Retinopathy

מה בין פחמן דו-חמצני ובין רטינופתיה של פגות ביילודים עם משקל לידה נמוך באופן קיצוני? (Journal of Maternal-fetal & Neonatal Medicine) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, שנועד לבחון את הקשר בין לחץ חלקי של פחמן דו-חמצני במהלך שלושת הימים הראשונים לחיים ובין רטינופתיה של פגות בפגים בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני. מהנתונים עלה מתאם בין הממוצע הכולל וממוצע הלחץ החלקי הגבוה ביותר של פחמן דו-חמצני ובין רטינופתיה של פגות. עוד תועדה קורלציה בין רטינופתיה של פגות ובין ריכוז נשאף של חמצן, לחץ חלקי של חמצן וריכוז גלוקוז בדם.

החוקרים השלימו הערכה רטרוספקטיבית של נתונים אודות יילודים בעלי משקל לידה נמוך באופן קיצוני, אשר נאספו לאורך תקופה של ארבע שנים. נתונים במהלך 72 השעות הראשונות לחיים סווגו לשישה מקטעים בני 12 שעות. ממוצע הלחץ הגבוה ביותר והממוצע הכולל של לחץ חלקי של פחמן דו-חמצני, לחץ חלקי של חמצן וריכוז חמצן נשאף, כמו גם ריכוז גלוקוז, נבחנו בכל מקטע זמן זה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין לחץ חלקי של פחמן דו-חמצני ובין רטינופתיה של פגות לאחר תקנון למשתנים נלווים.

מדגם המחקר כלל 78 יילודים (משקל לידה ממוצע של 703 גרם, גיל היריון של 25 שבועות). מבין אלו, 45 אובחנו עם רטינופתיה של פגות (8 יילודים עם רטינופתיה בדרגה 1,  26 עם רטינופתיה בדרגה 2, 14 יילודים עם רטינופתיה בדרגה 3 ו-4 יילודים עם מחלת פלוס). הממוצע הכולל של לחץ חלקי של פחמן דו-חמצני עם רטינופתיה של פגות ב-72 השעות הראשונות לחיים (p=0.0069). המתאם היה מובהק סטטיסטית בתקופה השניה (p=0.049), הרביעית (p=0.008) והשישית (p=0.038). ממוצע הלחץ החלקי הגבוה ביותר של פחמן דו-חמצני עמד בקורלציה עם רטינופתיה של פגות ב-72 השעות הראשונות לחיים (p=0.0007). מתאם זה היה מובהק סטטיסטית בתקופה השניה (p=0.0115), הרביעית (p=0.0011), החמישית (p=0.028) והשישית (p=0.037).

המתאם בין שלב רטינופתיה של פגות ובין לחץ חלקי של פחמן דו-חמצני היה מובהק לאחר תקנון ללחץ חלקי של חמצן וריכוז גלוקוז. משתנים אחרים שהיו בקורלציה עם רטינופתיה של פגות כללו את הממוצע הכולל של ריכוז חמצן נשאף, לחץ חלקי של חמצן וגלוקוז, כמו גם ממונע הריכובים הגבוהים ביותר של חמצן נשאף, לחץ חלקי של חמצן וגלוקוז.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להגדיר את הטווח הבטוח של לחץ חלקי של פחמן דו-חמצני ואת ההשפעה של לחץ פחמן דו-חמצני על ההתפתחות התקינה של הרשתית.

Journal of Maternal-fetal & Neonatal Medicine 2018 December 20, : 1-161

הערות עורך מדור נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מצטרף לשורה ארוכה של מחקרים שמצאו כי לפגים חולים יותר תהיה גם שכיחות גבוהה יותר של ROP. מחקר זה מצא כי היתה קורלציה בין פגים שהיו להם רמות גבוהות יותר של CO2 ב-72 שעות הראשונות לחייהם (למעט 6 השעות הראשונות) לבין התפתחות ROP. מאחר וזה מחקר רטרוספקטיבי, אין להקיש מכך שרמות גבוהות של CO2 גורמות ל-ROP. רמות גבוהות של פחמן דו-חמצני במיוחד ב-3 ימים הראשונים (כמו גם רמות נמוכות מידי) יכולות לבטא את העובדה שהפג חולה יותר וקשה יותר לאוורר אותו לעומת פג שאין לו רמות כאלה. ניתן לציין כי להתפתחות ROP משמעותי השפעה על הפרוגנוזה של פגים במשקל לידה נמוך במיוחד. מאמר זה מדגיש בנוסף את החשיבות הפרוגנוסטית היתרה של הטיפול בפגים ב-72 השעות הראשונות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות טיפות עיניים של מולקולה קטנה לטיפול במחלות כלי דם של הרשתית (מתוך הודעת חברת Exonate)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות טיפות עיניים של מולקולה קטנה לטיפול במחלות כלי דם של הרשתית (מתוך הודעת חברת Exonate)

    חברת Exonate הודיעה על תוצאות מוצלחות במחקר בשלב 1b/2 להערכת בטיחות וסבילות טיפול ב-EXN407, מולקולה קטנה לטיפול מקומי במחלות כלי דם של הרשתית, דוגמת רטינופתיה סוכרתית ובצקת מקולארית סוכרתית. המומחים מסבירים כי EXN407 הינה מולקולה קטנה המעכבת את Serine-Arginine Protein Kinase-1, הניתנת בצורת טיפות עיניים פעמיים ביו ומכוונת באופן סלקטיבי לאיזופורמים של VEGF העשויים להוביל […]

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

  • טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    שיעורי התחלואה האימהית בקרב נשים עם שלייה נעוצה היו דומים כשבוצע ניהול באסטרטגיות חלופיות לניתוח קיסרי, כך עולה ממחקר שפורסם ב-American Journal of Obstetrics and Gynecology.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה