Pneumonia

מדד סיכון פרמינגהם עשוי לנבא גם הידרדרות קוגניטיבית (J Am Coll Cardiol)

מדד סיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם, כפי שנקבע לפי Framingham General Cardiovascular Risk Score (FGCRS), מלווה בסימנים נוירו-דגנרטיביים במוח ועשוי לנבא הידרדרות קוגניטיבית עם הזמן.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההשפעה של היקף הסיכון למחלות לב וכלי דם על התפקוד הקוגניטיבי ומבנה המוח אינה ידועה. מטרתם כעת הייתה לבחון אם היקף הסיכון למחלות לב וכלי דם, כפי שנקבע לפי מדד FGCRS, קשור עם ההידרדרות הקוגניטיבית והבדלים במבנה המוח.

החוקרים זיהו 1,588 משתתפים ללא-דמנציה (גיל ממוצע של 79.5 שנים) שהיו במעקב למשך עד 21 שנים. מדד FGCRS נבחן בתחילת המחקר וסווג לשלישונים. החוקרים בחנו כל שנה את הזיכרון האפיזודי, זיכרון סמנטי, זיכרון עבודה, יכולת ראיה רחבית ומהירות עיבוד. מבין כלל המשתתפים במחקר, 378 משתתפים השלימו בדיקת MRI.

מהנתונים עולה כי בכלל המשתתפים במחקר, מדדי FGCRS נעו בטווח 4-28 נקודות (מדד ממוצע של 15.6 נקודות). בהשוואה לאלו עם מדדי FGCRS בשלישון התחתון, בקרב אלו בשלישון העליון תועדה הידרדרות מהירה יותר בתפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי, בזיכרון האפיזודי, בזיכרון העבודה ובמהירות העיבוד.

מנתוני בדיקות MRI עלה כי מדדי FGCRS גבוהים יותר נקשרו עם נפח קטן יותר של ההיפוקמפוס, חומר אפור וכלל המוח, לצד נפח גדול יותר של אות מוגבר של החומר הלבן.

החוקרים מסכמים וכותבים כי סיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם עשוי לנבא הידרדרות בזיכרון אפיזודי, זיכרון עבודה ומהירות עיבוד מידע ונקשר עם נגעים וסקולאריים במוח ותהליכים נוירו-דגנרטיביים.

J Am Coll Cardiol. 2020;75:2525-2534

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה