Pancreatic Cancer

הזדמנות אחרונה לחולי סרטן ריאה בקו מתקדם/ מאמר אורח מאת ד”ר נטלי מימון רבינוביץ’, רופאה אונקולוגית, מנהלת השירות לגידולי ריאה במרכז הרפואי מאיר.

“לא בכל יום רואים חולה קשה בסרטן ריאה קמה מכסא הגלגלים או מתנתקת מחמצן” ד”ר נטלי מימון רבינוביץ’, רופאה אונקולוגית, מנהלת השירות לגידולי ריאה במרכז הרפואי מאיר, מספרת על הטיפול פורץ הדרך למוטציה שכיחה של סרטן הריאה, שעד לאחרונה נחשבה ל”בלתי ניתנת לטיפול”

סרטן הריאה נחשב לאחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר עם 2600 חולים חדשים בישראל בכל שנה, אולם סרטן הריאה אינו מקשה אחת אלא מגוון של תתי סוגים ומוטציות, שלכל אחת מהן מאפיינים משלה ואופי טיפול שונה. כ- 80%-85% מהחולים בסרטן הריאה מאובחנים עם סרטן ריאה מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC). בכ- 13% מהחולים הסרטן נגרם עקב מוטציית הKRAS G12C , השכיחה, שאופיינית למעשנים בעבר ובהווה .

40 שנות מחקר
עד לאחרונה התייחסו בקהילה המדעית והרפואית למוטציה הזאת של סרטן הריאה כבלתי ניתנת לטיפול ( (undruggable, ולחולים הקשים לא הוצע שום טיפול מעבר לקו הטיפול הראשון. כעת, לאחר 40 שנות מחקר, אישר ה-FDA  בחודש יוני האחרון טיפול “מוכוון מטרה” ( Targeted Therapy ) כנגד גידולים הנושאים את המוטצייה השכיחה, שחוסם את האתר הפעיל שגורם לתאי הסרטן לגדול ולשגשג ובכך מונע את התפשטות .
מדובר בחולים עם מחלה אגרסיבית מאד, שהרבה פעמים כלל לא מגיבה לכימותרפיה ומגיבה רק מעט לאימונותרפיה. חולים אלו מתדרדרים מהר מאד לכסא גלגלים וצורך בחמצן ועד היום עמדו בפני שוקת שבורה כאשר מיצו את קו הטיפול הראשון במחלתם.

שיפור במצב הגידול וגם באיכות החיים
הטיפול החדש מבוסס על זיהוי המנגנון המולקולרי שאחראי על התפתחות הסרטן. התרופה נקשרת לחומצת האמינו ה”סוררת”, ציסטאין, ומבטלת את הפעילות הלא תקינה של חלבון ה KRAS. במחקרים הקליניים אשר בדקו את יעילות הטיפול, נצפו תוצאות טובות גם בכיווץ הגידול הסרטני ובעיכוב ההתקדמות שלו, ויותר מזה המצב הקליני הכללי ואיכות החיים של המטופלים אשר הגיבו לטיפול השתפרו בצורה משמעותית .
במחקר הקליני אשר מבוצע בארץ, צפינו בחולים אשר מחלתם התקדמה לאחר שהפסיקו להגיב לטיפול הכימותרפי או האימונותרפי, ובעקבות הטיפול החדש הרגישו טוב יותר, הצליחו להיפרד מהתמיכה בחמצן ומכסא הגלגלים ולהיות עצמאיים יותר. כמו כן נראה שיפור משמעותי הן במצב הגידול שלהם והן במצב הגרורות.
לטיפול יתרונות נוספים בעלי משמעות אמיתית למטופלים ולבני המשפחה התרופה ניתנת בכדורים דרך הפה אחת ליום, כך שאין צורך להגיע לבית החולים או למרפאה כדי לקבלה. עבור חולים קשים כאלה, שהם פעמים רבות בעלי קושי בניידות ורגישות לזיהומים, פרט זה הוא משמעותי מאד לטובת ההתמדה בטיפול.

בשורה גם לחולים עם גרורות מוחיות
בכנס העולמי לסרטן ריאה הוצגו לאחרונה תוצאות המשך ממחקר הפאזה השניה, שמצביעות על כך שגם בקרב מטופלים עם גרורות מוחיות (כ-40% מהחולים) נצפו תוצאות דומות בעקבות הטיפול, כאשר ב-  77.5%הושגה שליטה במחלה למשך מספר חודשים .
יתרה מזאת, בקרב המטופלים שעקבו אחרי התפתחות הגרורות המוחיות שלהם, אצל 88% נצפתה שליטה ויציבות גם בגרורות המוחיות עצמן החל מעיכוב בצמיחה שלהן ובחלק מהמקרים אפילו כיווץ שלהן עד כדי היעלמות.
להספיק להשתתף בחתונה של הבת או לארח את המשפחה בחגים עבור חולי סרטן ריאה קשים זה עולם ומלואו. כעת זה גם יכול להיות בהישג יד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה