SARS & Coronavirus

מחקר ישראלי: תזונה ים-תיכונית ירוקה יעילה כנגד מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Gut)

במאמר בכתב העת Gut מתפרסמות תוצאות מחקר חדש מישראל, בהובלת פרופסור איריס שי מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, לפיהן תזונה ים-תיכונית ירוקה, בשילוב עם חלבונים/פוליפנולים ירוקים מן הצומח והגבלת צריכת בשר אדום או מעובד, עשויה להביא להפחתה משמעותית של שומן תוך-כבדי, בהשוואה לכל דיאטה בריאה אחרת ולהביא להפחתת מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD).

מטרת המחקר הייתה לבחון את התועלת של תזונה ים-תיכונית ירוקה, עם הגבלת צריכת בשר אדום/מעובד והעשרת התזונה בפוליפנולים ומאכלים ירוקים מן הצומח על NAFLD, כפי שנקבע לפי אובדן שומן תוך-כבדי.

מחקר DIRECT-PLUS ארך 18 חודשים וכלל 294 משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר חולקו באקראי לקבוצות תזונה בריאה לפי ההנחיות, תזונה ים-תיכונית או תזונה ים-תיכונית ירוקה במטרה להביא לירידה במשקל. כל דפוסי התזונה לוו בפעילות גופנית. משתתפים בשתי הקבוצות שכללו תזונה ים-תיכונית צרכו כל יום 28 גרם של אגוזי מלך. תזונה ים-תיכונית ירוקה כללה בנוסף 3-4 כוסות תה-ירוק בכל יום ושייק מנקאי.

החוקרים בחנו את אחוז השינוי בשומן תוך-כבדי לאחר 18 חודשים באמצעות בדיקת MRS (Magnetic Resonance Spectroscopy).

בתחילת המחקר, גיל המשתתפים הממוצע עמד על 51 שנים, 88% מהמשתתפים היו גברים ו-62% מהמשתתפים אובחנו עם NAFLD, עם אחוז שומן תוך-כבדי ממוצע של 6.6%.

מהנתונים עולה כי שיעורי הימצאות NAFLD ירדו לאחר 18 חודשים ל-54.8% עם תזונה בריאה לפי ההנחיות, ל-47.9% עם תזונה ים-תיכונית ול-31.5% עם תזונה ים-תיכונית ירוקה. למרות ירידה דומה במשקל הגוף בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על תזונה ים-תיכונית, הקפדה על תזונה ים-תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה כפליים של אחוז השומן התוך-כבדי (ירידה של 38.9%), בהשוואה לתזונה ים-תיכונית (ירידה של 19.6%) ו תזונה בריאה לפי ההנחיות (ירידה של 12.2%).

לאחר 18 חודשים, בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על תזונה ים-תיכונית רמות פוליפנולים בפלזמה היו גבוהות יותר משמעותית, בהשוואה לרמות שתועדו עם תזונה בריאה לפי ההנחיות, עם רמות גבוהות יותר של Naringenin ו-2,5-dihydroxybenzoic acid עם תזונה ים-תיכונית ירוקה.

החוקרים מדווחים על ירידה גדולה יותר באחוז שומן תוך-כבד עם הגדלת צריכת שייק מנקאי ואגוזי מלך, הפחתת צריכת בשר אדום/מעובד, שיפור סמני שומנים/אדיפוקינים וחומצה פולית בדם, שינויים בהרכב המיקרוביום וחיידקים ספציפיים.

הגישה המוצעת החדשה של תזונה ים-תיכונית ירוקה עשויה להביא לירידה גדולה יותר משמעותית באחוז השומן התוך-כבדי, בהשוואה לדפוסי תזונה מומלצים אחרים ולהפחית באופן ניכר את שכיחות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.

Gut Published Online First: 18 January 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.