Stroke

הצהרה חדשה של ה-AHA/ASA ממליצה על פעילות גופנית לאחר אירועים מוחיים (Stroke)

בהצהרה מדעית מעודכנת מטעם ה-AHA/ASA (American Heart Association ו-American Stroke Association) ממליצים מומחים לשלב פעילות גופנית בתכנית הטיפול בחולים ששרדו אירועים מוחיים. ההצהרה החדשה תומכת ומרחיבה את ההמלצות של האיגודים משנת 2004 בנוגע לחשיבות פעילות גופנית בחולים לאחר אירועים מוחיים.

לדברי המומחים, כיום יש עדויות משמעותיות עוד יותר בנוגע לחשיבות פעילות גופנית מאחר וסקירת הספרות כללה מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת פעילות אירובית ותרגילי חיזוק שרירים. כמו כן, יש נתונים אודות פעילות גופנית מוקדמת בשלב החד של אירוע מוחי, כאשר אחד המחקרים בנושא הדגים תועלת להפעלת חולים בתוך 24 שעות לאחר אירוע מוחי. בהצהרה נכללות גם מגבלות לפעילות גופנית לאחר אירוע מוחי, על-מנת ליידע צוותים המטפלים בחולים אלו.

לדברי המומחים, העדויות בספרות תומכות בבירור בביצוע תרגילים גופניים (הן אירוביים והן תרגילי חיזוק שרירים) בחולים לאחר אירוע מוחי. תרגילים אלו מביאים לשיפור היכולת התפקודית, היכולת לבצע פעילויות יומיומיות וכן מביאות לשיפור באיכות החיים של החולים, כמו גם להפחתת הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים נוספים.

עידוד פעילות גופנית בקרב חולים לאחר אירוע מוחי צריכה להתמקד בפעילות אירובית בעצימות קלה-עד-בינונית, חיזוק שרירים, הפחתת התנהגות סדנטרית ואיזון גורמי סיכון למניעה שניונית של אירועים מוחיים.

ההצהרה מדגישה את חשיבות התאמת התרגילים הגופניים לכל חולה באופן פרטני. לאחר אירוע מוחי, יעדי פעילות גופנית וההמלצה לחולים תתבסס בהתאם ליכולת החולים, שלב ההחלמה, הסביבה, התמיכה הסוציאלית והעדפות פעילות גופנית, בהתאם למוגבלויות הספציפיות.

מיד לאחר אירוע מוחי, היעדים הראשונים במהלך פעילות גופנית לאחר אירוע מוחי נועדו למנוע סיבוכים עקב חוסר פעילות ממושך, השבת תנועה רצונית ושיפור פעילויות בסיסיות של חיי היומיום.

ההשפעות המזיקות של מנוחה במיטה כוללות שיתון עם אובדן משמעותי של נתרן ואשלגן, ירידה בנפח הפלזמה בדם ותפוקת לב, דיכוי מערכת החיסון, עליה  בקצב לב במנוחה, אובדן כוח שרירים, ירידה ביכולת התפקודית ואורתוסטטיזם, ועליה בסיכון לקונטרקטורות של המפרקים ופקקת ורידים עמוקים.

ניידות מוקדמת (בתוך 24 שעות מאירוע מוחי, ובמרווחים סדירים לאחר מכן) מביאה להליכה בשלב מוקדם יותר ולשיפור ההחלמה התפקודית.

לאחר ייצוב החולה, היעד הבא הוא התחלת משטר תרגילים גופניים שנועד להשיב את דרגת התפקוד לפני האירוע המוחי או לשפר את דרגת התפקוד.

המטרה הסופית היא להקפיד על פעילות אירובית במשך של לפחות 20 דקות, לפחות שלושה ימים בשבוע, אם כי חולים רבים לאחר אירוע מוחי מתמודדים טוב יותר עם מחזורים קצרים של פעילות גופנית בעצימות בינונית, דוגמת מחזורים בני 10-15 דקות. עוד מומלצים אימוני תנגודת לחולים יציבים קלינית 2-3 ימים בשבוע.

Stroke. Published online May 20, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה