SARS & Coronavirus

האם בדיקת EEG בפגים יכולה לסייע בחיזוי תוצאות נוירו-התפתחותיות בגיל שנתיים? (ADC – Fetal and Neonatal Edition) והערת עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Diseases in Childhood Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בדיקת EEG (Electroencephalogram) הינה מנבא טוב של התוצאות לאחר שנתיים בפגים, בפרט כאשר מבוצעת בגיל היריון מתוקן של 35 שבועות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם בדיקת Video EEG בפגים עשויה לסייע בחיזוי התוצאות הנוירו-התפתחותיות לאחר שנתיים. הם אספו נתונים מתרשימי EEG שנערכו בשלוש נקודות זמן לאורך תקופת הינקות בתינוקות שנולדו לפני 32 שבועות היריון. הניטור החל זמן קצר לאחר הלידה ונמשך לאורך שלושת הימים הראשונים. בדיקות EEG נערכו סביב גיל מתוקן של 32 ו-35 שבועות. מדדי EEG התבססו על סכמת דירוג ספציפי לגיל, כאשר בנוסף נבחן הערך המנבא של הערכה קלינית של התינוקות וכן תוצאות בדיקת אולטרה-סאונד של המח. התוצא העיקרי היה המצב ההתפתחותי על-פי סולם Bayley Scales of Infant Development III בגיל מתוקן של שנתיים.

מדגם המחקר כלל 67 תינוקות, כאשר נתונים זמינים לאורך המעקב היו זמינים אודות 57 תינוקות (חציון גיל מתוקן של 28.9 שבועות). ב-40 תינוקות תועדו תוצאות תקינות, ב-17 תועד מהלך חריג/תמותה.

תרשימי EEG בכל נקודות הזמן ניבאו באופן פרטני תוצאה חריגה; עם זאת, תרשים EEG בגיל מתוקן של 35 שבועות היה המנבא הטוב ביותר עם שטח מתחת לעקומה של ה-ROC (Receiver Operating Characteristics) בנקודת זמן זו של 0.91 (P<0.001). להשוואת, השטח מתחת לעקומה של ההערכה הקלינית של התינוקות עמד על 0.68 (p=0.015), בעוד שבדיקת אולטרה-סאונד חריגה של הגולגולת הדגימה שטח מתחת לעקומה של 0.58 (p=0.342).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בתינוקות בסיכון גבוה לנזק מוחי תתכן תועלת לבדיקת EEG בשלב מוקדם לאחר הלידה, כאשר התחזית עשויה להיות טובה יותר במקרים בהם תרשים ה-EEG תקין. הם מציינים כי מאחר וסיבוכים לאחר לידה עשויים לתרום לתוצאות גרועות בפגים, יש מקום להשלים את בדיקת ה-EEG מאוחר יותר, סביב שבוע 35, במטרה לנבא את התוצאות בשלב מאוחר יותר.

ADC – Fetal and Neonatal Edition 2021;106:535-541

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

למרות שמדובר במדגם יחסית קטן, הרי שייתכן כי בעתיד בדיקת EEG בגיל מתוקן של 35 שבועות תתווסף לבדיקות השגרתיות שנערוך לפגים ע”מ לנבא פרוגנוזה (בדומה לבדיקות US מח שאנו מבצעים כבר עתה).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה