Prostate Cancer

מהם עשרת הפיתוחים הרפואיים המשמעותיים ביותר בשנה הקרובה ? זו הרשימה של פאנל המומחים של קליבלנד קליניק

הרופאים והחוקרים המובילים בעולם מציגים את ההתקדמות הרפואית שתשנה את עולם הרפואה בשנה הקרובה

הדור הבא של חיסוני mRNA, גישה חדשה ממוקדת PSMA לטיפול בסרטן הערמונית, טיפול חדשני להפחתת כולסטרול LDL. אלה הם רק חלק מהחידושים שישפרו וישנו את עולם הרפואה בשנה הקרובה, לפי פאנל מומחים הכולל רופאים וחוקרים.

קליבלנד קליניק (מרכז רפואי ללא מטרות רווח) הכריזה על עשרת החידושים הרפואיים המובילים לשנת 2022.

עשרת החידושים הרפואיים המובילים לשנת 2022:

1. הדור הבא של חיסוני mRNA

ההתקדמות בהבנה וביצירה תאית של RNA אפשרה את פיתוחם של חיסוני הmRNA למגוון יישומים רחב כמו מחלת הסרטן ונגיף הקורונה שפרץ אל חיינו בשנים האחרונות. מדובר בטכנולוגיה חסכונית מבחינה כלכלית שלא דורשת תהליך ייצור מורכב ועדיין מצליחה לייצר חסינות אפקטיבית ובטוחה מפני מגוון מחלות.
מגפת הקורונה סייעה להוכיח שהעולם זקוק לפיתוחים כגון
mRNA בכדי לפתח חיסונים במהירות וביעילות ולהפיץ אותם ברחבי העולם באופן שיסייע למגר את המגפה טרם התפשטותה. הודות למחקרים רבים שנעשו בעבר ובנו את התשתית לטכנולוגיה הזו פותח בתוך זמן שיא חיסון יעיל נגד נגיף הקורונה והופץ בתוך פחות משנה. זוהי טכנולוגיה שנחשבת לכזאת שיצרה מהפיכה בעולם הרפואה ויש לה פוטנציאל טיפולי עבור מהמחלות המאתגרות ביותר עבור שירותי הבריאות.

2. טיפול ממוקד PSMA לסרטן הערמונית

מדי שנה יותר מ 200 אלף גברים בארה”ב מאובחנים עם סרטן הערמונית. נתון שהופך את סרטן הערמונית לנפוץ ביותר בקרב גברים אמריקאים. שכיחות המחלה העלתה צורך בהדמיה מדויקת הקריטית לזיהוי מיקמו ומקורו של הגידול, קביעת שלב המחלה וזיהוי סיכויי ההישנות. מדד PSMA מבטא את רמת האנטיגן הנמצא ברמות גבוהות על פני השטח של תאי סרטן הערמונית באמצעות סמן ביולוגי פוטנציאלי למחלה הנעשה באמצעות סריקות הדמיה. בסריקות אלה נעשה שימוש בחומר סימון רדיואקטיבי ”המתלבש” על חבלוני הPSMA ומשולב לאחר מכן בסריקות CT וMRI כדי לזהות את מיקום תאי הסרטן.
בשנת 2020 קיבלה הטכנולוגיה אישור
FDA בהתבסס על ניסויים קליניים (שלב 3). הניסויים הראו דיוק גדול משמעותית בזיהוי הסרטן בהשוואה לשיטות הדמיה קודמות. כאשר הישנות של סרטן הערמונית מתגלה מוקדם בעזרת סריקות PSMA PET, ניתן לטפל בסרטן באמצעות גישה ממוקדת בטיפול בהקרנות סטריאוטקטיות (SBRT), בניתוח ו/או בטיפול מערכתי מותאם אישית.

3. טיפול חדש להפחתת כולסטרול LDL

רמות כולסטרול גבוהות בדם, במיוחד כולסטרול מסוג LDL, הכולסטרול הרע, ידועות לשמצה משום שהן מגדילות משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. ב2019 הוגשה לFDA בקשה לבחון שימוש ב באינקליסירן (inclisiran) לטיפול בהיפרליפידמיה ראשונית במבוגרים בעלי רמה גבוהה של LDL-C, בעודם מקבלים מינון מרבי נסבל של טיפול בסטטינים. אינקליסירן היא תרופה בטכנולוגיה המכונה small interfering RNA‏ (siRNA) הניתנת בהזרקה ומכוונת לחלבון PCSK9. בניגוד לסטטינים, אין צורך במתן של התרופה בתדירות גבוהה (אלא רק פעמיים בשנה) והתוצאה היא הפחתת LDL-C יעילה ומתמשכת בשילוב יחד עם סטטינים או למי שאינו יכול לסבול סטטינים. השפעתה הממושכת של התרופה מצמצמת את בעיית חוסר ההיענות לטיפול לאורך זמן, אחת הסיבות העיקריות לכישלון הטיפול להפחתת הכולסטרול. היא אושרה בידי הFDA בדצמבר 2021 ונחשבת בעיני רבים כתרופה המסוגלת לחולל מהפכה בחיי מטופלים עם מחלות לב.

4. תרופה חדשה לטיפול בסוכרת מסוג 2

כיום, חיים בישראל כחצי מיליון ישראלים הסובלים מסוכרת. מדובר במחלה המשפיעה על האופן שבו הגוף מעבד מזון לכדי אנרגיה אחד מהטיפולים הפוטנציאליים הוא הזרקה שבועית של שני פפטידים: ‏GIP‏ (glucose-dependent insulinotropic polypeptide) ו-GLP-1‏ (glucagon-like peptide), קולטנים שתפקידם לאזן את רמת הסוכר בדם. קולטני GLP-1 ו-GIP המוזרקים מתחת לעור גורמים ללבלב לשחרר אינסולין ולחסום את ההורמון גליקגון, מה שמגביל את קפיצות הסוכר בדם לאחר ארוחה ובנוסף גם מאטים את העיכול, מה שגורם לתחושת שובע לאורך זמן. עד כה ניסויים קליניים בשלב 3 מהזמן האחרון מגלים שהטיפול מפחית באופן משמעותי את רמת ההמוגלובין A1C בסוכרת מסוג 2 ועוזר לרדת במשקל, מה שעשוי להפוך אותו לטיפול היעיל ביותר לסוכרת והשמנת יתר, שפותח עד כה.

5‏. טיפול פורץ דרך לדיכאון אחרי לידה

מומחים סבורים ששיעור הדיכאון לאחר לידה עשוי להיות גבוה לפחות פי שניים מהמצב הסטטיסטי הנוכחי משום שמקרים רבים אינם מאובחנים. הטיפולים העיקריים כיום הם טיפול רגשי ותרופות נגד דיכאון, אך טיפולים אלו אינם יעילים עבור חלק מהנשים. בשנת 2019, ה-FDA אישר טיפול בעירוי תוך-ורידי שפותח במיוחד לטיפול בדיכאון לאחר לידה. טיפול חדשני זה, הניתן במשך 60 שעות רצופות, משתמש בנוירוסטרואיד לשליטה בתגובת המוח למתח. טיפול זה נחשב כפורץ דרך כיוון שהוא מכוון לאיתות הנחשב לחסר בדיכאון לאחר לידה הרגיש להורמונים. בנוסף, נראה כי לטיפול זה יש יכולת השפעה מהירה, בעוד נוגדי דיכאון מסורתיים בדרך כלל דורשים שבועיים עד ארבעה שבועות עד לקבלת השפעה משמעותית. אפשרות זו לטיפול מהיר תהיה מהפכנית עבור נשים במצב זה שלעתים קרובות זוכה להתעלמות.

6. תרופה ממוקדת לקרדיומיופתיה היפרטרופית

במשך עשרות שנים, הצליחו רופאים לטפל רק בתסמינים של מטופלים עם קרדיומיופתיה היפרטרופית (HCM) באמצעות תרופות שפותחו לטיפול בבעיות לב אחרות בהצלחה חלקית. תרופות לא ספציפיות ניתנות כיום לטיפול בחלק מהתסמינים המשותפים ל-HCM ולמחלות לב וכלי דם אחרות. טיפולים אלה כוללים חוסמי בטא, תרופות נוגדות הפרעות קצב, חוסמי תעלות סידן ונוגדי קרישה. עם זאת, טיפול חדש פועל להפחתת הגורם לשורש הבעיה במטופלים רבים. תרופה ראשונה מסוגה מתמקדת באופן ספציפי בשריר הלב במטרה להפחית את ההתכווצויות החריגות הנובעות משינויים גנטיים וגורמות למאמץ יתר של הלב. באמצעות פעולה ממוקדת על מנגנון זה במטופלי HCM, טיפול חדשני זה משפר לא רק את התסמינים ואת איכות החיים, אלא עשוי גם להאט את התקדמות המחלה. ה-FDA קבע תאריך יעד להחלטה לגבי טיפול זה ב-28 באפריל 2022. אם תאושר, זו תהיה התרופה הראשונה שתיועד באופן ספציפי לטיפול
ב-
HCM, ותעניק תקווה חדשה למטופלים ולרופאים.

7. חלופות לא-הורמונליות לגיל המעבר

יותר מ-50 אחוזים מכל הנשים בגיל המעבר חוות גלי חום, שיכולים להימשך שבע שנים בממוצע. טיפול הורמונלי הוא אומנם טיפול יעיל ובטוח כאשר נעשה בו שימוש כראוי, אולם הוא כרוך גם בסיכון מסוים ולא כל המטופלות הן מועמדות מתאימות או מעוניינות באפשרות טיפול זו. לשמחתנו פותחה קבוצה חדשה של תרופות לא הורמונליות, הנקראות אנטגוניסטים ל-NK3R, המתבררת כחלופה אמיתית לטיפול הורמונלי. תרופות אלו מפריעות למסלול איתות במוח המקושר לפיתוח גלי חום, והראו תוצאות מבטיחות בניסויים קליניים להקלה על גלי חום בינוניים עד חמורים בגיל המעבר ביעילות המשתווה להורמונים. אומנם נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין באופן מלא את היעילות והבטיחות של התרופות החדשות האלה, אולם כבר עתה ברור שהדור הבא של טיפולים לא הורמונליים עבור גלי חום בגיל המעבר נמצא בהישג יד.

8. טכנולוגיית השתלה עבור שיתוק חמור

בערך אחד מתוך 50 אמריקאים, או 5.4 מיליון בני אדם, חי עם שיתוק כלשהו. רוב המטופלים חווים הידרדרות משמעותית בבריאותם הכללית. לאחרונה, צוות של חוקרים הציע תקווה חדשה למטופלים אלה באמצעות מינוף טכנולוגיית ממשק מחשב-מוח מושתלת כדי להשיב את השליטה המוטורית שאבדה ולאפשר למטופלים לשלוט במכשירים דיגיטליים. הטכנולוגיה משתמשת באלקטרודות מושתלות כדי לאסוף אותות תנועה מהמוח ולפענח אותם לכדי פקודות תנועה. הוכח שהטכנולוגיה הזאת משקמת דחפים מוטוריים רצוניים במטופלים עם שיתוק חמור עקב הפרעה בתפקוד המוח, עמוד השדרה, העצב ההיקפי או השריר. בעוד שטכנולוגיית הממשק נמצאת בחיתוליה, ה-FDA רואה בשתל “מכשיר פורץ דרך”, ובכך מחזק את הצורך להביא טכנולוגיה זו למיטת המטופלים הזקוקים לה יותר מכל.

9. בינה מלאכותית לגילוי מוקדם של אלח דם

אלח דם (ספסיס) הוא תגובה דלקתית חמורה לזיהום ואחד מהגורמים המובילים לאשפוז ולמוות ברחבי העולם. מכיוון שלהלם ספטי יש שיעור תמותה גבוה מאוד, אבחנה מוקדמת לאלח דם היא קריטית. האבחון עשוי להיות מסובך מכיוון שתסמינים מוקדמים נפוצים גם במצבים אחרים, והסטנדרט הנוכחי לאבחון אינו ספציפי. בינה מלאכותית (AI) עלתה ככלי חדש שיכול לסייע בזיהוי מהיר של אלח דם. בעזרת אלגוריתמים של בינה מלאכותית, הכלי מזהה מספר גורמי סיכון עיקריים בזמן אמת באמצעות ניטור הרשומות הרפואיות האלקטרוניות של המטופלים כשהרופאים מזינים מידע. “הנפת דגל” לגבי מטופלים בסיכון גבוה תאפשר התערבות מוקדמת, אשר יכולה לשפר תוצאות, להפחית עלויות טיפול רפואי ולהציל חיים.

10. אנליזה מנבאת ויתר לחץ דם

יתר לחץ דם, או לחץ דם גבוה, המכונה לעיתים גם “הרוצח השקט”, בדרך כלל אינו מלווה בתסמינים, בעוד הוא מעלה את הסיכון לבעיות בריאותיות חמורות, כולל מחלות לב, אי-ספיקת לב ושבץ. קיימות אפשרויות טיפול יעילות. עם זאת, מבוגרים רבים עדיין אינם מודעים לכך שהם סובלים מלחץ דם גבוה עד שהם חווים משבר בריאותי משמעותי. באמצעות למידת מכונה, סוג של בינה מלאכותית, הרופאים יכולים לבחור בצורה טובה יותר תרופות, שילובי תרופות ומינונים יעילים יותר כדי לשפר את השליטה בלחץ דם גבוה. בינה מלאכותית תאפשר לרופאים לחזות מחלות לב וכלי דם ולהתערב לפני שהן מתרחשות. אנליזה מנבאת מעניקה לצוותים הרפואיים את המפתח למניעת לחץ דם גבוה ומחלות רבות אחרות.

לאתר המכון (בו ניתן לצפות בסרטוני וידאו קצרים של החידושים שנבחרו)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה