Stroke

תרופות הסותרות פעילות נוגדי-קרישה פומיים ישירים מפחיתות אירועי דמם על-רקע הטיפול אך שיעורי התמותה עדיין גבוהים (J Am Coll Cardiol)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי תכשירים הסותרים את ההשפעה של נוגדי-קרישה פומיים ישירים יעילים מאוד בחולים עם דימום חמור, אך שיעורי התמותה במקרים אלו נותרים גבוהים למרות השימוש בתכשירים אלו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לתכשירים ממשפחת נוגדי-קרישה פומיים ישירים מאזן סיכון-תועלת חיובי, כפי שעלה ממחקרים קליניים וממחקרי עולם-אמיתי, אך שיעור אירועי דמם מג’ורי עומדים על 2-3.5% מהחולים בכל שנה. חלק גדול מהחולים הללו נדרשים לאשפוז ובחלק מהמקרים יש מקום למתן תכשירים סותרים על-מנת לשלוט בדימום.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את התוצאות הקליניות בעקבות מתן תרכיז PCC (Prothrombin Complex Concentration), Idarucizumab, או Andexanet לשליטה בדימום חמור על-רקע נוגדי-קרישה פומיים ישירים.

החוקרים ערכו סקירה שיטתית לזיהוי מחקרים להערכת תכשירים סותרים לטיפול באירועי דמם חמור על-רקע נוגדי-קרישה פומיים ישירים ובחנו את שיעורי התמותה, אירועים תרומבואמבוליים ויעילות טיפול להפסקת הדימום. הסקירה כללה 60 מחקרים עם 4,735 חולים עם דימום חמור על-רקע נוגד-קרישה פומי ישיר, אשר טופלו בתרכיז PC (2,688 חולים), Idarucizumab (1,111 חולים), או Andexanet (936 חולים).

שיעורי התמותה עמדו על 17.7% והיו גבוהים יותר בקרב חולים עם דימום תוך-גולגולתי (20.2%), בהשוואה לחולים עם דימום חוץ-גולגולתי (15.4%). שיעורי אירועי תרומבואמבוליזם עמדו על 4.6%, עם שיעורים גבוהים במיוחד עם Andexanet (10.7%). שיעורי שליטה יעילה בדימום עמדו על 78.5% ואלו היו דומים ללא תלות בתכשיר שניתן להסגת פעילות נוגדי הקרישה.

שיעור אירועי דמם חוזר עמדו על 13.2%, כאשר 78% מהדימומים החוזרים תועדו לאחר חידוש טיפול נוגד-קרישה.

הממצאים הצביעו על קשר בולט ומובהק סטטיסטית בין הסיכון לתמותה ובין כישלון השגת שליטה בדימום (סיכון יחסי של 3.63, רווח בר-סמך 95% של 2.56-5.16).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסיכון לתמותה לאחר דימום חמור על-רקע נוגד-קרישה פומי ישיר נותר משמעותי למרות שיעור גבוה של שליטה יעילה בדימום עם התכשירים הסותרים את פעילות נוגדי הקרישה. הממצאים הצביעו על קורלציה משמעותית בין כישלון השגת שליטה יעילה בדימום ובין הסיכון לתמותה.

J Am Coll Cardiol. 2021;77:2987-3001

לידיעה במדסקייפ

ד”ר עמית עקירוב הוא מומחה ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בבית חולים בלינסון. ליצירת קשר ומידע נוסף: www.amitakirov.com

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה