Pneumonia

סקירת הספרות אודות נזק כבדי על-רקע טיפול באיבופרופן (Aliment Pharmacol Ther)

במאמר שפורסם בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית להערכת מקרים של נזק כבדי על-רקע טיפול תרופתי באיבופרופן. מהנתונים עולה כי ישנם דיווחים בספרות על נזק כבדי על-רקע טיפול זה, אשר מתאפיין בנזק הפטוצלולרי. מאחר והסיכון האבסולוטי לסיבוכים עקב נזק כבדי זה הוא נמוך, איבופרופן עדיין מהווה טיפול בטוח ויעיל מבין נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים מהווים גורם מוביל לנזק כבדי על-רקע טיפול תרופתי ברחבי העולם. איבופרופן הינו אחד התכשירים הנפוצים והבטוחים מבין נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, אם כי יש דיווחים אודות רעילות כבדית על-רקע טיפול זה. מטרת הסקירה השיטתית הנוכחית הייתה לבחון את הנתונים בספרות הרפואית אודות נזק כבדי על-רקע איבופרופן במטרה להבין טוב יותר את המקרים הללו.

החוקרים השלימו סקירה שיטתית ואספו מידע אודות נזק כבדי על-רקע איבופרופן, כולל סדרות מקרים ודיווחי מקרים. הם זיהו 22 מקרי רעילות כבדית אידיוסינקראטית, רמז לכך ששיעורי ההימצאות של נזק כבדי זה הם נמוכים מאוד. הגיל הממוצע של החולים עמד על 31 שנים ומעט יותר ממחצית מהמקרים תועדו בנשים (55%).

המינון המצטבר הממוצע של איבופרופן עמד על 30 גרם ומרווח הזמן עד להופעת הנזק הכבדי עמד על 12 ימים. נזק הפטוצלולרי היה דפוס הנזק הכבדי הנפוץ ביותר. שישה חולים פיתחו תסמונת Vanishing Bile Duct Syndrome. החלמה מלאה תועדה ב-11 חולים לאחר תקופה ממוצעת של 14 שבועות, בעוד שבחמישה מקרים התפתח נזק כבדי חד שהוביל למות החולה או השתלת כבד.

כאשר רופאים משלימים הערכה של מקרה אפשרי של רעילות כבדית, עליהם לזכור כי איבופרופן נקשר עם רעילות כבדית בספרות הרפואית. מקרים של נזק כבדי על-רקע טפול תרופתי באיבופרופן מתאפיין בנזק הפטוצלולרי לאחר תקופת חביון קצרה. בספרות הרפואית יש דיווחים אודות רעילות כבדית של איבופרופן שהובילה לכשל כבדי והשתלת כבד או תמותה. עם זאת, לאור הסיכון האבסולוטי הנמוך של סיבוכים כבדיים על-רקע איבופרופן, החוקרים סבורים כי איבופרופן עשוי להיחשב טיפול יעיל ובטוח מבין נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים.

Aliment Pharmacol Ther. 2020;51(6):603-611.

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

בעידן הנוכחי של מגיפת COVID-19 חשוב לציין גם את הדיווחים הסותרים בנוגע לסיכון המוגבר לסיבוכים עם איבופרופן בחולים שפיתחו את הזיהום הנגיפי וכי ארגון הרוקחות בישראל קבע כי אין חשש להשתמש בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים במקרים של COVID-19.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.