Sepsis

מדד qSOFA להערכת סיכון לתמותה במטופלים בחדר מיון החשודים כלוקים בזיהום או ספסיס משיג שיפור ביכולת החיזוי בהשוואה למדדים הנוכחיים (JAMA)

צוות רופאים מתמחים

מדד מהיר של כשל איברים סדרתי (quick Sequential Organ Failure Assessment (qSOFA) במסגרת חדר מיון הוא מדוייק יותר בחיזוי תמותה בבית חולים מבין מטופלים עם חשד לזיהום, כך עולה ממחקר חדש ב-JAMA .

מבין המטופלים המגיעים לחדר מיון (ED) עם חשד לזיהום, אלו שנעשה אצלם שימוש ב- qSOFA השיגו דיוק חיזוי לתמותה בבית החולים בהשוואה לאלה שעברו הערכת SIRS (ר”ת של systemic inflammatory response syndrome) או של הערכת ספסיס חמור.

בהנחיות הקודמות, הגדרת ספסיס התבססה על קריטריון SIRS שאינם ספציפיים. בהגדרות SEPSIS-3 (שהופק ע”י כח משימה ב-2016) , נעשתה הגדרה מחדש של ספסיס מסכן חיים ואי תפקוד איברים.

במטופלים עם זיהום, אי תפקוד איברים מוגדר כעלייה בציון SOFA של לפחות 2 נקודות. המומחים ממליצים על שימוש ב- qSOFAבמסגרת חדר מיון לצורך זיהוי מהיר יותר של מטופלים עם ספסיס.

המחקר נועד להערכה פרוספקטיבית של qSOFA כגורם חיזוי לתמותה ב-ED ולהשוואת הדיוק של מדידה חדשה זו עם הקודמת שעשתה שימוש ב-SIRS והגדרות קודמות.

המחקר בוצע במהלך 4 שבועות ב-30 חדרי מיון בצרפת, שווייץ ובלגיה וכלל מטופלים מבוגרים עם חשד לזיהום שהגיעו לחדר מיון ועברו הערכה, תוך שהמעקב נמשך עד למקרה מוות או שיחרור מבית החולים.

רופאי המיון הזינו מידע של 3 פרמטרים של qSOFA בשלב הגרוע ביותר של המטופלים בשהות ב-ED (שיעור מקסימלי של הנשמה, לחץ דם סיסטולי הנמוך ביותר, והמדד הנמוך ביותר של גלגזו COMA) . נאסף גם סטטוס מצב נפשי ללא תלות במדד גלגזו COMA .

נכללו באנליזה 879 מטופלים בגיל חציוני 67, מהם 47% נשים. הזיהום בדרכי הנשימה היה הנפוץ ביותר (43%) .  בסה”כ התמותה בבית החולים הייתה 8%. מטופלים עם ציון qSOFA נמוך מ-2 היו עם שיעור תמותה של 3%, בעוד שאלה עם ציון מעל 2 היו עם סיכון של 24% לתמותה, הבדל אבסולוטי של 21% שהיה מובהק סטטיסטי בטווח שבין 15%-26%.

החוקרים מצאו שמדד qSOFA היה טוב יותר בחיזוי תמותה בבית החולים (שטח מתחת לעומקה של 0.8) בהשוואה למדד SIRS (שטח מתחת לעקומה של 0.65), וחומרת ספסיס (שטח של 0.65 מתחת לעקומה) , הבדלים שהיו מובהקים סטטיסטית.

מדד ה- qSOFA הדגים רגישות של 70% וסגוליות של 79% לחיזוי תמותה בבית החולים. למבחן זה היה שיעור שכיחות חיובי של 3.4, ושיעור חיזוי שלילי של 97% .

לאחר התאמות לגיל ומקום היזהום, תוצאה של qSOFA מעל 2 נקודות הייתה קשורה עם סיכון לתמותה של פי 6.2 (בטווח 3.8-10.3) . שימוש במדד הקודם הניב יחס חיזוי של 3.5 בלבד.

החוקרים סבורים ששימוש במדד qSOFA עשוי לשפר את יכולת הניבוי והתאמת הטיפול במטופלים החשודים כלוקים בזיהום/ספסיס. .

JAMA. 2017;317:267-268, 301-308. Article abstract, Editorial extract

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה