Sport Medicine

אנטיביוטיקה מדור חדש לטיפול בחיידקים גראם חיוביים- פוקוס על אנדוקרדיטיס ואוסטאומיאליטס (J. Clin. Med)


אנדוקרדיטיס זיהומי, אוסטאומיאליטיס וזיהומים הקשורים לאוסטיאוסינתזה OAI הן מחלות זיהומיות קשות לטיפול וקשורות לפרוגנוזה גרועה. מרבית הזיהומים הללו נגרמים מחיידקים גראם חיוביים, כמו MRSA (סטפילוקוקוס אוראוס עמיד למתיצילין) ו- VRE(Enterococcus faecium עמיד לוונקומיצין). הטיפול באנטיביוטיקה במצבים אלו עשוי להיות מאתגר עקב עומס חיידקי גבוה, קושי בהשגת מינון מספק של האנטיביוטיקה באתר הזיהום ויצירת ביופילם. 

סקירה חדשה משנת 2021 שפורסמה ב- Journal of Clinical Medicine בחנה 9 תרופות אנטיביוטיות חדשות, לטיפול בחיידקים גראם חיוביים, שפותחו ואושרו על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי FDA / סוכנות התרופות האירופית EMA ונכנסו לשימוש בשני העשורים האחרונים: וceftarolinedaptomycintelavancindalbavancinoritavancinlinezolidtedizoliddelafloxacin ו-omadacycline .

מטרת הסקירה לספק מידע על שימוש באנטיביוטיקות אלו עם דגש מיוחד על שימוש שאינו על פי ההתוויות המאושרות בזיהומי אוסטאומיאליטיס, אנדוקרדיטיס וזיהומים הקשורים לאוסטיאוסינתזה ( (OAI.

Dalbavancin הינו תכשיר אנטיביוטי חצי-סינתטי מקבוצת ליפוגליקופפטידים, עם זמן מחצית חיים של כ-8.5 ימים, המאפשר מתן שבועי של הטיפול, או טיפול במנה יחידה כנגד זיהום חיידקי של העור ומבנים עוריים (ABSSSI). הטיפול הדגים פעילות in vitro כנגד חיידקי MSSA, MRSA, CoNS ו-Streptococci, E. faecalis ו-E. faecium, כולל חיידקי VRE vanB אך לא כנגד vanA.

Dalbavancin מאושר ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי וסוכנות התרופות האירופית לטיפול בABSSSI במשטרי המינונים הבאים: עירוי של 1500 מ”ג במינון בודד או לחילופין עירוי של 1000 מ”ג ביום הראשון, ולאחר מכן עירוי של 500 מ”ג ביום השמיני. בשני המשטרים שכיחות תופעות הלוואי זהה. מאחר והתרופה מופרשת בשתן, יש להתאים את המינון לתפקוד הכלייתי בחולים עם הפרעה כלייתית חמורה.

Dalbavancin בזיהומי אנדוקרדיטיס ואוסטיאומיאליטיס

מחקר רטרוספקטיבי רב-מרכזי להערכת הטיפול ב- Dalbavancin כנגד אנדוקרדיטיס (25 חולים), אוסטיאומיאליטיס (30 חולים), או OAI (32 חולים), ABSSSI וזיהומים בזרם הדם (BSI)

על-רקע צנתר, הדגים תוצאות מבטיחות, עם שיעורי הצלחה כוללים של 89% ותוצאות טובות במיוחד כנגד אנדוקרדיטיס (91.3%) ו-OAI (92.7%).

במהלך 12 חודשי מעקב במחקר תצפיתי להערכת שיעורי החלמה קלינית עם Dalbavancin ב-83 חולים עם זיהומי BSI עלה כי יעילות הטיפול עמדה על 85.3%, מהם 34 חולים עם אנדוקרדיטיס.

שיעורי ריפוי קליני גבוהים (92.6%) תוארו גם במחקר תצפיתי שכלל 27 חולים עם אנדוקרדיטיס. כישלון טיפול תועד בשני חולים בלבד (מקרה אחד בשל סיבוך לא-זיהומי לאחר-ניתוח ומקרה אחד בשל שליטה ניתוחית לא-מלאה במקור). בשלושת החולים שקיבלו Dalbavancin כטיפול ראשוני לא תועדה הישנות לאחר שישה חודשי מעקב.

מחקר אקראי-מבוקר אחר בחן את התועלת של Dalbavancin לטיפול באוסטיאומיאליטיס, כאשר ביום ה-42 לאחר הטיפול, שיעורי ריפוי ללא צורך בטיפול נוסף עמדו על 97% בזרוע הטיפול ב- Dalbavancin לעומת 88% בזרוע הטיפול הסטנדרטי.

במחקר תצפיתי להערכת שימוש ממושך ב- Dalbavancin ב-64 חולים עם אוסטיאומיאליטיס ודלקת מפרקים זיהומית (septic arthritis) (45 חולים עם זיהומי OAI) עלה כי שיעורי ריפוי קליני ללא צורך בטיפול אנטיביוטי או ניתוחי נוסף עמדו על 68.8% בחולים עם זיהומי OAI (65.2% עם שימור השתל ו-76.1% עם הסרת השתל) ועל 73.6% ביתר החולים.

באשר לזיהומי דם (BSI ) על-רקע צנתר, במחקר בשלב 2 שכלל 75 חולים, טיפול ב- Dalbavancin הדגים שיעורי הצלחה גבוהים יותר מ-Vancomycin (87% לעומת 50%). יתרה מזאת, הטיפול ב- Dalbavancin הדגים תוצאות מבטיחות כטיפול אנטיביוטי פראנטרלי ללא צורך באישפוז, וללא צורך בטיפול ארוך-טווח.

באשר למתן Dalbavancin כחלק מטיפול משולב, יש עדויות התומכות בשילוב Dalbavancin עם Rifampin.

הכותבים מדגישים כי למרות שחלק מהתכשירים האנטיביוטיים החדשים שאושרו בעשרים השנים האחרונות הדגימו תוצאות מבטיחות, אין להשתמש בהם כקו-טיפול ראשון היות והמידע לגביהם הינו מוגבל.

J. Clin. Med, Feb 15, 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לטיפול אנטיביוטי מלווה בסיכון מוגבר להופעה חדשה של מחלת מעי דלקתית (Clin Gastroenterol Hepatol)

    חשיפה לטיפול אנטיביוטי מלווה בסיכון מוגבר להופעה חדשה של מחלת מעי דלקתית (Clin Gastroenterol Hepatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר מובהק סטטיסטית בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי ובין סיכון מוגבר להופעה חדשה של מחלת מעי דלקתית וקשר מנה-תגובה לא ליניארי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי ובין מחלת מעי דלקתית עדיין שנוי במחלוקת, בפרט […]

  • עליה חוזרת במקרי דלקת ריאות מהלכת לאחר הירידה במקרים במהלך מגפת הקורונה (MMWR)

    עליה חוזרת במקרי דלקת ריאות מהלכת לאחר הירידה במקרים במהלך מגפת הקורונה (MMWR)

    מנתונים חדשים מארצות הברית שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי בעונת 2023-2024 נרשמה עליה חוזרת בשיעור מקרי זיהום נשימתי משנית ל-Mycoplasma pneumoniae בארצות הברית, זאת לאחר ירידה בשיעור המקרים במהלך מגפת הקורונה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Mycoplasma pneumoniae כולל תסמינים נשימתיים קלים, כאשר המצב הקליני לעיתים מכונה דלקת ריאות מהלכת (Walking Pneumoniae). […]

  • טיפול ב-Amoxicillin עדיין מהווה טיפול יעיל כנגד זיהומי אוזניים (J Ped Infect Dis Soc)

    טיפול ב-Amoxicillin עדיין מהווה טיפול יעיל כנגד זיהומי אוזניים (J Ped Infect Dis Soc)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society עולה כי טיפול ב- Amoxicillin נותר טיפול יעיל כנגד דלקת אקוטית של האוזן התיכונה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי זיהומי אוזניים מהווים את הסיבה הנפוצה ביותר לטיפול אנטיביוטי בילדים, כאשר 80% מהילדים צפויים לפחות לדלקת אוזניים אחת עד גיל 5 שנים ורבע […]

  • גורמי סיכון לזיהום חמור בקורונה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Infection)

    גורמי סיכון לזיהום חמור בקורונה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Infection)

    במאמר שפורסם בכתב העת Infection מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי גיל מתקדם, אבחנה של סוכרת והיסטוריה של זיהום חמור קודם מהווים גורמי סיכון להתפתחות מחלה חמורה משנית לזיהום בקורונה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), בעוד שחיסון כנגד הנגיף מהווה גורם מגן. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות גורמי סיכון להתפתחות […]

  • מחלה מנינגוקוקאלית פולשנית נפוצה פי שש בנשאי HIV (מתוך Open Forum Infect Dis)

    מחלה מנינגוקוקאלית פולשנית נפוצה פי שש בנשאי HIV (מתוך Open Forum Infect Dis)

    בקרב מטופלים עם HIV סיכון גבוה יותר למחלה מנינגוקוקאלית פולשנית, בהשוואה לאלו ללא HIV, בין אם קיבלו חיסון כנגד הזיהום ובין אם לאו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Open Forum Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר המשך להערכה קודמת של הסיכון למחלה מנינגוקוקאלית פולשנית במטופלים עם HIV, במטרה להבין טוב יותר כיצד את ההשפעה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול אנטיביוטי חדש כנגד זיהומים מורכבים בדרכי השתן (N Eng J Med)

    תוצאות מבטיחות לטיפול אנטיביוטי חדש כנגד זיהומים מורכבים בדרכי השתן (N Eng J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Cefepime-Taniborbactam היה יעיל יותר ב-22% מ-Meropenem, שהינו הטיפול המקובל כיום כנגד זיהום מורכב בדרכי השתן ודלקת אגן הכליה והכליה. החוקרים מסבירים כי Cefepime-Taniborbactam הינו תכשיר אנטיביוטי הנבחן כיום לטיפול בחיידקים עמידים לטיפול אנטיביוטי. המחקר האקראי, כפל-סמיות, בשלב […]

  • התועלת של טיפול מונע בדוקסילין למניעת זיהומים המועברים במגע מיני בנשים (N Engl J Med)

    התועלת של טיפול מונע בדוקסילין למניעת זיהומים המועברים במגע מיני בנשים (N Engl J Med)

    טיפול מניעתי לאחר-חשיפה בדוקסילין אינו מלווה בשיעורי היארעות נמוכים יותר של זיהומים המועברים במגע מיני בקרב נשים, בהשוואה לטיפול סטנדרטי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול מניעתי לאחר-חשיפה בדוקסילין הוכח כאמצעי למניעת זיהומים המועברים במגע מיני בגברים שאינם טרנסג’נדרים ובנשים טרנסג’נדריות, אך אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה