Sleep Apnoea

איזה טיפול לתת כשטיפול במטוטרקסט נכשל? (American College of Rheumatology)

בדיבייט בכנס השנתי הווירטואלי של American College of Rheumatology (ACR) דנו בשאלה מה השלב הטיפולי הבא לאחר שאדם עם דלקת מפרקים שגרונית (RA) אינו מגיב בצורה מספקת למטוטרקסט – JAK inhibitors או טיפול ביולוגי? טענות שונות הועלו על ידי שני רופאים בכירים בתחום כאשר אחד טען לטובת הטיפול הביולוגי והשני לטובת הטיפול בJAK inhibitors.

ד”ר ויבק סטרנד (Vibeke Strand), טען כי JAK inhibitors בעלי יתרון מובהק בשל תגובה קלינית מהירה יותר מטיפולים ביולוגים, מצב שיכול לגרום להחלפת הטיפול מוקדם יותר במידה וישנם חוסר תגובה לטיפול או תופעות לוואי. לעומתו, ד”ר מייקל וויינבלט, טען כי יתרון התגובה המהירה מתקזז על ידי תופעות הלוואי הקשורות ל-JAK inhibitors, כולל סיכון מוגבר לזיהום בהרפס זוסטר, טרומבואמבוליזם ורידי (VTE) וטרומבואמבוליזם עורקי (ATE). הוא הציע במקום זאת לתת טיפול ביולוגי.

חשוב לציין שהיעילות של הטיפולים השונים לא הייתה חלק מהדיבייט ושניהם הצביעו על יעילות דומה גם בטיפולים הביולוגים וגם בסוגי ה-JAK inhibitors השונים. לדבריו של ד”ר סטרנד, הידיעה האם אדם הסובל מ-RA מגיב ל-JAK inhibitors במהירות רבה יותר מאשר לטיפול הביולוגי מהווה יתרון גדול. הוא טען כי המטופלים מגיבים טוב יותר לטיפול אם מטפלים בהם בשלב מוקדם יותר של המחלה. סטרנד אמר כי הטיפול משפר בעקיפין את ההפוגה מהמחלה, לדבריו “כאשר מטופלים מודעים לשיפור מוקדם של הטיפול, הדבקות שלהם בטיפול מוגברת והסבירות להפוגה גבוהה יותר מכיוון שהיא מתרחשת מוקדם יותר.” ד”ר ויינבלט בתגובה הסכים עם סטרנד ש-JAK inhibitors יעבדו הרבה יותר מהר, עם זאת, לטענתו ניתן לתת טיפול anti-TNF תחילה ואם החולים לא מגיבים תוך 12 שבועות, רק אז לעבור לסוג אחר של תרופות שביניהן JAK inhibitors.

הדיון נערך ימים ספורים לפני שה-ACR פרסם הצעה חדשה ל-guidelines לטיפול ב-RA. עדכון זה להנחיות מ-2015 הוא הראשון שמתעדף את הסדר הטיפולי ל-RA, תוך דגש על כך שרופאים צריכים למקסם את הטיפול במטוטרקסט לפני שעוברים לטיפול ביולוגי או טיפול ב JAK inhibitors. כיוון שטרם פורסמו ההנחיות המלאות, עדיין לא ברור האם ה-ACR עומד לספק הנחיות כלשהן בנוגע ל-JAK inhibitors לעומת הטיפול הביולוגי.

סטרנד ווינבלט התייחסו לתופעות לוואי פוטנציאליות הקשורות לשני סוגי הטיפולים. עבור JAK inhibitors החששות כוללים זיהומים בהרפס זוסטר, ושכיחות מוגברת של טרומבואמבוליזם (עורקי וורידי) וסיכונים לא ידועים במהלך ההריון וההנקה. בנוגע לטיפול anti-TNF החשש הוא לריאקטיבציה של שחפת, זיהומים פטרייתיים, תסמונת דמיאלינציה וסרטן העור.

לכתבה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה