Schizophrenia

האם זיהום אוויר עשוי להביא לעליה בסיכון לסכיזופרניה? (JAMA Netw Open)

חשיפה בילדות לדו-תחמוצת החנקן (NO2), מרכיב מרכזי של זיהום אוויר, עשויה להביא לעליה בסיכון לסכיזופרניה, ללא תלות בנטייה הגנטית, כך עולה מתוצאות מחקר מבוסס-אוכלוסיה, שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

מחקר העוקבה כלל חולים עם סכיזופרניה ותת-מדגם נוסף שנבחר באקראי. כל המשתתפים נולדו בדנמרק בין מאי 1998 ועד סוף דצמבר, 20102 והיו במעקב מיום ההולדת העשירי ועד להופעה ראשונה של סכיזופרניה, הגירה, תמותה, או 31 בדצמבר, 2012. החוקרים בחנו את החשיפה לדו תחמוצת החנקן במהלך הילדות כחשיפה יומית ממוצעת בכתובת המגורים מהלידה ועד לגיל 10 שנים. מדדי סיכון פוליגנים חושבו כסיכום אללים בסיכון באתרי SNP (Single-Nucleotide Polymorphism) נבחרים על-בסיס חומר גנטי מדגימות דם.  התוצא העיקרי היה הופעת סכיזופרניה.

מדגם המחקר כלל 23,355 משתתפים, מהם 11,976 גברים (51.3%) וכולם נולדו להורים מדנמרק. במהלך תקופת המחקר, 3,531 משתתפים אובחנו עם סכיזופרניה.

החוקרים זיהו קורלציה בין מדדי סיכון פוליגני גבוהים יותר ובין חשיפה גבוהה יותר לדו-תחמוצת החנקן במהלך הילדות (p<0.001). עליה של 10 µg/m3 בחשיפה לדו תחמוצת החנקן בילדות (יחס סיכון מתוקן של 1.23, רווח בר-סמך 95% של 1.15-1.32) ועליה של סטיית תקן אחת במדד סיכון פוליגני (יחס סיכון מתוקן של 1.29, רווח בר-סמך 95% של 1.23-1.35) נקשרו בקשר בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לסכיזופרניה.

ממצאים אלו מצביעים על קשר אפשרי בין חשיפה לדו-תחמוצת החנקן ובין סכיזופרניה, המושפע רק ממדד סיכון פוליגני גבוה יותר לסכיזופרניה בחולים המתגוררים באזורים עם חשיפה רבה יותר לדו תחמוצת החנקן.

JAMA Netw Open. Published online November 1, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה