Stroke

עדכון ההנחיות למניעה שניונית של אירועים מוחיים (Stroke)

במאמר שפורסם בכתב העת Stroke: Journal of the American Heart Association מופיעות ההנחיות המעודכנות מטעם ה-AHA/ASA (American Heart Association/American Stroke Association) בנוגע למניעה שניונית בחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף

המסמך, שעודכן לאחרונה בשנת 2011, כולל מקטעים חדשים אודות תזונה ודום נשימה בשינה, כמו גם עדכון של מספר קטעים אחרים, כולל אלו העוסקים ביתר לחץ דם, דיסליפידמיה, סוכרת, היצרות עורקי תרדמה ופרפור פרוזדורים.

בנוסף, ישנן המלצות בנוגע למניעת הישנות אירועים מוחיים במגוון נסיבות מיוחדות, כולל דיסקציה של אבי העורקים, PFO (Patent Foramen Ovale), היפרהומוציסטאינמיה, מצבי קרישיות-יתר, תסמונת Antiphsospholipid Antibody Syndrome, אנמיה חרמשית, תרומבוזיס של הסינוס הורידי המוחי והריון.

ההנחיות למניעה שניונית בחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף מעודכנות כל כמה שנים, בכדי לעמוד בקצב של המחקרים העדכניים ביותר להפחתת הסיכון לאירועים חוזרים, כאשר כיום שיעורים אלו עומדים על 3-4% בשנה.

יתר לחץ דם מוביל את רשימת גורמי הסיכון המג’וריים ובמאמר ישנה הבהרה בנוגע למועד התחלת או השבת טיפול ליתר לחץ דם בחולים אלו. יש להתחיל טיפול להפחתת לחץ דם בחולים שלא קיבלו טיפול קודם עם לחץ דם של 140/90 מ”מ כספית ומעלה, לאחר הימים הראשונים לאחר אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף.

ישנו גם עדכון לחלק הנוגע לדיסליפידמיה, בהתאם להנחיות לאיזון רמות השומנים בדם מטעם ה-ACC/AHA. ההמלצות הנוגעות לטיפול ב-Niacin או Gemfibrozil הוסרו.

בהנחיות ניתן דגש גדול יותר על גורמים הקשורים באורח חיים, כולל תזונה, פעילות גופנית ומשקל הגוף. חשיבות המרכיבים שאנשים מכניסים לגופם הודגשה עם קטע חדש בנושא תזונה, הכולל את ההמלצות הבאות:

·         סביר להשלים הערכה תזונתית לזיהוי סימנים של עודף-תזונה או תת-תזונה; יש להפנות את אלו עם סימנים של תת-תזונה יש לייעוץ תזונתי.

·         השימוש בתוספים שגרתיים עם ויטמין יחיד או שילוב ויטמינים אינו מומלץ.

·         סביר להמליץ על הפחתת צריכת מלח לפחות מ-2.4 גרם ליום, או אף פחות מ-1.5 גרם ליום.

·         סביר להמליץ על היענות לדיאטה ים-תיכונית, הכוללת פירות, ירקות, חיטה מלאה, מוצרי חלב דלי שומן, עופות, דגים, דגנים, שמן זית ואגוזים, ולהגביל צריכת מתוקים ובשר אדום.

המומחים ערכו מספר שינויים לקטעים אודות היצרות עורקי תרדמה, פרפור פרוזדורים ומסתם לב תותב, בהתאם להנחיות ה-AHA ו-ACCP. במונחים של היצרות עורקי התרדמה, ישנה המלצה חדשה הקובעת כי סביר לקחת בחשבון את גיל החולים כאשר בוחרים בין הכנסת תומכן לעורקי התרדמה ובין ניתוח CEA (Carotid Endarterectomy), לאור נתונים שהוכיחו כי ניתוח עשוי להיות עדיף על הכנסת תומכנים בחולים מעל גיל 70, אך כי לשתי הגישות תועלת דומה בצעירים.

המומחים ערכו גם שינויים נרחבים בנושא טרשת עורקים תוך-גולגולתיים, עם שתי המלצות חדשות בדרגה III:

·         אנגיופלסטיה או הכנסת תומכנים אינן מומלצות לחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף על-רקע היצרות בינונית (50-69%) של עורק תוך-גולגולתי מג’ורי.

·         מערכת תומכן Wingspan אינה מומלצת כטיפול ראשוני בחולים עם אירוע הקשור להיצרות חמורה (70-99%) של עורק תוך-גולגולתי מג’ורי.

שינוי נוסף בהנחיות משנת 2011 כולל התייחסות רבה יותר לחשיבות אוטמים מוחיים שקטים קלינית, אותם ניתן לזהות בבדיקות הדמיה וקשורים בגורמי סיכון אופייניים לאירוע מוחי איסכמי, סיכון מוגבר לאירוע מוחי איסכמי בעתיד וסימנים נוירולוגים לא-מזוהים בהעדר תסמינים. במקרים אלו על הרופא המטפל לשקול צורך ביישום אמצעי מניעה שניונית.

להלן שינויים נוספים בהנחיות המעודכנות:

·         המלצה הקובעת כי ככל הנראה יש להשלים בדיקות סקירה לסוכרת בכל החולים, באמצעות בדיקות רמות סוכר בדם בצום, ערכי HbA1c, או מבחן העמסת סוכר.

·         הרחבת הקטע אודות סוכרת להכללת מידע אודות מצבי קדם-סוכרת.

·         המלצה להשלים בכל החולים בדיקות סקירה להשמנת-יתר באמצעות מדד מסת גוף.

·         המלצה הקובעת כי יש לשקול מבחן שינה לזיהוי דום נשימה בשינה לאור השכיחות הגבוהה של ההפרעה בחולים עם אירוע מוחי או אירוע איסכמי חולף.

·         המלצה הקובעת כי ניטור במשך 30 ימים לזיהוי פרפור פרוזדורים בחולים עם אירוע מוחי מסיבה לא-ידועה הינה צעד סביר בתוך שישה חודשים מהאירוע.

·         הוספת המלצות דרגה I חדשות לטיפול ב-Apixaban ו-Dabigatran למניעת הישנות אירועים מוחיים בחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם, כחלופה לטיפול בקומדין. הטיפול ב-Rivaroxaban זכה להמלצה בדרגה II.

·         המלצה חזקה יותר כנגד סגירת PFO בצנתור בחולים עם אירוע מוחי איסכמי או אירוע איסכמי חולף קריפטוגני וללא עדות לפקקת ורידים עמוקים.

·         הסרת הקטע אודות מחלת פאברי לאור נדירות המחלה והמהלך הספציפי שלה.

Stroke 2014

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    טיפול בגרייה מגנטית מוחית חוזרת (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, או rTMS) של אזור ה-SMA (או Supplementary Motor Area) מלווה בשיפור משמעותי בהאטה פסיכומוטורית בפסיכוזה, מצב עבורו אין כיום טיפול זמין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. מחקר כפל-סמיות, אקראי, כלל 88 מבוגרים (גיל ממוצע של 36 שנים) עם הפרעות מהספקטרום של סכיזופרניה […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר להחמרת מוגבלות וירידה באיכות חיים בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ACTRIMS עולה קשר הדוק בין השמנה ובין החמרת מוגבלות, התקדמות מחלה וירידה באיכות החיים של מבוגרים עם טרשת נפוצה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה נקשרה עם הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה. עם זאת, אין מידע רב אודות הקשר בין השמנה ובין הסיכון להתקדמות מחלה. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה […]

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    טיפול בבנזודיאזפינים בהריון מלווה בסיכון מוגבר להפלות (JAMA Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry עולה כי טיפול בבנזודיאזפינים בשלב מוקדם של הריון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפלה, גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תכשירים ממשפחת בנזודיאזפינים יכולים לחצות בקלות את מחסום השליה ולהצטבר בריכוזים משמעותיים ברקמות עובר. לאור ההשפעה האפשרית של תרופות אלו על התרבות תאים ותהליכי […]

  • טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב-Atogepant עדיף על Rimegaepant להקלה על מיגרנה (Cephalalgia)

    טיפול ב- Atogepant(קיוליפטה) במינון 60 מ”ג פעם ביום הפחית משמעותית את מספר ימי מיגרנה בחודש לאחר 12 שבועות, בהשוואה לטיפול פומי ב-Rimegepant (נורטק) במינון 75 מ”D אחת ליומיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cephalalgia. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Atogepant ו-Rimegepant הן תרופות ממשפחת אגוניסטים ל-CGRP ומשמשות כטיפול למניעת מיגרנה. Atogepant מיועד למניעת […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה