Safety & Risk Management

האם הנזק לדנ”א גדול יותר במטופלים שעברו סריקת CT סטנדרטית לעומת זו הנגרמת בעקבות סריקת CT במינון קרינה נמוך? ( Radiology)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

יותר מ-90 מיליון מטופלים עוברים סריקות CT מדי שנה בארצות הברית. קיימת הנחה כי קרינה מייננת עלולה להיות בעלת השפעה קרצינוגנית, גם במינון נמוך, ועל כן יש לשאוף למינימום סיכון מקרינה במידת האפשר. סריקת CT חזה פולטת קרינה מייננת של עד פי שבעים לעומת בדיקה רדיולוגית X-RAY (מינון קרינה 7 mSv  לעומת 0.1 mSv) . ההשוואה הזו תלויה כמובן בסוג המכשיר, משך זמן הבדיקה, מאפיינים פיזיים של המטופל/ת, ורגישות הרקמה הנבדקת). לקרינה זו פוטנציאל ליצירה של פגמים בדנ”א ומוטציות בתאים.  ממחקר חדש עולה כי פגיעה בדנ”א, כמו גם סטיות כרומוזמליות נפוצות יותר לאחר סריקת CT חזה סטנדרטית. מספר השברים והסטיות שנגרמו לאחר CT חזה במינון  קרינה נמוך היתה נמוכה בכ-30% בהשוואה לפגיעות שנראו לאחר סריקות CT סטנדרטיות.

המחקר הפרוספקטיבי נערך במרכז יחיד ופורסם ב-Radiology.   נכללו בו נתונים מ-519 מטופלים במרפאות חוץ  – מעשנים, מעשנים לשעבר או לא מעשנים- שהופנו למחלקה כירורגית -נשימה  (respiratory surgery department) כדי לעבור סריקות CT לחזה בין 2016-2018. האינדיקציות להפניה לסריקת CT היו מעקב אחר נודולים בריאות או לאחר ניתוח להסרה של non-small cell lung cancer. מהחולים נלקחו בדיקות דם לפני, וכרבע שעה אחרי שעברו סריקות CT.

החוקרים בחנו שברים בסלילים הכפולים של דנ”א (ר”ת- DSBs- DNA double-strand breaks) וסטיות כרומוזומליות בבדיקות הדם של מאה ושניים מטופלים שעברו את סריקת ה-CT במינון קרינה סטנדרטי לחזה (5 mSv/13.3-mGy blood dose) ושל מאה ושבעה מטופלים שעברו סריקת CT לחזה במינון קרינה נמוך (1.5 mSv/3.5-mGy blood dose).  המטופלים חולקו באופן דומה מבחינת גילם, מינם, ומשקל וגודל גופם בין שתי קבוצות הטיפול וכללו 105 גברים ו-104 נשים. גילם הממוצע היה 67.

לדברי הכותבים, DBSs הם המסוכנות מבין הפגיעות בדנ”א, מאחר שמספיק DBSs אחד לא מתוקן כדי לגרום לתהליך של תמותה תאית. אחת התגובות התאיות להיווצרות של שברי DBSs היא פוספורלציה של ה-histone H2A subtype. התצורה הפוספורליטית נקראת gamma-H2AX, ו-DBSs שמצטברים באתרים gamma-H2AX עשויים לגרום לסטיות כרומוזומליות.  מספר המוקדים של gamma-H2AX ושל סטיות כרומוזומליות לא יציבות בלימפוציטים אובחנו על ידי צביעה אימונופלורוסנטית של gamma-H2AX עבור צנטרומטרים, ועל ידי היברידזציה פלורוסנטית in situ באמצעות בדיקת peptide nucleic acid לטלומטרים.

ממצאי המחקר מציעים כי בחולים שעברו סריקות CT במינון קרינה נמוך, לא נראתה עליה מובהקת במספר השברים בדנ”א לפני ואחרי הסריקה (0.15 לעומת 0.17 פר תא, עם P=0.45) או במספר הסטיות הכרומוזומליות (6.7 לעומת 7.2 פר 1000 metaphases, כש-P=0.69) בהתאמה.  עם זאת, בחולים שעברו סריקת CT במינון סטנדרטי, החוקרים מצאו עליה מובהקת במספר ה-DSBs בדנ”א לפני ואחרי הסריקה (0.11 לעומת 0.16 פר תא עם P<0.001) ובסטיות כרומוזומליות (7.6 לעומת 9.7 פר 1000 metaphases, כש-P=0.003).

לדברי החוקרים, היה ניתן לזהות את הפגיעה בדנ”א ואת הסטיות הכרומוזמליות לאחר סריקת CT חזה סטנדרטית, בניגוד לסריקת CT במינון קרינה נמוך-  אז לא נראו השפעות ביולוגיות דומות. מספר השברים והסטיות שנגרמו לאחר CT במינון  קרינה נמוך היה נמוך בכ-30% בהשוואה לפגיעות שנראו לאחר סריקות CT סטנדרטיות. החוקרים מסייגים וכותבים כי לסריקת CT סטנדרטית חשיבות ככלי אבחוני יעיל שהשימוש בו מתאים כאשר התועלת עולה על הסיכון. מגבלות המחקר, מלבד היותו לא אקראי, היא כי הנזק ברקמת הריאה עלולה להיות שונה מאשר זו הנבדקת בלימפוציטים.

במאמר שסיקר את המחקר במדספייג’, נכתב כי המינון המומלץ על ידי ה-National Comprehensive Cancer Network בהנחיות הסקר לסרטן ריאות הוא 1.5mSv לסריקת CT במינון קרינה נמוך.  במאמר נסקר גם מאמר המערכת הנלווה ובו נכתב כי המחקר מציג התקדמות משמעותית בשל גודלו, השימוש בשני מינונים שונים, ושתי הדרכים בהן עקבו החוקרים אחר הנזק לדנ”א. עם זאת, במאמר מצוין כי CT במינון קרינה נמוך לא מוריד לאפס את הסיכון לפגיעה בדנ”א: הסיכון עודנו קיים גם בקבוצת ה-CT במינון נמוך – 47% מהחולים בקבוצה זו הציגו פגיעה בדנ”א, לעומת 64% מהחולים שעברו סריקת CT סטנדרטית. במאמר המערכת מציינים גם כי לא נמצא קשר מובהק סיבתי בין שברי DSBs  בדנ”א והסיכון לסרטן עד כה.

לדיווח ב-medpage

Radiology; https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2020190389

Editorial: Radiology https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2020200212

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניידות הרנטגן הראשונות: המלחמה של מארי קירי - מאמר אורח מאת עופר בן חורין

    ניידות הרנטגן הראשונות: המלחמה של מארי קירי - מאמר אורח מאת עופר בן חורין

    עופר בן חורין, בעל נסיון כ-20 שנה באפליקציות, מחקרי תרופות והדרכה בתחום ה-MRI מחבר הספר "MRI המדריך המלא-רפואה ופיזיקה נפגשות" משתף במאמרו על פיתוח חשוב נוסף של זוכת פרס הנובל מארי קירי: הקמת יחידות רנטגן ניידות שהגיעו לקו החזית ואפשרו ל-150 אחיות בשטח לסייע במאמץ המלחמתי ולהעריך במהירות חיילים פצועים

  • כלל חדש שעוזר להחליט מתי כדאי לעשות בדיקת CT למבוגרים לאחר נפילה (CMAJ)

    כלל חדש שעוזר להחליט מתי כדאי לעשות בדיקת CT למבוגרים לאחר נפילה (CMAJ)

    במאמר שפורסם בכתב העת Canadian Medical Association Journal, מדווחים החוקרים על מחקר שיכול ליעל את הטיפול במחלקות החירום במבוגרים שנפלו. המחקר מציע כלל החלטה חדש לבדיקת CT, על מנת לזהות דימום תוך-גולגלתי לאחר נפילה באוכלוסייה המבוגרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נפילות בקרב אוכלוסיית הקשישים הן תופעה נפוצה וגורם מרכזי לדימומים תוך-גולגולתיים כתוצאה מטראומה. מבוגרים […]

  • העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    כ-500,000 אנשים החיים כיום בארה”ב שרדו את מחלת הסרטן בילדותם, ומספר זה גדל מדי שנה. יותר מ-95% מהאנשים שחלו בסרטן בילדות יסבלו מבעיה בריאותית משמעותית עד גיל 45, וכשליש יסבלו מבעיות בריאות כרוניות חמורות או מסכנות חיים.

  • העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    העתיד הבריאותי של אנשים שחלו בסרטן בילדות (JAMA, CME)

    כ-500,000 אנשים החיים כיום בארה"ב שרדו את מחלת הסרטן בילדותם, ומספר זה גדל מדי שנה. יותר מ-95% מהאנשים שחלו בסרטן בילדות יסבלו מבעיה בריאותית משמעותית עד גיל 45, וכשליש יסבלו מבעיות בריאות כרוניות חמורות או מסכנות חיים.

  • ביופסיית כליה מילעורית מהווה גישה בטוחה לכליות קטנות (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    ביופסיית כליה מילעורית מהווה גישה בטוחה לכליות קטנות (מתוך כנס ה-ASN Kidney Week)

    ביופסיית כליה מילעורית מהווה אפשרות ישימה ובטוחה להערכת חולים עם כליות קטנות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס ה-Kidney Week מטעם ה-American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שביופסיית כליה מילעורית הינה כלי נפוץ בשימוש לאבחנה של מחלת כליות כרונית והפרעות כלייתיות אחרות, כליות קטנות מהוות התווית-נגד לפרוצדורה לאור גישה […]

  • למען מפוני הדרום והצפון: מור פתחה מוקד ייעודי לתיאום בדיקות MRI (הודעת מכוני מור)

    למען מפוני הדרום והצפון: מור פתחה מוקד ייעודי לתיאום בדיקות MRI (הודעת מכוני מור)

    מכוני מור ומור אינסייד החלו בהפעלת מוקד טלפוני ייעודי לתיאום תורים לבדיקות -MRI עבור כלל מפוני הדרום והצפון.   כדי להקל על יכולתם של התושבים המפונים בניהול בריאותם וצרכיהם הרפואיים, כאשר הם נמצאים הרחק מביתם, המוקד ייתן מענה מותאם ובהתאם לצרכים ולדחיפות הרפואית. המוקד יעניק מענה למפונים לצורך תיאום תור לבדיקות MRI, תוך כדי קבלת […]

  • סקרנות ברפואה (N Engl J Med) -  והערות עורך מדור אורתופדיה, ד

    סקרנות ברפואה (N Engl J Med) - והערות עורך מדור אורתופדיה, ד"ר אבי פנסקי

    המאמר הבא פרי עטו של רופא בכיר העוסק בהכשרת מתמחים. כך הוא כותב: נפגשתי עם מתמחה שנייה במחלקה וחלקתי לה שבחים על התקדמותה. המתמחה הודתה לי, ואמרה שאכן רכשה יותר בטחון בטיפול ברוב החולים, אך הביעה חשש, כי הכשרתה הופכת אותה ליותר מיכאנית בהתנהלותה. לרוב המחלות בהן נתקלה, נדרשה להפעיל וליישם תהליכים קבועים ושגורים. מעין […]

  • בדיקת CT עשויה לסייע בחיזוי התקדמות COPD (מתוך Chest)

    בדיקת CT עשויה לסייע בחיזוי התקדמות COPD (מתוך Chest)

    שילוב שינויים ריאתיים בבדיקת CT עם מאפיינים דמוגרפיים במודל לימוד מכונה הוביל לשיפור יכולת חיזוי התקדמות למחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) בקרב מטופלים בסיכון למחלת הריאות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Chest. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עישון סיגריות הינו גורם הסיכון למחלת הריאות הכרונית, כאשר מעשנים שפיתחו COPD מצויים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה