Pregnancy

גורמים המנבאים תמותה במקרים של פגות קיצונית / מאת ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה

מתוצאות מחקר מבוסס-אוכלוסייה עולה כי מעבר לגיל ההיריון, גורמים דוגמת חשיפה בתר-לידתית לסטרואידים, מין היילוד, הריון יחיד ומשקל לידה, מסייעים בחיזוי טוב יותר של שיעורי ההישרדות עד לשחרור במקרים של פגות קיצונית.

לדברי החוקרים, למרות שגיל הריון משמש לעיתים קרובות כבסיס העיקרי לייעוץ וקבלת החלטות בנוגע לטיפול במקרים של פגות קיצונית, ממחקר במרכזי טיפול שלישוניים עולה כי גורמים נוספים עשויים לשפר את האפשרות לנבא את התוצאות. במחקר הנוכחי הם ביקשו לקבוע כיצד מודל כזה עשוי לשפר את יכולת הניבוי במדגם מבוסס-אוכלוסייה.

בין השנים 2005-2008 נאספו באופן פרוספקטיבי נתונים במסגרת California Perinatal Quality Care Collaborative, הכולל כ-90% מיחידות טיפול נמרץ ביילודים בקליפורניה. החוקרים בחנו את מודל Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development לניבוי שיעורי ההישרדות ביילודים שנולדו לאחר 22-25 שבועות הריון, בהשוואה למודל המבוסס על גיל ההיריון בלבד.

מדגם המחקר כלל 4527 יילודים, 3647 טופלו במסגרת יחידת טיפול נמרץ. שיעורי ההישרדות עמדו על 53% עבור כלל המדגם ועל 66% בקרב יילודים שטופלו במסגרת טיפול נמרץ. מניתוח רב-משתנים של הנתונים אודות יילודים שקיבלו טיפול אינטנסיבי עולה כי חשיפה בתר-לידתית לסטרואידים, מין נקבה, לידת יחיד ומשקל לידה גבוה יותר (לכל עלייה של 100 גרם) לוו בירידה בסיכון לתמותה לפני השחרור, בדומה לירידה שחלה עם עליה של שבוע נוסף בגיל ההיריון. המודל הרב-משתנים שיפר את היכולת לזהות יילודים בקטגוריות הסיכון הגבוה והנמוך ביותר (שיעורי תמותה של מעל 80% ומתחת ל-20%, בהתאמה).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הוספת גורמים דוגמת חשיפה לסטרואידים סביב הלידה, מין היילוד, לידת יחיד ומשקל לידה לגיל ההיריון, מאפשרת לנבא בצורה טובה יותר את שיעורי ההישרדות עד לשחרור במקרים של פגות קיצונית.

PEDIATRICS Vol. 126 No. 3 September 2010, pp. e644-e650

הערות עורך:

כמו במחקר שנערך בארץ ע”י פרופ’ בדר וחב’ נראה כי לסטרואידים טרום הלידה ישנה השפעה מיטיבה על סיכויי ההשרדות של הפגים הקטנים. בנוסף למשתנים שאין לנו כל-כך שליטה עליהם כמו מין, לידת יחיד ומשקל לידה לגיל הריון.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה