Thalassemia

רמות Lp(a) עשויות להשפיע על היתרונות הקרדיווסקולרים של Evolocumab – מחקר FOURIER (מתוך NEJM)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

מטופלים אשר מקבלים טיפול ב proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) Inhibitor, evolocumab  (Repatha, Amgen, רפאטה) עשויים לחוות ירידה משמעותית יותר באירועים קרדיווסקלרים אם רמת הבסיס של Lp(a) שלהם גבוהה יותר. כך על פי מחקר שהתפרסם ב NEJM במרץ 2018.

האנליזה בוצעה על נתונים מתוך מחקר ה FOURIER (Further Cardiovascular Research With PCSK9 Inhibition in Subjects With Elevated Risk).

Evolocumab הינו נוגדן מונוקלונלי אשר מעכב את החלבון PCSK9 ובכך מוריד את רמת ה LDL cholesterol בדם. האם תרופה זו גם מפחיתה אירועים קרדיווסקולרים הינה שאלה אשר התשובה אליה עדיין אינה ודאית.

במחקר אקראי, כפול סמיות ומבוקר זה, הוכללו 27,564 מטופלים עם מחלה אתרוסקלרוטית ורמת LDL של 70מ”ג/דציליטר או יותר אשר היו תחת טיפול בסטטינים. המטופלים חולקו באופן אקראי לקבלת evolocumab (140 מ”ג כל שבועיים או 420מ”ג כל חודש), או פלצבו, בזריקה תת עורית. נקודת הסיום הראשונית היתה המשלב של תמותה קרדיווסקולרית, אוטם בשריר הלב, או שבץ מוחי. בתחילת המחקר, בשבוע 12 ובשבוע 58, נבדקו גם רמות Lp(a) לרוב המטופלים.

משך המעקב החציוני היה 2.2 שנים. בשבוע 48, הירידה הגדולה ביותר ב LDL עם evolocumab בהשוואה לפלצבו היתה 59%, מערך בסיס של 92מ”ג/דציליטר ל 30מ”ג/דציליטר. (p<0.001). בהשוואה לפלצבו, טיפול ב evolocumab הפחית באופן מובהק את הסיכון לנקודת הסיום הראשונית (1344 מטופלים (9.8%) לעומת 1563 מטופלים (11.3%)). (HR 0.85, CI 0.79-0.92, P<0.001). החוקרים גילו כי האפקט הגדול ביותר היה בקבוצת המטופלים עם ערכי Lp(a) הגבוהים ביותר. הירידה בסיכון בקבוצה זו לעומת פלצבו היתה 24%, לעומת הקבוצה עם ערכי Lp(a) נמוכים יותר, אצלה הירידה בסיכון לעומת פלצבו היתה 15%. לא היה הבדל משמעותי בין קבוצות המחקר בתופעות הלואי, למעט תגובה מקומית באתר ההזרקה אשר היתה שכיחה יותר בקבוצת ה evolocumab.

מסקנת החוקרים מהמחקר היא כי עיכוב של PCSK9 עם evolocumab במטופלים אשר מקבלים סטטינים, הורידה את רמת ה LDL cholesterol והורידה את הסיכון לאירועים קרדיווסקולרים. לדברי החוקרים, תוצאות אלה מוכיחות כי מטופלים עם רקע של מחלה לבבית אתרוסקלרוטית עשויים להפיק תועלת מטיפול להורדת LDL לערכי מטרה נמוכים מהקיימים היום. מסקנה נוספת היא של evolocumab אפקט גם על רמות Lp(a), ואף על פי שכיום לא ידוע עד כמה משמעותי חלקו של הורדת רמת חלבון זה בדם בהפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי, מחקר זה מראה כי היה אפקט משמעותי של התרופה על רמתו, וכן המטופלים אשר הרוויחו את התועלת הרבה ביותר בהורדת הסיכון הקרדיווסקולרי היו המטופלים עם הערכים הגבוהים ביותר של Lp(a).

*המחקר מומן על ידי החברה Amgen.

Evolocumab and Clinical Outcomes in Patients with Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. May 4, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה