Pneumonia

שכיחות גבוהה של חסרים קוגניטיביים במבוגרים שהחלימו מנגיף הקורונה (JAMA Network Open)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה שכיחות גבוהה של בעיות זיכרון בקרב מבוגרים שחלו בקורונה בדרגה קלה ולא אושפזו בבית חולים, כאשר למעלה מאחד מכל 10 מחלימים דיווח על בעיות קוגניטיביות עד שמונה חודשים לאחר אבחנת הזיהום הנגיפי.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמינים נוירולוגיים ונוירו-קוגניטיביים עשויים להופיע כחלק מסיבוכי זיהום בנגיף הקורונה, או תסמונת PASC (Postacute Sequelae of SARS-CoV-2). לאור נתונים מוגבלים אודות שכיחות תסמינים אלו בחולים שלא אושפזו ופיתחו מחלה קלה, החוקרים בחנו את שכיחות בעיות זיכרון שמונה חודשים לאחר זיהום בנגיף הקורונה.

החוקרים שלחו שלוש הזמנות אלקטרוניות ל-53,168 משתתפים, כאשר 13,001 משתתפים (גיל ממוצע של 47 שנים, 66% נשים) השלימו את השאלון בתחילת המחקר והיו במעקב למשך עד שמונה חודשים.

לאורך המעקב, לאחר 257 ימים מתחילת המחקר, בממוצע, 9,705 משתתפים השיבו שוב לשאלון, כאשר 72 מבין 651 משתתפים (11%) שהיו חיוביים לנגיף הקורונה דיווחו על בעיות זיכרון. מנגד, בעיות זיכרון דווחו ע”י 254 מבין 5,712 משתתפים (4%) שהיו שליליים בבדיקה לנוכחות הזיהום ו-80 מבין 3,342 משתתפים (2%) שנבחרו באקראי ולא עברו בדיקה לנגיף הקורונה.

מניתוח הנתונים עלה קשר מובהק בין עדות לזיהום בנגיף הקורונה ובין דיווח על בעיות זיכרון לאחר שמונה חודשי מעקב (יחס סיכויים של 4.66, רווח בר-סמך 95 של 3.25-6.66) בהשוואה לקבוצה שנבחרה באקראי ולא השלימה בדיקה לנגיף הקורונה. במהלך המעקב, 267 מבין 649 משתתפים (41%) שהיו חיוביים לקורונה דיווחו על החמרה משמעותית במצב הבריאותי, בהשוואה למצבם שנה מוקדם יותר ו-81 מבין 651 משתתפים (12%) שהיו חיוביים לקורונה דיווחו גם על בעיות ריכוז.

בנוסף, ב-59 מבין 267 משתתפים (82%) שחלו בקורונה ודיווחו על בעיות זיכרון דווח גם על החמרה במצב הבריאותי. תחושות דיכאון, חוסר אנרגיה, או כאב, דווחו בשכיחות די דומה בשתי הקבוצות.

החוקרים כותבים כי לממצאים אלו חשיבות רבה, שכן מעידים כי גם לזיהום בדרגה קלה בנגיף הקורונה עשויות להיות השלכות משמעותיות. מהממצאים עולה כי הפרעות זיכרון עשויות להוות חלק מתסמונת COVID-19 מאוחרת, אך דרושים מחקרים נוספים בנושא בכדי להסיק מסקנות חד-משמעיות.

JAMA Network Open 2021

לידיעה ב-CIDRAP

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה