולל 17 מחקרים פרוספקטיביים ו-35 מחקרים רטרוספקטיביים. קבוצת המקרים כללה נשים לאחר מנופאוזה עם סרטן שחלות וקבוצת הביקורת כללה נשים לאחר מנופאוזה ללא ממאירות ועם שחלות. המשתתפות הותאמו לפי גיל, מדד מסת גוף, מספר הלידות, נטילת גלולות למניעת היריון וגיל בעת מנופאוזה.

בסיכומו של דבר, מטה האנליזה כללה מידע אודות כ-21,000 נשים לאחר מנופאוזה עם סרטן שחלות.

בקבוצת המקרים, 12,110 מקרים היו של נשים במחקרים פרוספקטיביים ו-6,601 מהן (55%) קיבלו טיפול הורמונאלי חליפי, למשך חציון של שש שנים. רק 2,702 מהנשים בקבוצת המקרים (29%) במחקרים רטרוספקטיביים נטלו טיפול הורמונאלי חליפי, עם משך חציון של ארבע שנים .

החוקרים מצאו כי בנשים שנטלו טיפול הורמונאלי חליפי, גם לפרק זמן קצר, נרשמה עליה של 20% בסיכוי להתפתחות סרטן שחלות, בהשוואה לנשים שמעולם לא נטלו טיפול הורמונאלי חליפי (p<0.0001) במחקרים פרוספקטיביים ועליה של 14% בכלל המחקרים (p<0.0001).

ככל שהטיפול היה עדכני יותר כך הסיכון היה גדול יותר. במחקרים פרוספקטיביים, הסיכון הגדול ביותר תועד בנשים שנטלו טיפול הורמונאלי כאשר נשאלו אחרונות (יחס סיכויים של 1.41). עליה זו נותרה גם בנשים שנטלו טיפול הורמונאלי חליפי במשך פחות מחמש שנים בעת האבחנה של הממאירות (יחס סיכון של 1.43).

בנשים שהפסיקו לאחרונה טיפול הורמונאלי חליפי, אך עדיין בתוך הטווח של חמש שנים מטיפול אחרון בעת אבחנת הממאירות, נרשמה עליה של 23% בסיכון היחסי.

ככל שמשך הזמן מהפסקת הטיפול ההורמונאלי החליפי עלה, כך הסיכון לממאירות פחת, אם כי טיפול הורמונאלי חליפי במשך חמש שנים לפחות עדיין לווה בעליה של 10% בסיכון היחסי למעלה מחמש שנים מאוחר יותר.

החוקרים זיהו סיכון מוגבר לסוגי הממאירויות הנפוצים יותר בשחלות (Serous ו-Endometrioid), בהשוואה לסוגים הנדירים יותר (Mucinous ו-Clear Cell) ולהערכתם הספציפיות הזו לסוג הממאירות תומכת בקשר סיבתי.

הסיכון המוגבר לסרטן שחלות תואר הן עם טיפול הורמונאלי חליפי שכלל אסטרוגן בלבד והן עם טיפול שכלל שילוב של אסטרוגן-פרוגסטרון.

Lancet. Published online February 13, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דלקת מפרקים שגרונית מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה (Eur Heart J)

    דלקת מפרקים שגרונית מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה (Eur Heart J)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal עולה כי בנשים הרות עם אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) סיכון גבוה יותר לקדם-רעלת הריון, קרדיומיופתיה סביב הלידה, הפרעת קצב לב, נזק כלייתי חד ותרומבואמבוליזם ורידי במהלך האשפוז סביב הלידה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים עם אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית סיכון מוגבר לסיבוכים […]

  • האם לרמות ויטמין D במהלך ההיריון השפעה ארוכת טווח על הסיכון לשברים בצאצא? (Eur J Clin Nutr)

    האם לרמות ויטמין D במהלך ההיריון השפעה ארוכת טווח על הסיכון לשברים בצאצא? (Eur J Clin Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לרמות ויטמין D בדם האם בזמן היריון עשויה להיות השפעה על הסיכון ארוך הטווח לשברים בצאצאים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו על קשר בין רמות ויטמין D בדם האם בזמן הריון ובין בריאות העצם. […]

  • טיפול ב-Spironolactone אינו מעלה את הסיכון למחלות ממאירות (J Am Acad Dermatol)

    טיפול ב-Spironolactone אינו מעלה את הסיכון למחלות ממאירות (J Am Acad Dermatol)

    בנשים עם חשיפה יומית לטיפול ב- Spironolactone (אלדקטון) בשל הפרעות עורית לא תועד סיכון גבוה יותר להתפתחות ממאירות שד או ממאירויות גניקולוגיות, בהשוואה לנשים שלא נחשפו לטיפול התרופתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone משמשת מעבר להתוויות המאושרות לטיפול במספר […]

  • מה בין הפרעות תפקודי תריס ובין הסיכון לממאירויות גניקולוגיות? (Sci Rep)

    מה בין הפרעות תפקודי תריס ובין הסיכון לממאירויות גניקולוגיות? (Sci Rep)

    הסיכון להתפתחות ממאירויות גניקולוגיות נמוכות יותר בנשים עם פעילות-יתר של בלוטת התריס, בהשוואה לנשים ללא ההפרעה בתפקודי התריס, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת בלוטת תריס והפרעה ברמות הורמוני התריס עלולות להשפיע על ביוץ, פיזיולוגיה של רירית הרחם ורמות אסטרוגן, אך מחקרים קודמים להערכת הקשר בין […]

  • השוואת Polyethylene Glycol לעומת Lactulose להקלה על עצירות בנשים הרות (Int J Gynaecol Obstet)

    השוואת Polyethylene Glycol לעומת Lactulose להקלה על עצירות בנשים הרות (Int J Gynaecol Obstet)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Gynaecology and Obstetrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ל- Polyethylene Glycol 4000 (או PEG) ול-Lactulose יעילות דומה להקלה על עצירות בנשים הרות, כאשר שלשול ויציאות רכות דווחו בשכיחות נמוכה יותר עם PEG. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להשוות בין PEG ובין Lactulose להקלה על עצירות […]

  • מה בין מרווח הזמן בין הריונות ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Int J Gynaecol Obstet)

    מה בין מרווח הזמן בין הריונות ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Int J Gynaecol Obstet)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Gynaecology and Obstetrics מדווחים חוקרים מפינלנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הסיכון להתפתחות סוכרת הריונית עלה עם עליה במרווח הזמן בין הריונות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הדגימו תוצאות סותרות אודות הקשר בין מרווח הזמן בין הריונות ובין סוכרת הריונית. לאור זאת, במחקר הנוכחי […]

  • צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת European Journal of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology עולה כי תכולת צפיפות המינרלים של העצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני באמה ובצוואר ירך, אך אינה שונה משמעותית באתרים אחרים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מנופאוזה מוקדמת הינה סיבוך משמעותי של כשל שחלתי ראשוני ועשויה להשפיע משמעותית […]

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה משפר תסמיני דיכאון? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי לאחר מנופאוזה עשוי להביא לשיפור תסמיני דיכאון בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמיני דיכאון מתועדים בשכיחות גבוהה בנשים סביב תקופת המנופאוזה ובשנים הראשונות לאחר מנופאוזה. למרות שטיפול הורמונאלי חליפי נחשב לאפשרות הטיפול היעילה ביותר להקלה על תסמינים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה