Renal Failure

ההשפעה של דיאטה ים תיכונית ירוקה על הסיכון למחלות לבביות ומטבוליות (Heart)

במאמר שפורסם בכתב העת Heart מדווחים חוקרים מהמרכז הרפואי סורוקה שבנגב על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי דיאטה ים תיכונית ירוקה (Green Mediterranean Diet), בשילוב עם אגוזים, תה ירוק ומנקאי ודלה בעוף/בשר, עשויה להגדיל את ההשפעה החיובית של דיאטה ים-תיכונית על הסיכון למחלות לבביות ומטבוליות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית ירוקה, הכוללת גם מאכלים ירוקים מן הצומח וצריכה מעטה של בשר, על הסיכון למחלות לבביות ומטבוליות.

מחקר DIRECT-PLUS כלל משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר חולקו ביחס 1:1:1 לשלוש קבוצות דיאטה: הנחיות לתזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית, או דיאטה ים תיכונית ירוקה, כאשר שולבו כולן עם פעילות גופנית. הדיאטות הים-תיכוניות כללו הגבלה קלורית דומה וכן צריכה של 28 גרם אגוזים ביום. דיאטה ים-תיכונית ירוקה כללה גם תה ירוק (3-4 כוסות ביום) ושייק מנקאי (100 גרם ביום), אשר היוו חלופה חלקית לחלבון מן החי.

החקורים בחנו את ההשפעה של הירידה במשקל על-רקע השינוי התזונתי על המצב הלבבי ומטבולי.

מדגם המחקר כלל 294 משתתפים (גיל ממוצע של 51 שנים, מדד מסת גוף של 31.3 ק”ג למטר בריבוע). שתי הדיאטות הים-תיכוניות הובילו לירידה דומה במשקל הגוף (ירידה של 6.2 ק”ג במשקל עם דיאטה ים תיכונית ירוקה וירידה של 5.4 ק”ג עם דיאטה ים תיכונית), בהשוואה למשתתפים שקיבלו הנחיות לתזונה בריאה (ירידה של 1.5 ק”ג), אך בקבוצת דיאטה ים תיכונית ירוקה תועדה ירידה גדולה יותר בהיקף המותניים, בהשוואה לדיאטה ים תיכונית (8.6- לעומת 6.8- ס”מ, p=0.033) או קבוצת הנחיות לתזונה בריאה (8.6- ס”מ לעומת 4.3- ס”מ, p<0.001). מסיווג לפי מין עלה כי ההבדלים הלו היו מובהקים סטטיסטית רק בגברים.

בתוך שישה חודשים של דיאטה ים-תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה יותר בריכוזי LDL, בהשוואה לקבוצת הנחיות לתזונה בריאה (ירידה של 3.7%- לעומת 0.8%-, בהתאמה, p=0.012). מגמה דומה תועדה בשינוי בלחץ דם דיאסטולי (ירידה של 7.2- מ”מ כספית עם דיאטה ים תיכונית ירוקה, 5.2- מ”מ כספית עם דיאטה ים תיכונית ו-3.4- מ”מ כספית עם הנחיות לתזונה בריאה) ותנגודת לאינסולין.

הירידה ביחס LDL/HDL הייתה גדולה יותר עם דיאטה ים תיכונית ירוקה, בהשוואה לדיאטה ים תיכונית (0.38- לעומת 0.21-, p=0.021) או הנחיות לתזונה בריאה (0.38- לעומת 0.14-, p<0.14). הירידה ברמות hs-CRP הייתה גדולה יותר בקבוצת דיאטה ים תיכונית, בהשוואה לדיאטה ים תיכונית (0.52- מ”ג/ליטר לעומת 0.24- מ”ג/ליטר, p=0.023) או הנחיות לתזונה בריאה (0.15- מ”ג/ליטר, p=0.044).

שיפור גדול יותר במדד FRS (Framingham Risk Score) תועד עם דיאטה ים תיכונית ירוקה, בהשוואה לדיאטה ים תיכונית או עם הנחיות לתזונה בריאה (ירידה אבסולוטית בסיכון של 3.7%- לעומת 2.3%- ו-1.4%-, בהתאמה, p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיאטה ים תיכונית ירוקה עשויה להגדיל עוד יותר את ההשפעות החיוביות של דיאטה ים תיכונית וההגנה מפני מחלות לבביות ומטבוליות.

Heart Published Online First: 23 November 2020.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה