Sepsis

ה-CDC קורא לגורמים המטפלים להגביר עירנות למניעה , אבחון וטיפול מהיר באלח דם (CDC)

אלח דם (ספסיס) הוא סיבוך הנגרם בתגובה לזיהום חמור והוא עלול להביא לנזק לרקמות, לאיברים ולמוות. הנזק הוא בדרך כלל מהיר, לכן מדובר במקרה חירום רפואי המצריך טיפול מידי.  בכל שנה מאובחנים כ-1-3 מיליון בני אדם עם ספסיס , כששיעורי התמותה עומדים על 15-30% ורבים מאלו ששורדים מוצאים עצמם נזקקים לטיפול שיקומי ארוך טווח.  הזיהום השכיח ביותר המוביל לספסיס היא דלקת ריאות (אך גם זיהומים בדרכי השתן, במעיים או בעור יכולים להוביל לזיהום חריף) והפתוגן השכיח ביותר שתורבת מדם במטופלים המבוגרים הסובלים מספסיס היה אי.קולי וסטרפטקוקוס (בילדים ובתינוקות- קלביסלה / אנטרוקוקוס).

המרכז האמריקאי למניעה ובקרה של מחלות וזיהומים (CDC) הוציא השבוע הודעה הקוראת לגורמים המטפלים להיות ערים לזיהוי, מניעה וטיפול מהיר במטופלים עם ספסיס לפני שיתפתח לתמותה או לתחלואה חמורה. כדי לאפיין את המטופלים הסובלים מספסיס, ערך ה-CDC מחקר שכלל למעלה מ-300 מבוגרים וילדים מניו יורק שטופלו ב-4 בתי חולים מקומיים. בדומה למחקרים שנערכו בעבר , ניכר שרבים מהסובלים מספסיס סובלים מתחלואה נוספת, כמו מחלות כרוניות; עם זאת, נמצא כי כ-80 אחוזים מהם פיתחו ספסיס מחוץ לבית החולים (עיקר המאמצים למיגור הספסיס נעשים בשנים האחרונות בבית החולים עצמם ולכן ממצא זה נרשם כהפתעה). נקודה חשובה ומטרידה נוספת היא שכ-72% מהמטופלים ביקרו אצל רופא בחודש שלפני שאושפזו עם ספסיס, או שהיו בטיפול תכוף יחסית (כאמור, בדרך כלל בשל נוכחות של מחלה כרונית). החוקרים מציעים להתבסס על ממצא זה כחלק מהמהלך שיסייע במניעה או אבחון מוקדם של זיהומים המובילים לספסיס.

ה-CDC מציע לגורמים המטפלים להכיר את הסימנים האופיינים לאלח דם ואת גורמי הסיכון:

בסיכון גבוה לתמותה מאלח דם נמצאים מבוגרים מעל 65 שנים, תינוקות הצעירים משנה ומטופלים אחרים הסובלים ממערכת חיסונית חלשה או ממחלות כרוניות. עם זאת, גם אלו שלא נמצאים בקבוצות הסיכון הללו עלולים לפתח ספסיס אם יסבלו מזיהום שלא יטופל בזמן.

הסימנים הפיזיולוגיים כוללים חום גבוה, רעידות, תחושת קור, כאב חריף או חוסר נוחות והזעה. בנוסף המטופלים עלולים להציג בלבול, חוסר התמצאות, קוצר נשימה ודופק מהיר. על הרופאים והצוות הרפואי לחנך את המטופלים בשגרה להימנע מזיהומים ולטפל במחלות כרוניות וכן להגיב בזריזות כאשר מתגלה זיהום או במידה ועולה החשד לאלח דם, באמצעות בדיקות דם לזיהוי נוכחות וסוג של הזיהום, במתן אנטיביוטיקה וטיפול רפואי תומך אחר באופן מידי. כמו כן נדרשת הערכה תכופה של המטופל, של התרופת הניתנות לו או לה מדי 24 שעות והחלפה שלהן או של המינון במידת הצורך.

CDC Vital Signs. Published online August 23, 2016. Full text

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה