Sport Medicine

פעילות גופנית מגינה מפני התפתחות סרטן הערמונית/ד”ר דובנוב, ד”ר קונסטנטיני-עורכי מדור רפואת ספורט

Giovannucci EL, et al. A prospective study of physical activity and incident and fatal prostate cancer. Arch Intern Med 2005;165:1005-1010

מבוא

מתוצאותיהם של מחקרים קודמים עלתה האפשרות כי פעילות גופנית (פ”ג) מגינה בפני התפחות סרטן הערמונית, אולם שיטות המחקר לא היו מדוקדקות מספיק. פרסום קודם של קבוצת מחקר זו, אשר כלל 1362 מקרי סרטן הערמונית מבסיס נתוני ה- Health Professionals Follow-up Study, מצא כי פ”ג לא הגנה בפני הופעת סרטן הערמונית, אלא רק בפני סרטן גרורתי. כעת, לאחר 6 שנות מעקב נוספות (סה”כ 14 שנות מעקב פרוספקטיבי), ו-2982 מקרי סרטן הערמונית, נבדק הקשר שוב.

שיטות

אוכלוסיית המחקר המקורית כללה מעל 51,000 גברים במקצועות הבריאות, אשר היו בגילאי 40-75 בשנת 1986. בתחילת המחקר ומדי שנתיים, נשלחו לנבדקים שאלונים אשר עסקו בנושאי בריאות ואורח חיים. בכל דיווח של נבדק על אבחנה חדשה, ביקשו החוקרים רשות מהנבדק ועיינו בתיקו הרפואי. סרטן מתקדם הוגדר כפלישה אל seminal vesicles, מעורבות קשריות לימפה, גרורות או מות מהמחלה. שאר הגידולים, כולל אלו בעלי פלישה מינימלית לקפסולת הערמונית, הוגדרו כסרטן בלתי-מתקדם.

פ”ג הוערכה על ידי שאלות מפורטות: כמה שעות בשבוע הנך עוסק בהליכה, גולף, ג’וגינג, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה, טניס, סקווש, התעמלות, חתירה, עבודות גינה, הרמת משקולות. נשאל גם לגבי כמות העלייה במדרגות. הפעילות תורגמה להוצאה אנרגטית ביחידות MET (metabolic equivalent) על פי טבלאות קיימות, ובוצעה חלוקה לחמישונים. בנוסף נערכה הפרדה בין פ”ג מאומצת (רוב ענפי הפעילות שפורטו) לזו שאינה מאומצת (הליכה, עלייה במדרגות), ובוצעה חלוקה נוספת לרביעונים של מידת ביצוע פעילות מאומצת.

לאחר הוצאת חולים במחלות סרטן אחרות, נותרו מעל 47,000 נבדקים למחקר הנוכחי.

תוצאות

לגבי סך פ”ג ולגבי פ”ג שאינה מאומצת, לא נמצאה השפעה על הופעת סרטן הערמונית (RR=1.02 בין החמישון העליון לתחתון). לגבי פעילות מאומצת, ולגבי סרטן מתקדם בלבד, נמצאה השפעה רק בקרב אלו המבוגרים מגיל 65: פ”ג מאומצת בחמישון העליון הקנתה ירידה של 69% בהארעות סרטן ערמונית מתקדם. לגבי מקרי סרטן קטלני, לנבדקים אשר ביצוע פ”ג מאומצת בחמישון העליון היה סיכון מופחת ב- 74% לעומת אלו בחמישון התחתון של פ”ג מאומצת. לגבי הנבדקים עבורם קיים היה מידע על ציון גליסון, פ”ג מאומצת הפחיתה את הסיכון לאבחנת סרטן עם ציון גליסון גבוה (מעל 7) ב- 36% (חמישון עליון מול תחתון). חשוב לציין כי לא נמצאה השפעה של עוצמת פ”ג על תדירות בדיקת PSA.

מסקנות

באופן כללי, פ”ג לא השפיעה על הסיכון ללקות בסרטן הערמונית. עם זאת, נצפתה הפחתה של כ- 70% בסיכון ללקות בסרטן מתקדם בקרב אלו אשר ביצעו פ”ג מאומצת בחמישון הגבוה ביותר. למרות הדרוג ה”מאיים” לכאורה, המדובר בסך הכל ב-3 שעות שבועיות של פעילות כגון ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים, ועוד, כמפורט מעלה. חוסר ההשפעה של פ”ג על הארעות סרטן בגילאים המוקדמים מוסבר על ידי המרכיב הגנטי החזק של גידולים אלו.

היות המחקר פרוספקטיבי, בעל פירוט רב של סוגי פעילות גופנית, ובעל מידע מהימן לגבי אבחנת הסרטן ודירוגו ההיסטולוגי, מקנים לתוצאות תוקף רב.

דבר העורכים

מחקר זה, באופן כמעט מיסטי, מצטרף לשורה ארוכה של מחקרים בנושא הסרטן ומחלות נוספות, אשר מזהים סף של כמות פ”ג אשר יש לבצע על מנת לזכות בהגנה: 3 שעות שבועיות, דבר המקביל לחצי שעה יומית. סף זה נמצא גם במספר עבודות בנושא סרטן השד וסרטן המעי הגס. ישנן עדויות לאפקט מגן של פ”ג מפני מספר סוגי גידולים [1]. הטבלה המצורפת מציגה מספר סוגי סרטן בהם פ”ג הוכחה באופן עקבי כמגינה (‘השפעה קיימת’), או שלגביהן הדעות חלוקות (‘השפעה אפשרית’), או שנמצא אפקט מגן אך קיים מיעוט מחקרים בלבד (‘השפעה משוערת’).

נערכו מספר מחקרים נוספים בנושא סרטן הערמונית, חלקם מצאו אפקט מגן, אך חלקם חוסר השפעה. נכון לסקירה מפורטת בנושא סרטן ופ”ג משנת 2001, מתוך 28 מחקרים בנושא פ”ג וסרטן הערמונית, ב-14 נמצאה השפעה מגינה בסדר גודל של 10%-70% [2]. ברור כי פ”ג הינה רק חלק ממנגנון מולטיפקטוריאלי בהתפתחות סרטן זה.

לגבי כמות וסוג ביצוע פ”ג אשר נמצאו כמיטיבים במחקר הנוכחי אמנם ביצוע פעילות גופנית במשך חצי שעה יומית הינה המלצה ישנה, אך היא מוכחת שוב ושוב, כמסוגלת להפחית את הארעותם של מספר רב של מצבי מחלה במקביל.

על כל העוסקים ברפואה, בכל תתי המומחיות, לוודא כי חוליהם (ובריאיהם…) עוסקים בפ”ג סדירה ומספקת, אך בהתאם למגבלות הקיימות לעתים למחלות הרקע.

טבלה: מידת העקביות בה נמצאת השפעה מגינה של פ”ג על סוגי סרטן שונים.












השפעה קיימת


השפעה אפשרית


השפעה משוערת


מעי גס

שד

ריאה

לבלב


רירית הרחם

שחלה

כליה

רקטום

ערמונית


עור (מלנומה)

כיס השתן

קיבה

בלוטת התריס

מוח

מערכת הדם

1.      דובנוב ג., קונסטנטיני נ. פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לתחלואה בסרטן. חוברת REVIEW, כרך 6. הוצאת מכון תנובה למחקר, 2002.

2. Thune I, Furberg AS. Physical activity and cancer risk: dose-response and cancer, all sites and site-specific. Med Sci Sports Exerc 2001: 33(Suppl. 6): S53050.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה