Parkinson

דלדול דופאמין פרה-סינפטי מנבא דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא בחולים עם מחלת פרקינסון דה נובו/ דר’ רויטל גנדלמן מרטון

רקע

על פי מחקרים תצפיתיים , דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבו-דופא מופיעות בכ- 60% מחולי מחלת פרקינסון המטופלים בלבו-דופא 5 שנים, ו על פי מחקרים אקראיים – בכ- 50% מהחולים לאחר 4 שנים. הופעת הדיסקינזיות קשורה למינון גבוה יותר של לבו-דופא, משך ארוך יותר של הטיפול, וגיל צעיר יותר בתחילת המחלה. גורמים תורמים אפשריים כוללים משקל נמוך, מין (נקבה), ורגישות גנטית. לא ידוע במדויק מהו מנגנון הפעולה להופעת הדיסקינזיות, אולם דנרבציה דופאמינרגית פרה-סינפטית וגירוי פולסטילי כרוני של הרצפטורים לדופאמין נחשבים חיוניים להתפתחותן. מחקרים קליניים לא הראו קשר בין חומרת הסימפטומים המוטוריים להתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא, והתוצאות של ניתוחי הדמיה תפקודית אינן עקביות.

מטרת עבודה זו היתה להעריך האם היקף דלדול הדופאמין הפרה-סינפטי הוא גורם סיכון להתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא בחולים על מחלת פרקינסון על ידי ניתוח נתוני 18F-FP-CIT PET .

שיטות

מחקר עוקבה רטרוספקטיבי . גויסו 127 חולי PD ללא טיפול תרופתי שהשלימו 18F-FP-CIT PET בעת הערכתם ההתחלתית. החולים ביקרו במרפאת החוץ כל 3-6 חודשי והיו במעקב לפחות שנתיים לאחר התחלת הטיפול הדופאמינרגי.

תוצאות

במהלך מעקב ממוצע של 3.4 שנים, 35 חולים עם PD (27.6%) פיתחו דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבו-דופא. בחולים אלה היתה פעילות הדופאמין טרנספורטר (DAT ) בפוטמן פחותה בהשוואה לחולים ללא דיסקינזיות. ספיגת DAT בפוטמן האנטריורי, הפוסטריורי ובפוטמן כולו נמצאו כמנבאים משמעותיים להתפתחות הדיסקינזיות על פי multivariate Cox proportional hazard model . לא נמצא מתאם משמעותי עם פעילות DAT בקאודייט ובסטריאטם הוונטרלי. בנוסף לכך, גיל צעיר בהתחלת המחלה ומינון גבוה יותר של לבודופא היו גם הם מנבאים משמעותיים להתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא.

מסקנות

בתוצאות אלה יש משום עדות משכנעת לכך שלדנרבציה דופאמינרגית פרה-סינפטית במחלת פרקינסון יש תפקיד חיוני בהתפתחות דיסקינזיות הנגרמות על ידי לבודופא.

Yong Hong J, Oh JS, Lee I, et al. Presynaptic dopamine depletion predicts levodopa-induced dyskinesia in de novo Parkinson disease. Neurology 2014;82:1597-1604.

הצעות לקריאה נוספת:

  • Calabresi P, Di Filippo M, Ghiglieri V, et al. Levodopa-induced dyskinesias in patienta with Parkinson’s disease: filling the bench-to-bedside gap. Lancet Neurol 2010;9:1106-1117.

  • Nandhagopal R, Kuramoto L, Schulzer M, et al. Longitudinal progression of sporadic Parkinson’s disease: a multitracer positron emission tomography study. Brain 2009;132:2970-9.

  • Fahn S, Oakes D, Shoulson I, et al. Levodopa and the progression of Parkinson’s disease. N ENgl J Med 2004;61:1044-53.

  • Olanow WC, Kieburtz K, Rascol O, et al. Factors predictive of the development of levodopa-induced dyskinesia and wearing-off in Parkinson’s disease. Mov Disord 2013;28:1064-71.

  • Holloway RG, Shoulson I, Fahn S, et al. Pramipexole vs levodopa as initial treatment for Parkinson’s disease: a 4-year randomized controlled trial. Arch Neurol 2004;61:1044-53.
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • ביופסיית עור מסייעת באבחנה מדויקת של מחלת פרקינסון והפרעות נוירו-קוגניטיביות אחרות (JAMA)

      ביופסיית עור מסייעת באבחנה מדויקת של מחלת פרקינסון והפרעות נוירו-קוגניטיביות אחרות (JAMA)

      ביופסיית עור פשוטה עשויה לסייע בזיהוי צורה חריגה של אלפא-סינוקלאין (Phosphorylated Alpha-Synuclein) ברמת דיוק גבוהה בחולים עם הפרעות נוירו-דגנרטיביות דוגמת מחלת פרקינסון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סינוקלאינפתיות כוללות מחלות פרקינסון, דמנציה עם גופיפי לואי, Multiple System Atrophy ו-Pure Autonomic Failure. בכל שנה מאובחנים כ-200,000 חולים חדשים בארצות הברית עם מחלת פרקינסון, דמנציה עם גופיפי […]

    • צריכת פלבנואידים אינה מגנה מפני מחלת פרקינסון (J Neurol, Neurosurgery Psych)

      צריכת פלבנואידים אינה מגנה מפני מחלת פרקינסון (J Neurol, Neurosurgery Psych)

      צריכה גבוהה יותר של פלבנואידים לא נקשרה עם סיכון מופחת למחלת פרקינסון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.  ממצאים אלו סותרים דיווחים קודמים שהצביעו על קשר אפשרי בין פלבנואידים ובין הסיכון למחלת פרקינסון. החוקרים התבססו על נתונים ממחקרי Nurses’ Health Study ו-Health Professionals Follow-up Study, אשר כללו 80,701 […]

    • מה בין תפקוד גופני ובין תסמינים פסיכולוגיים בחולים עם מחלת פרקינסון? (CNS Neurosci Ther)

      מה בין תפקוד גופני ובין תסמינים פסיכולוגיים בחולים עם מחלת פרקינסון? (CNS Neurosci Ther)

      במאמר שפורסם בכתב העת CNS Neuroscience & Therapeutics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תסמיני דיכאון עשויים להשפיע על הניידות ושיווי המשקל של חולים עם מחלת פרקינסון, כאשר עם עליה בחומרת תסמיני דיכאון חלה החמרה במדדי ניידות ויציבות החולים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-רגרסיה במטרה לבחון את הנתונים בספרות הרפואית אודות מדדי […]

    • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: רעד

      הטיפ השבועי עם פרופ' רז: רעד

      הפעם עוסק פרופ’ רז בתופעה הנפוצה בעיקר בגיל המבוגר. לכל הטיפים השבועיים בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

    • גורמי סיכון הפיכים להופעה של דמנציה בגיל צעיר (JAMA Neurol)

      גורמי סיכון הפיכים להופעה של דמנציה בגיל צעיר (JAMA Neurol)

       מעבר לגורמי הסיכון המוכרים לדמנציה, דוגמת סוכרת, אירוע מוחי, מחלת לב ודיכאון, מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי חסר וויטמין D, רמות CRP גבוהות ובידוד חברתי מעלים את הסיכון להופעה של דמנציה בגיל צעיר. מחקר כלל 356,052 משתתפים מתחת לגיל 65 שנים (גיל ממוצע של 54.6 שנים) ללא דמנציה, אשר נכללו במאגר […]

    • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישור מערכת גירוי מוחי עמוק לטיפול במחלת פרקינסון והפרעות תנועה אחרות (מתוך הודעת חברת מדטרוניק)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישור מערכת גירוי מוחי עמוק לטיפול במחלת פרקינסון והפרעות תנועה אחרות (מתוך הודעת חברת מדטרוניק)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור מערכת גירוי מוחי עמוק נטענת באמצעות סוללות לטיפול בחולים עם מחלת פרקינסון והפרעות אחרות, דוגמת רעד ראשוני, אפילפסיה ודיסטוניה. בהודעה לעיתונות מטעם חברת מדטרוניק נמסר כי מערכת גירוי מוחי עמוק Percept RC מבוססת על התקן המושתל בניתוח, באופן דומה לקוצב לב, המעביר אותות חשמליים […]

    • תוצאות מבטיחות לטיפול חדש למחלת פרקינסון ודמנציה של גופיפי לואי (מתוך הודעת Athira Pharma)

      תוצאות מבטיחות לטיפול חדש למחלת פרקינסון ודמנציה של גופיפי לואי (מתוך הודעת Athira Pharma)

      בהודעה לעיתונות מטעם חברת Athira Pharma נמסר כי תכשיר ניסיוני של חברת התרופות, התכשיר הניסיוני Fosgonimeton הדגים תוצאות מבטיחות במחקר SHAPE בשלב 2 בחולים עם דמנציה משנית למחלת פרקינסון ודמנציה משנית לגופיפי לואי. על-פי ההודעה, התכשיר הניסיוני הינו מולקולה קטנה בשם ATH-1017 המכוונת כנגד מערכת Hepatocyte Growth Factor, העשויה להפעיל מסלולים להגנה עצבית ומסלולים נוגדי-דלקת […]

    • הכשרה במתן טיפול פליאטיבי לנוירולוגים משפרת את איכות החיים של חולי פרקינסון (JAMA Neurol)

      הכשרה במתן טיפול פליאטיבי לנוירולוגים משפרת את איכות החיים של חולי פרקינסון (JAMA Neurol)

      התערבות המספקת הכשרה בנושא טיפול פליאטיבי לנוירולוגים בקהילה לחולים עם מחלת פרקינסון באמצעות טל-רפואה לוותה בשיפור מתון באיכות החיים של החולים ולעליה בשיעורי השלמת הנחיות מקדימות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. המחקר כלל 359 חולים (גיל ממוצע של 74 שנים) עם אבחנה סבירה של מחלת פרקינסון או אבחנה נלווית וצרכים לטיפול פליאטיבי […]

    • מה בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין הסיכון למחלת פרקינסון? (J Parkinsons Dis)

      מה בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין הסיכון למחלת פרקינסון? (J Parkinsons Dis)

      במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Parkinson’s Disease עולה כי קיים קשר הדוק בין טיפול הורמונאלי חליפי ובין הסיכון למחלת פרקינסון, עם עדויות לקשר תלוי-מינון ומשך טיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין טיפול הורמונאלי חליפי וין הסיכון למחלת פרקינסון עדיין שנוי במחלוקת. מטרתם כעת הייתה להשלים מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין הטיפול […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה