PTSD

סמן חדש עשוי לסייע בחיזוי מחשבות אובדניות בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (Proc Natl Acad Sci.)

במאמר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי mGluR5 (Metabolotropic Glutamatergic Receptor 5) עשוי לשמש כסמן למחשבות אובדניות בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (Posttraumatic Stress Disorder).

החוקרים התבססו על בדיקת PET (Positron Emission Tomography) לכימות צפיפות mGluR5 בחמישה אזורים במוח ב-29 חולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (גיל ממוצע של 35.5 שנים; 16 נשים), 29 חולים עם הפרעת דיכאון מג’ורי (גיל ממוצע של 36.6 שנים; 14 נשים) ו-29 ביקורות בריאות (גיל ממוצע של 37.4 שנים; 14 נשים). שלוש הקבוצות היו תואמות בגיל, גזע, מין והרגלי עישון. מעניין לציין כי 16 מבין 29 המשתתפים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית ענו גם על הקריטריונים להפרעת דיכאון מג’ורי.

כל 87 המשתתפים השלימו סדרה של בדיקות נוירולוגיות, גופניות ופסיכיאטריות בביקור סקר ראשוני. נוכחות מחשבות אובדניות נקבע על-בסיס מדד MADRS (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale) ומדד Beck Depression Inventory II.

כל המשתתפים השלימו בדיקות MRI, אשר שימשו להערכת אבנורמליות מבנית אפשרית. אזורים רלבנטיים בבדיקת PET כללו שלושה תת-אזורים של הקורטקס הפרה-פרונטאלי (Ventromedial, Orbitofrontal ו-Dorsolateral), כמו גם את ההיפוקמפוס והאמיגדלה.

מניתוח נתונים להערכת ההבדלים בין הקבוצות בזמינות mGluR5 עלו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות. למעשה, זמינות mGluR5 הייתה גבוהה יותר משמעותית בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית, בהשוואה לביקורות בריאות בכל אחד מחמשת האזורים הרלבנטיים.

בדומה, זמינות mGluR5 הייתה גם גבוהה יותר בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית בהשוואה למקביליהם עם הפרעת דיכאון מג’ורי באזור ה-Orbitofrontal (15%, P=0.007), Dorsolateral (17%, p=0.007) והיפוקמפוס (15%, p=0.007) . לא תועדו הבדלים בזמינות mGluR4 בין החולים עם הפרעת דיכאון מג’ורי ובין קבוצת הביקורת.

בכל הנוגע לקשר בין זמינות mGluR5 ובין מחשבות אובדניות, החוקרים מצאו כי ההשפעה העיקרית של מחשבות אובדניות הייתה משמעותית בקבוצת החולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (p=0.01), אך לא באלו עם הפרעת דיכאון מג’ורי.

מניתוח פוסט-הוק בחולים עם תסמונת דחק בתר חבלתית ומחשבות אובדניות עלה כי זמינות mGluR5 הייתה גדולה יותר משמעותית בכל אחד מחמשת האזורים הרלבנטיים, עם הבדל ממוצע של 24%.

בסדרה של ניתוחים משניים, החוקרים בחנו את הקשר בין זמינות mGluR5 ומספר משתנים פנוטיפים הקשורים לאובדנות. מכאן עלו דפוסים נפרדים לקשר בין זמינות mGluR5 ובין מדדי POMS (Profile of Mood States), המשמש כמדד להפרעות מצב רוח. בעוד שהקשר בין זמינות mGluR5 ובין מדד POMS בקבוצת החולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית נבע בעיקר מחולים עם התסמונת ומחשבות אובדניות, לא כך היה בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית וללא מחשבות אובדניות.

לממצאים אלו עשויות להיות השלכות חשובות הן לצרכיי מחקר והן לצרכיי טיפול.

Proc Natl Acad Sci. Published online May 13, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    טיפול ב-Niacinamide יעיל להפחתת רמות זרחן בדם במטופלי המודיאליזה (J Ren Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Renal Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Niacinamide עשוי לשמש כטיפול יעיל להפחתת ריכוזי זרחן בדם בחולים עם כשל כלייתי תחת טיפולי המודיאליזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרפוספטמיה הינה סיבוך נפוץ בחולים עם כשל כלייתי, למרות השימוש בסופחי זרחן. ויטמין B3, בין אם בצורת […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי טיפול בבנזודיאזפינים בשלב מוקדם של הריון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירים ממשפחת בנזודיאזפינים יכולים לחצות בקלות את מחסום השליה ולהצטבר בריכוזים משמעותיים ברקמות עובר. לאור ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התרבות תאים ותהליכי […]

  • טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב- Atogepant(קיוליפטה) במינון 60 מ”ג פעם ביום הפחית משמעותית את מספר ימי מיגרנה בחודש לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול פומי ב-Rimegepant (נורטק) במינון 75 מ”D אחת ליומיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Atogepant ו-Rimegepant הן תרופות ממשפחת אגוניסטים ל-CGRP ומשמשות כטיפול למניעת מיגרנה. Atogepant מיועד למניעת […]

  • וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    וריאביליות מדידות יחס אלבומין: קריאטינין בשתן בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am J Kidney Dis)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases עולה כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ישנה וריאביליות ניכרת במדידות יחס אלבומין: קריאטינין באותו מטופל, כאשר השלמת מספר איסופי שתן לבדיקת יחס אלבומין: קריאטינין עשויה לשפר את הדיוק במעקב אחר שינויים לאורך זמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלבומינוריה הינה סמן פרוגנוסטי ואבחנתי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה