Stroke

הנחיות חדשות אודות מניעה שניונית של אירועים מוחיים (Stroke)

הנחיות עדכניות חדשות מטעם ה-AHA/ASA (American Heart Association/American Stroke Association) קובעות כי במידת האפשר, יש להשלים בתוך 48 שעות מהופעת תסמיני אירוע מוחי התקף איסכמי חולף בדיקות אבחנתיות לקביעת הגורם לאירוע.  במידה וניתן יהיה לזהות את הגורם לאירוע המוחי הראשון, אזי ניתן להתאים באופן ספציפי את גישות הטיפול למניעה של אירוע מוחי שני.

בקרב חולים ששרדו אירוע מוחי או התקף איסכמי חולף, טיפול בגורמי סיכון וסקולאריים, בפרט יתר לחץ דם, סוכרת, פרופיל שומנים והפסקת עישון, מהווים מרכיב חשוב במניעה שניונית של אירועים מוחיים.

עוד מומלצת הגבלת צריכת מלח ו/או הקפדה על דיאטה ים-תיכונית, הקפדה על פעילות גופנית בעצימות מתונה לפחות למשך 10 דקות, ארבע פעמים בשבוע, או פעילות אירובית מאומצת למשך לפחות 20 דקות, פעמיים בשבוע.

ניתן למנוע כ-80% מהאירועים המוחיים על-ידי איזון לחץ דם, הקפדה על תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה, הימנעות מעישון ושמירה על משקל גוף בריא.

לאנשי צוות רפואי, המלצות ספציפיות למניעה שניונית לעיתים קרובות תלויות בסוג האירוע המוחי האיסכמי. לאור זאת, בהנחיות העדכניות נכלל חלק חדש הנוגע להמלצות לבירור אבחנתי לאחר אירוע מוחי איסכמי, הגדרת הפתוגנזה של אירוע מוחי איסכמי וזיהוי יעדי טיפול להפחתת הסיכון להישנות אירוע מוחי איסכמי. ההמלצות כעת מחולקות לפי הגורם.

להלן עיקרי ההמלצות:

·       מומלץ שימוש בצוות טיפול רב-מקצועי למתן טיפול מותאם אישית בחולים ותהליכי קבלת החלטות משותפים עם החולים לפיתוח תכניות טיפול המשלבות את רצונות, יעדי וחששות החולים.

·       בדיקות סקר לפרפור פרוזדורים והתחלת טיפול נוגד-קרישה להפחתת אירועים חוזרים.

·       מתן טיפול אנטי-תרומבוטי, כולל נוגדי-טסיות או נוגדי-קרישה, בהעדר התוויות-נגד. השילוב של נוגדי-טסיות ונוגדי-קרישה לרוב אינו מומלץ אירוע מוחי שני ומתן נוגד-טסיות כפול מומלץ בטווח הקצר ורק לחולים ספציפיים: אלו שהגיעו עם אירוע מוחי מינורי וחולים עם התקף איסכמי חולף בסיכון-גבוה או היצרות תסמינית חמורה.

·       יש לשקול ניתוח עורקי תרדמה או הכנסת תומכנים לעורקי תרדמה לחולים נבחרים עם היצרות עורקי תרדמה.

·       בחולים עם היצרות תוך-גולגולתית חמורה החשודה כגורם לאירוע המוחי הראשון, ישנה העדפה לאיזון אגרסיבי של גורמי סיכון וטיפול תרופתי קצר-טווח בשני נוגדי-טסיות.

·       בחלק מהחולים, סביר לשקול סגירה מילעורית של Patent Foramen Ovale.

ההנחיות מלוות בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה אודות התועלת והסיכונים של טיפול נוגד-טסיות כפול לעומת טיפול נוגד-טסיות יחיד במניעה שניונית של אירוע מוחי. המומחים קובעים כי ניתן לשקול טיפול נוגד-טסיות כפול בחולים נבחרים.

Stroke. Published May 24, 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה