Renal Failure

אבנים בכליות מעלות סיכון לירידה בתפקוד הכלייתי, גם אם א-סימפטומטיות (מדסקייפ)

כליות שתן

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

הסיכון למחלת כליות סופנית (end-stage renal disease) ותמותה מכל סיבה עשוי להיות גבוה יותר באנשים עם אבנים בכליה, ובעיקר מטופלים עם אירועים חוזרים. כך על פי מחקר עוקבה אורכי אשר הוצג בכנס Kidney Week 2017.

באופן מפתיע, גם מטופלים אסימפטומטים נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלת כליות, זאת גם לאחר התאמה למחלות רקע כגון יתר לחץ דם, סכרת, היפרכולסטרולמיה, מחלת כליות כרונית והשמנת יתר. כך לדיווחו של ד”ר דונדאפ, Mayoclinic ברוצ’סטר, מינסוטה. במחקרם, הוא ושותפיו השוו בין 7008 מטופלים עם אבנים בדרכי השתן, לבין 28,000 מטופלים בקבוצת ביקורת, בשנים 1984-2012.

תוצאות המחקר הראו כי הסיכון למחלת כליות ותמותה מכל סיבה היו גבוהים יותר במטופלים עם אבנים במצבים שונים, לעומת מטופלים תואמים להם מבחינת גיל ומין מקבוצת הביקורת.

במטופלים עם אבנים אסימפטומטיות או אבחנה של אבנים אשר בהמשך נשללה, נצפתה עליה בסיכון להידרדרות בתפקוד הכלייתי ולתמותה. עליה זו יכולה להיות מיוחסת לסיבה שבגינה ביצעו המטופלים מלכתחילה את בדיקת ההדמיה, כמו למשל – סרטן הכליה.

במטופלים עם אירועים חוזרים של אבנים בכליה, את העליה בסיכון למחלת כליות סופנית והעליה בתמותה ניתן לייחס לירידה החוזרת ונשנית בתפקוד הכליה בעקבות נוכחות האבן וכתוצאה מכך נזק מצטבר לכליה.

במחקר נוסף מאותו הקוהורט, יצרו החוקרים כלי לחיזוי היווצרות אבן ראשונה או חוזרת בכליה. ה Recurrence of Kidney Stone (ROKS) Nomogram עוזר לרופאים לאבחן את המטופלים הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר להישנות אירוע של אבנים בכליות, לאחר האירוע הראשון. הכלי גם עוזר לאתר את המטופלים אשר יכולים ליהנות משינוי בדיאטה או בתרופות. לדוגמא מטופל צעיר מועד יותר לפתח הופעה נשנית של אבנים בכליות מאשר מטופל מבוגר, וגברים יותר מועדים לכך מנשים. נשים אשר מפתחות אבנים בכליות בזמן הריון נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח אירוע נוסף מאשר נשים אשר לא היו בהריון בזמן שסבלו מאבנים בכליה (p=0.05). עליה זו בסיכון מיוחסת להיפרקלציאוריה אשר תיתכן בזמן הריון.

עוד נמצא כי הסיכון להישנות אבנים בכליה עולה ככל שיש יותר אירועים של אבנים בכליה. לדוגמא, שיעור הישנות אבן בכליה בתוך 5 שנים היה 17% באנשים אשר חוו אירוע אחד, 32% לאנשים שחוו שני אירועים, 47% לאנשים שחוו 3 אירועים, ו 60% לאנשים שחוו 4 אירועים של אבנים בכליות. גם קוטר האבן קשורה לסיכון לחזרה. אבנים גדולות מ 6מ”מ בקוטרן גם היו קשורות בסיכון נמוך יותר להישנות.

מידע זה על הקשר בין אבנים בכליות לבין סיכוי גבוה יותר למחלת כליה היה ידוע בעבר. הממצא המפתיע במחקר זה הייתה העליה בסיכון למחלת כליות סופנית במטופלים עם אבנים בכליות, גם אסימפטומטיות. החוקרים מציינים כי הסיבה לכך עשויה להיות קשורה לפחות בחלקה לערפלנים אשר לא נלקחו בחשבון במחקר. עם זאת, החוקרים מציעים להפסיק להתייחס לאבנים בכליה כמצב חירום בודד, ולהתחיל להתייחס לכך כאל מחלה/הפרעה במטבוליזם של מינרלים. במטופלים עם אירוע או אירועים של אבן בליה, יש להיות אגרסיבים בהפחתת הסיכון להישנות של התופעה, וזאת על מנת להקטין את הסיכון לירידה בתפקוד הכלייתי.

Kidney Week 2017: American Society of Nephrology Annual Meeting. Abstracts TH-PO1082 and TH-PO1081. Presented November 2, 2017.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.