Renal Failure

ערכי סף חדשים לאבחנה ביוכימית של אי-ספיקת אדרנל במבחן סינקטן (Journal of Endocrine Society)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Endocrine Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי להפחתת שיעור התוצאות החיוביות-שגויות בתבחין סינקטן, מומלץ לקבוע סף חדש של קורטיזול בדם של 14-15 מיקרוגרם/ד”ל, בתלות בפלטפורמת הבדיקה, וזאת בניגוד לסף הקודם שעמד על 18 מיקרוגרם/ד”ל.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תגובה תקינה של קורטיזול לאחר 30 או 60 דקות ממתן ACTH מוגדרת בנוכחות ריכוז קורטיזול בדם של 18 מיקרוגרם/ד”ל ומעלה (500 ננומול/ליטר). סף זה מבוסס על בדיקות ישנות לקביעת ריכוז קורטיזול בסרום. בדיקות ספציפיות המבוססת על נוגדנים חד-שבטיים או LC-MS/MS עשויות לכלול ערכי סף נמוכים יותר להגדרת תגובה תקינה.

מטרת המחקר הייתה לחשב את ערכי סף קורטיזול בסרום במבחן גירוי עם ACTH לקביעת ערכי סף חדשים לתבחין זה.

החוקרים ערכו ניתוח רטרוספקטיבי של תבחיני גירוי עם ACTH שבוצעו בחולים אמבולטוריים ובחולים מאושפזים עם חשד לאי-ספיקת אדרנל. דגימות סרום לקורטיזול נבדקו במקביל באמצעות מבחני Elecsys I ו-Elecsys II וכאשר היה נפח זמין, באמצעות Access Immunoassay ו-LC-MS/MS.

מדגם המחקר כלל 110 משתתפים. על-פי ערך סף של ריכוז קורטיזול בסרום של 18 מיקרוגרם/ד”ל לאחר גירוי ACTH, 14.5% מהחולים אובחנו עם אי-ספיקת אדרנל לפי Elecsys I, כמו גם 29% מהחולים לפי Elecsys II ו-32% מהחולים בהם הבדיקה בוצעה באמצעות Access ו-LC-MS/MS.

לאחר ניתוח הנתונים החוקרים חישבו ערכי סף חדשים להגדרת רמות קורטיזול תקינות בתבחינים אלו. ערכי הסף החדשים הותאמו לבדיקות ששימשו לקביעת רמות קורטיזול על-פי סף ריכוז קורטיזול בסרום של 18 מיקרוגרם/ד”ל לפי בדיקת Elecsys I.

בנקודת הזמן שלאחר 30 דקות ממתן ACTH, ערכי הסף החדשים עמדו על 14.6 מיקרוגרם/ד”ל עם Elecsys II, 14.8% מיקרוגרם/ד”ל עם Access ו-14.5 מיקרוגרם/ד”ל עם LC-MS/MS.

ריכוז קורטיזול התחלתי נמוך מ-2 מיקרוגרם/ד”ל היה מנבא משמעותי של תגובה לא-מספקת של ריכוז קורטיזול לתבחין הגירוי.

החוקרים קוראים לרופאים להכיר את ערכי הסף החדשים המומלצים בעת הערכת חולים עם חשד לאי-ספיקת אדרנל.

Journal of Endocrine Society 2021

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה