Smoking Related Disorders

האם סיגריות אלקטרוניות הן כלי יעיל למניעת חזרה לעישון? (JAMA Network Open)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מעשנים לשעבר המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות נוטים באותה מידה לחזור לעשן, בהשוואה לאלו המשתמשים בחלופות אחרות, כך עולה ממחקר חדש שפורסם ב-JAMA Network Open. מחקר שנערך לאחרונה הראה שאנשים שהפסיקו לעשן סיגריות ולאחר מכן החלו להשתמש בסיגריות אלקטרוניות, נטו לחזור לסיגריות טבק מסורתיות באותה מידה כמו אנשים שעברו למוצרי טבק אחרים. מבין שיטות הפסקת העישון, הפסקה מוחלטת של צריכת הטבק הייתה האסטרטגיה היעילה ביותר. בסך הכל, שימוש בסיגריות אלקטרוניות או מוצר טבק אחר היה קשור לסיכוי גדול ב-8.5% שנגמל לאחרונה יעשן שוב, בהשוואה לאנשים שעברו הפסקה ללא חלופות.

מעניין לציין שהממצאים מגיעים בשבוע לאחר שה-FDA (ארגון המזון והתרופות האמריקאי) אישר בפעם הראשונה שלושה מוצרי אידוי בטעם טבק. נתונים מהיצרן ר.ג ריינולדס הראו שהמוצרים “עשויים להועיל למעשנים מכורים העוברים למוצרים אלו, באופן מוחלט או עם הפחתה משמעותית בצריכת הסיגריות, על ידי הפחתת החשיפה שלהם לכימיקלים מזיקים”, כך קבע ה-FDA בהודעה לעיתונות.

“הופתענו מאוד מהאישור של ה-FDA לאפשר לשווק סיגריות אלקטרוניות על מנת לסייע למעשנים להיגמל”, כך על פי ד”ר ג’ון פ. פירס, המחבר הראשי של מחקר הישנות העישון. המאמר הנוכחי שואל שאלה שונה לגבי סיגריות אלקטרוניות, בהשוואה לשני מחקרים קודמים של פירס ועמיתיו. מחקר מדצמבר 2020 העריך סיגריות אלקטרוניות ככלי עזר לטווח ארוך להפסקת עישון. מחקר אחר, בספטמבר 2020, השווה את השימוש בסיגריות אלקטרוניות, לעזרים אחרים להפסקת עישון ולהפסקת הטבק באופן מוחלט. אבל “אף אחת מהעבודות שלנו לא הצליחה למצוא תועלת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות להפסקה”, אמר פירס, פרופסור אמריטוס במחלקה לרפואת המשפחה ובריאות הציבור באוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו.

במחקר הנוכחי, החוקרים החליטו לבדוק אם אנשים שכבר הפסיקו לעשן, נוטים יותר לחזור לעשן תוך שנה, אם הם עברו לסיגריות אלקטרוניות, מוצר כמו מדבקות ניקוטין, או פשוט הפסיקו לחלוטין. כמעט 1 מכל 4 מפסיקים לחלוטין עברו לסיגריות אלקטרוניות. פירס ועמיתיו חקרו 13,604 מעשני סיגריות ממאגר האוכלוסייה האמריקאית של טבק ובריאות. במעקב השנתי הראשון, 1,228 (9.4%) הפסיקו לעשן לאחרונה, מתוכם 37% עברו למוצר טבק שאינו סיגריות, כשבקרב 23% המעבר היה לסיגריות אלקטרוניות. 63% הנותרים הפסיקו לחלוטין שימוש בטבק. לבנים שאינם היספנים, אנשים שהיו תלויים ביותר בטבק, ובעלי הכנסה שנתית של יותר מ-35,000 דולר היו בעלי סיכוי גבוה יותר לעבור לסיגריות אלקטרוניות.

למרות המחקר, המחלוקת לגבי סיגריות אלקטרוניות כדרך להפסיק לעשן עדיין נמשכת. “התוצאות החדשות הללו מוסיפות לעדויות ההולכות ומצטברות ממחקרים אקראיים ומחקרים תצפיתיים הבודקים את השפעת המעבר לסיגריות אלקטרוניות על הפסקת עישון”, כותב ד”ר טרי פ. פצ’צק, פרופסור לניהול בריאות ומדיניות באוניברסיטת ג’ורג’יה סטייט באטלנטה. המחקר, הוא אומר, “מספק ראיות נוספות המצביעות על כך שמעבר לסיגריות אלקטרוניות בעולם האמיתי עלול לגרום לשיעורי הישנות גבוהים יותר בחזרה לעישון”.

 לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה