Sexuality

האם חשיפה לשדה מגנטי במהלך החיים העובריים מעלה את הסיכון ל-ADHD? (מתוך JAMA Netw Open)

בקרב תינוקות הנחשפים לשדה מגנטי בעוצמה יחסית גבוהה בביתם במהלך החיים העובריים תועדה שכיחות גבוהה יותר של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, ADHD), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

החוקרים בחנו את החשיפה לשדה מגנטי בקרב תינוקות במדגם Kaiser Permanente Northern California, הכולל משתתפים משני מחקרים קודמים שנערכו בין 1996-1998 ובין 2006-2012. הם מדדו את השדה המגנטי ע”י בקשה מהנשים ההרות לשאת מכשיר מדידה במשך 24 שעות במהלך הטרימסטר הראשון או השני. בנוסף, ראיונות אישיים הושלמו להערכת גורמי סיכון ל-ADHD וערפלנים אפשריים. חשיפה לשדה מגנטי בעוצמה גבוהה הוגדרה בנוכחות חשיפה ל-1.3 mG ומעלה והנשים ההרות סווגו לשתי קבוצות: חשיפה רבה או מעטה.

מדגם המחקר כלל 1,454 זוגות אם-ילד, כולל 61 ילדים (4.2%) עם אבחנה של ADHD. מניתוח סטטיסטי עלה כי בהשוואה לילדים לאימהות עם חשיפה מעטה לקרינה לא-מייננת של שדה מגנטי במהלך ההיריון, בילדים לאימהות עם חשיפה לרמות גבוהות יותר של קרינה זו תועד סיכון גבוה יותר מכפליים ל-ADHD (יחס סיכון מתוקן של 2.01, רווח בר-סמך 95% של 1.06-3.81). הקשר היה בולט יותר עם ADHD שנותר עד לתקופת ההתבגרות (גילאי 12 שנים ומעלה), עם סיכון גבוה יותר מפי 3 (יחס סיכון מתוקן של 3.38, רווח בר-סמך 95% של 1.43-8.02). החוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון אפשריים ל-ADHD, כולל גיל האם, גזע ומוצא אתני, רמת השכלה, עישון ושימוש באלכוהול במהלך ההיריון, מדד מסת גוף לפני ההיריון, מין הצאצא ומאפיינים סוציו-דמוגרפיים.

החוקרים השלימו ניתוח נתונים להערכת הקשר עם ADHD עם מחלות בתיווך מערכת החיסון, שכן ידוע כי חשיפה לשדה מגנטי עשויה להשפיע על מערכת החיסון. הם מצאו קשר מובהק סטטיסטית במקרים של ADHD עם מחלות רקע בתיווך מערכת החיסון (אסתמה או Atopic Dermatitis) עם יחס סיכון מתוקן של 4.57 (רווח בר-סמך 95% של 1.61-12.99) לכלל סוגי ADHD ויחס סיכון מתוקן של 8.27 (רווח בר-סמך 95% של 1.96-34.79) למקרים ממושכים של ADHD.

לאור העובדה כי כמעט כולם נחשפים לקרינה זו, החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת הקשר הביולוגי של חשיפה לשדה מגנטי במהלך החיים התוך-רחמיים ובין הסיכון ל-ADHD בצאצא.

JAMA Netw Open 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה