Rheumatoid Arthritis

הנחיות חדשות לטיפול בתסמונת דלקתית רב מערכתית בילדים (Arthritis & Rheumatology)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

בימים האחרונים פורסמו ב- Arthritis & Rheumatologyהנחיות מעודכנות בנושא תסמונת דלקתית רב מערכתית בילדים (MIS-C) המזהות את האופי המתפתח של המחלה ומציעות אסטרטגיות טיפוליות לראומטולוגים המטפלים בילדים, אשר עלולים להתבקש גם להמליץ ​​על טיפול בהיפר-אינפלמציה בילדים עם מחלת COVID-19 חריפה.

ההנחיות קוראות לשמירה על אבחנה מבדלת רחבה של MIS-C, בהתחשב בכך שהמצב נותר נדיר, ושרוב הילדים עם COVID-19 מציגים תסמינים קלים ובעלי תוצאות מצוינות, ציינו המחברים. מגוון המאפיינים הקליניים הקשורים ל-MIS-C כוללים חום, ממצאים ריריים-עוריים, תפקוד לקוי של שריר הלב, הפרעות בהולכה לבבית, הלם, תסמינים במערכת העיכול ולימפאדנופתיה. חלק מהמטופלים חווים גם מעורבות נוירולוגית, למשל כאבי ראש עזים, שינויים במצב הנפשי, התקפים, שיתוק עצבים קרניאלים, בצקת מוחית ושבץ איסכמי או דימומי. בהתחשב באופי הבלתי ספציפי של תסמינים אלו, “חובה שהערכה אבחנתית עבור MIS-C תכלול חקירה של סיבות אפשריות אחרות”, הדגישו המחברים. שיקולים אבחוניים אחרים כוללים את השכיחות של COVID-19 בקהילה, שעשויה להשתנות עם הזמן, אמרו.

מוקדם יותר במגיפה, כאשר MIS-C הופיע לראשונה, הוא הושווה למחלת קוואסאקי (KD). “עם זאת, בחינה מדוקדקת יותר של הספרות מראה שרק כרבע עד מחצית מהמטופלים עם אבחנה מדווחת של MIS-C עומדים בקריטריונים האבחוניים המלאים ל-KD“, כותבים המחברים. מאפיינים מרכזיים המפרידים בין MIS-C ל-KD כוללים את השכיחות הגבוהה יותר של KD בקרב ילדים ביפן ובמזרח אסיה. בנוסף, ילדים עם MIS-C הראו טווח גילאים רחב יותר, תסמינים בולטים יותר של מערכת העיכול, מעורבות נוירולוגית רבה יותר והפרעות תכופות יותר בתפקוד לבבי.

ההמלצות דורשות בדיקות אקו לב חוזרות לכל הילדים עם MIS-C תוך 7-14 ימים מהאבחנה, ו-4-6 שבועות לאחר מכן. בנוסף, חולי MIS-C עם ביטויים מסכני חיים עשויים להזדקק לטיפול אימונומודולטורי לפני השלמת הערכה אבחנתית מלאה. עם זאת, יש להעריך מטופלים ללא ביטויים מסכני חיים לפני תחילת טיפול אימונומודולטורי כדי להימנע מטיפולים שעלולים להזיק לילדים שאינם זקוקים להם. כאשר MIS-C עמיד לטיפול אימונומודולטורי ראשוני, מנה שנייה של IVIG אינה מומלצת, אך מומלץ להגביר טיפול עם סטרואידים במינון גבוה (10-30 מ”ג/ק”ג ליום), אנקינרה או אינפליקסימאב. יש לטפל גם באספירין במינון נמוך (3-5 מ”ג/ק”ג ליום, עד 81 מ”ג ביום) בכל חולי MIS-C ללא דימום פעיל או סיכון משמעותי לדימום עד לנורמליזציה של ספירת הטסיות.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה