Stroke

טראומות בילדות מעלות משמעותית את הסיכון להפרעות פסיכיאטריות (Am J Psychiatry)

מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Psychiatry עולה כי חוויות שליליות בשלב מוקדם במהלך החיים, כולל הזנחה והתעללות גופנית, רגשית ומינית, הינם גורם הסיכון היחיד המוביל להפרעות פסיכיאטריות.

במאמר הסקירה הסבירו הכותבים כי התעללות בשלב מוקדם במהלך החיים מלווה בתוחלת חיים קצרה יותר בשל סיכון מוגבר למחלות לב, אירועים מוחיים, השמנה, סוכרת וסוגים מסוימים של מחלות ממאירות. חוויות שליליות בשלב מוקדם במהלך החיים הובילו לעליה בסיכון לדיכאון, התמכרות לסמים ואלכוהול ואובדנות וכן הובילו להחמרת המהלך של כל ההפרעות הפסיכיאטריות שנבחנו.

על-פי ההערכות, כרבע מהילדים צפויים לסבול מהזנחה או התעללות, אם כי ייתכן מאוד כי מדובר בתת-הערכה שכן מרבית המקרים אינם מדווחים. הדבר נכון במיוחד לסוגים ספציפיים של חוויות שליליות בילדות (בעיקר התעללות רגשית והזנחה), אשר ייתכן ולעולם לא יבואו לידי ביטוי קליני אך להן השלכות הרסניות על המצב הבריאותי.

מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה מצאה כי 46% מהחולים עם דיכאון דיווחו על חוויות שליליות במהלך הילדות וכי עד 57% מאלו עם הפרעה דו-קוטבית דיווחו גם כל התעללות ו/או הזנחה בילדות.

החוקרים הציעו עוד כי חוויות שליליות במהלך הילדות נקשרו עם תוצאות גרועות יותר של הטיפול בדיכאון, הפרעת דחק בתר-חבלתית, או הפרעה דו-קוטבית.

ממצאים אלו מדגישים את הצורך כי רופאים ישלימו הערכה מפורטת של היסטוריה של טראומה קודמת. חשוב מאוד לרופאים להשלים היסטוריה מפורטת של חוויות טראומטיות בילדות, בכדי שיבינו טוב יותר עם מה הם מתמודדים. חולים רבים אינם מנדבים מידע זה, בפרט במהלך הביקור הראשון. חשוב להבין מהי הדרך הטובה ביותר לטפל בחולים אלו מאחר והם אינם מגיבים היטב לטיפולים קונבנציונאליים תרופות או פסיכותרפיה.

הכותבים מוסיפים כי במחקרים רבים, אך לא בכולם, להזנחה הייתה ההשפעה השלילית המשמעותית ביותר על הפרעות חרדה ומצב רוח. עם זאת, הם מסבירים כי מעטים סובלים רק מסוג אחד של התעללות. לעיתים קרובות, מטופלים אלו היו חשופים לצורות שונות של התעללות, כולל התעללות גופנית, מינית ורגשית.

עדויות חדשות מצביעות על קשר אפשרי בין חוויות שליליות בילדות ובין סיכון מוגבר להפרעות מצב רוח והתקדמות מחלה בשל תהליכים דלקתיים, כפי שבא לידי ביטוי במדדי CRP וציטוקינים דלקתיים. תרופות נוגדות-דלקת עשויות לשמש כטיפול מבטיח בחולים הסובלים מדיכאון עם עדות לסמני דלקת מוגברים. עם זאת, העדויות בנושא הן עדיין מוקדמות.

מנגנון אפשרי נוסף עשוי לנבוע משינויים בציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל ו-CRF (Corticotropin-Releasing Factor) המבקרים תגובה אנדוקרינית, התנהגותית, חיסונית ואוטונומית למצבי דחק.

נטיה גנטית גם עשויה לשחק תפקיד חשוב בפתוגנזה של הפרעות מצב רוח לאחר חשיפה לאירועי דחק בשלב מוקדם במהלך החיים. רק 35-40% מאלו שנחשפו לאירועים טראומטיים יפתחו הפרעת דחק בתר-חבלתית וככל הנראה, הסיבה לכך נעוצה בפרופיל הגנטי.

עוד מציינים הכותבים כי כאשר מזהים מטופלים בסיכון, ההתערבויות צריכות להתמקד ביחידת המשפחה, הורה יחיד, משפחות החיות בעוני והורים העובדים בשתי עבודות. יש להנחות יועצים, מורים ואחיות, כמו גם להדריך רופאים אודות אופן השלמת הערכות הולמות של מטופלים אלו.

Am J Psychiatry. 2020;177:20-36.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אפליקציה ראשונה במרשם לדיכאון (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אפליקציה ראשונה מסוגה תחת מרשם רופא לחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית. אפליקציית Rejoyn פותחה ע”י Otsuka Pharmaceutical ו-Click Therapeutics ותהיה זמינה עם מרשם בלבד למבוגרים בגילאי 22 שנים ומעלה, תחת טיפול רפואי, אשר כבר נוטלים טיפול בנוגדי-דיכאון. החברות מצפות כי האפליקציה תהיה זמינה להורדה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בילדים עם אבחנה של SLE (או Systemic Lupus Erythematosus). מחקר REACT-01 (או Reversing Autoimmunity through Cell Therapy) יהיה בהובלת מומחים מסיאטל וצפוי להתחיל בקיץ הקרוב. התקווה היא כי הטיפול יאפשר להגדיל את מספר החולים הצעירים עם […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה