Smoking Related Disorders

תוצאות מבטיחות לבדיקות סקר לפרפור פרוזדורים בקשישים ללא-תסמינים (JAMA Cardiology)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות התומכות בבדיקות סקר לפרפור פרוזדורים בקשישים ללא-תסמינים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרפור פרוזדורים הינו גורם מוביל לאירועים מוחיים ברי-מניעה. בדיקות סקר של משתתפים אסימפטומטים לזיהוי פרפור פרוזדורים עשוי להביא לעליה בשימוש  בנוגדי-קרישה למניעת אירוע מוחי.

המחקר הרב-מרכזי כלל משתתפים בגילאי 75 שנים ומעלה עם יתר לחץ דם וללא אבחנה ידועה של פרפור פרוזדורים. קבוצת הביקורת קיבלה טיפול סטנדרטי (מעקב שגרתי) וקבוצת ההתערבות כללה ניטור אק”ג רציף במשך שבועיים באמצעות מדבקה שנשאו המשתתפים בתחילת המחקר ולאחר שלושה חודשים, בנוסף לטיפול סטנדרטי. משתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו גם מד לחץ דם אוטומטי עם יכולת סקירה לפרפור פרוזדורים, לשימוש פעמיים ביום.

התוצא העיקרי של המחקר היה אבחנה של פרפור פרוזדורים לפני ניטור אק”ג רציף או קלינית. תוצאים משניים כללו שימוש בנוגדי-קרישה, היענות לשימוש וזיהוי פרפור פרוזדורים באמצעות מדי לחץ דם.

מדגם המחקר כלל 856 משתתפים (56.9% נשים, גיל ממוצע של 80 שנים). חציון משך ניטור אק”ג רציף עמד על 27.4 מבין 28 ימים.

מניתוח הנתונים עלה כי פרפור פרוזדורים זוהה ב-23 מבין 434 משתתפים (5.3%) בקבוצת ההתערבות, לעומת 2 מבין 422 (0.5%) מהמשתתפים בקבוצת הביקורת (סיכון יחסי של 11.2, p=0.001; הבדל אבסולוטי של 4.8%, p<0.001; מספר נדרש לסקירה של 21 משתתפים).

מבין אלו עם פרפור פרוזדורים שזוהה במסגרת ניטור אק”ג רציף, חציון המשך הכולל של הפרעת הקצב עמד על 6.3 שעות וחציון משך אירוע פרפור פרוזדורים הארוך ביותר עמד על 5.7 שעות.

טיפול נוגד-קרישה הותחל ב-15 מבין 20 חולים (75%) עם אבחנה של פרפור פרוזדורים בעקבות ניטור אק”ג רציף. לאחר שישה חודשים, טיפול בנוגדי-קרישה ניתן ל-18 מבין 434 משתתפים (4.1%) בקבוצת ההתערבות, לעומת 4 מבין 422 (0.9%) בקבוצת הביקורת (סיכון יחסי של 4.4, p=0.007; הבדל אבסולוטי של 3.2%; p=0.003).

לבדיקות סקר לפרפור פרוזדורים פעמיים ביום באמצעות מד לחץ דם ביתי הייתה רגישות של 35.0%, סגוליות של 81%, ערך מנבא חיובי של 8.9% וערך מנבא שלילי של 95.9%.

תגובות עוריות חריגות שדרשו הפסקה מוקדמת של ניטור אק”ג רציף תועדו ב-5 מבין 434 משתתפים (1.2%).

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים עם תוצאי סיום קשים במטרה לבחון את התועלת והנזקים האפשריים של בדיקות סקר לפרפור פרוזדורים.

JAMA Cardiology 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה