Rheumatoid Arthritis

מספר גורמי סיכון מעלים את הסיכון לשימוש מוגבר במשככי כאבים לאחר ניתוח החלפת מפרק (Arthritis Research & Therapy)

מנתונים חדשים מפינלנד, אשר פורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy, עולה כי ישנם מספר גורמים המנבאים שימוש מתמשך במשככי כאבים שנה אחת לאחר ניתוח להחלפת מפרק, כאשר גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר כללו השמנה ושימוש במשככי כאבים לפני הניתוח.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לזהות גורמי סיכון לשימוש מוגבר באופיואידים ומשככי כאבים אחרים שנה אחת לאחר ניתוח להחלפת מפרק והתמקדו במחלות רקע וגורמים הקשורים בהתערבות הניתוחית.

כל החולים במחקר היו לאחר ניתוח להחלפת מפרק ירך או ברך בשל אוסטיאוארתריטיס. החוקרים בחנו את נתוני הנפקת מרשמים לטיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, פראצטמול ואופיואידים.

מבין 6,238 חולים לאחר ניתוח להחלפת מפרק ירך ו-7,501 חולים לאחר ניתוח להחלפת מפרק ברך, 3,591 מטופלים עדיין נטלו משככי כאבים שנה אחת לאחר הניתוח. גורמים מנבאים משמעותיים של השימוש הכולל במשככי כאבים כללו גיל בטווח 65-74.9 שנים, בהשוואה לגיל צעיר יותר (סיכון יחסי של 1.1); גיל 75 שנים ומעלה (סיכון יחסי של 1.2); נשים (סיכון יחסי של 1.2); מדד מסת גוף בטווח 30-34.9 ק”ג למטר בריבוע, בהשוואה למדד קטן מ-25 ק”ג למטר בריבוע (סיכון יחסי של 1.1); מדד מסת גוף של מעל 35 (סיכון יחסי של 1.4) ומספר גדול יותר של מחלות רקע (סיכון יחסי של 1.2).

החוקרים מדווחים כי סוכרת ומחלות רקע אחרות לא נקשרו עם סיכון מוגבר לשימוש ממושך באופיואידים לאחר ניתוח החלפת מפרק.

מבין הגורמים הקליניים האחרים, שימוש טרם ניתוח במשככי כאבים (סיכון יחסי של 2.6) וניתוח ברך (סיכון יחסי של 1.2) ניבאו שימוש במשככי כאבים, בעוד שהחלפה בו-זמנית של מפרקי שתי הברכיים (בהשוואה לניתוח להחלפה חד צדדית של מפרק הברך) לוותה בסיכון מופחת לשימוש ממושך במשככי כאבים (סיכון יחסי של 0.86).

שימוש באופיואידים נקשר עם השמנה, מדד Charlson Comorbidity Index גבוה יותר, אפילפסיה, ניתוח ברך לעומת ירך, ניתוח ברך חד-צדדי לעומת ניתוח דו-צדדי, החלפה מלאה של מפרק הברך לעומת החלפת מדור אחד במפרק הברך ושימוש לפני ניתוח במשככי כאבים או אופיואידים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי השמנה, בעיקר בנוכחות מדד מסת גוף של מעל 35 ק”ג למטר בריבוע, ושימוש טרם ניתוח במשככי כאבים זוהו כמנבאים המשמעותיים ביותר של שימוש מוגבר במשככי כאבים לאחר-ניתוח.

Arthritis Research & Therapy volume 22, 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה