Pulm. Hypertension

מה תפקידם של הקרדיולוגים בעידוד הגמילה מעישון במטופלים? (מדסקייפ)

שיעור המעשנים בספרד הוא מהגבוהים באירופה; סקר חדש (שהוצג בכנס EuroPrevent 2013 שהתקיים ברומא בשבוע שעבר) שנערך בקרב קרדיולוגים בספרד מגלה שחלק מהם אינו מתחקר את החולים לגבי הרגלי העישון שלהם או מייעץ ו/או מנחה אותם לגבי גמילה מעישון או רושם תרופות שעשויות לסייע בכך.  החוקרים טוענים כי בעצם הפסקת העישון לאחר אוטם שריר הלב, סיכויי ההשרדות עולים והסיכון לתמותה יורד ב-36%. לשם השוואה, כותבים החוקרים, הסיכון לתמותה יורד ב-30% עם נטילת סטטינים בהמשך לאוטם חריף של הלב. כלומר, לעצם הפסקת העישון יש אופי תרפויטי חזק.

הסקר נשלח בדואר האלקטרוני לכ-3000 רופאים השייכים לאיגוד הקרדיולוגים בספרד. כ-11% (328 רופאים) מביניהם השיבו על הסקר והם יכלו לעשות זאת באופן אנונימי. הרופאים שהשיבו היו בני 40 בממוצע, רובם (למעלה מ-60 אחוזים) היו גברים, למעלה מ-70% היו קרדיולוגיים קליניים וכ-20% היו קרדיולוגים התערבותיים. קרוב ל-30% מהם עישנו בעצמם בעבר, וכ-4% דיווחו כי עודם מעשנים.

שלושה מתוך ארבעה רופאים שאלו את החולים לגבי הרגלי העישון שלהם, ורק שלושה מתוך ארבעה מבין אלה דיווחו על כך בגליון הרפואי של החולה. הקרדיולוגים העריכו כי 20-30% מהחולים שלהם מעשנים, וכי אחוז דומה חוזר לעשן לאחר שעבר אוטם שריר הלב. שלושה מתוך ארבעה רופאים העידו כי הם ימליצו למטופל על הפסקת עישון, אך רק 40% מהקרדיולוגים קבעו למטופל ביקורי מעקב כדי לעקוב ולסייע בגמילה. רק חמישית מהקרדיולוגים החזיקו עלונים המסבירים על הגמילה מעישון; ופחות משישית מהם החזיקו במרפאה CO-oximeter. 60% מהרופאים מסרו כי לדעתם הם לא מיומנים מספיק בכל הנוגע לייעוץ למטופלים על הפסקת עישון, ורובם היה מעוניין לשפר או לרכוש מיומנות כזו. כחמישית טענו שלא שמעו על מבחן פגרסטורם, המשמש להערכה של רמת התלות בניקוטין.

בסקר נשאלו הקרדיולוגים גם לגבי תרופות מרשם, ורובם הגדול ענה כי לא רשמו תרופות להפסקת העישון או תחליפי ניקוטין למטופליהם בחודש שעבר. למעלה מ-70% מהם טען שלא רשם תרופות כאלה בשל חוסר היכרות מספק עם התרופה; כעשרה אחוזים טענו שלא רשמו תרופות בשל חששות הנוגעות לבטיחות התרופה. לדברי החוקרים, הרופאים היו מעוניינים לסייע למטופליהם אך חשו שהם אינם מבינים או יודעים מספיק על הנושא. כחמישה אחוזים טענו כי הם אינם יכולים לסייע בגמילה בעישון בשל קוצר זמן.

החוקרים מסכמים כי בעזרת חינוך והבנה טובים יותר של המטריה, יותר קרדיולוגים (וגם רופאי משפחה ) יוכלו לסייע למטופליהם בגמילה מעישון.

לכתבה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה