Thalassemia

טיפול הניתן למחלת ההפטיטיס C עשוי לקצר את משך ההחלמה מ-COVID-19 (כנס COVID-19)


מאת נעה גנזבורג, Bcs

משטר טיפול שכלל שילוב של sofosbuvir ו-daclatasvir ( הן Sovaldi, Gilead Sciences ו-aklinza, Bristol-Myers Squibb ) שניטלו יחד במשך 14 ימים , קיצר את משך הזמן עד להחלמה מ-COVID-19 ושיפר את ההשרדות במאושפזים הסובלים ממחלה חמורה, במחקר פתוח תווית שנערך באירן.  לדברי החוקרים, לטיפול זה פרופיל בטיחות מוכר ומקובל מטיפול בזיהום בההפטיטיס C .

החוקרים מציינים כי מדובר בתוצאות ראשוניות, וקשה לחזות אם ניתן יהיה לשחזר במחקרים גדולים ומבוקרים או באוכלוסיה. עם זאת, הם מציינים כי מדובר בטיפול גנרי וזול יחסית ברחבי העולם (בפרסום בבנושא במדסקייפ מצוין  עם זאת, כי בארצות הברית מחזור טיפול של שבועיים יעלה 18 אלף דולרים).

המחקר, שממצאיו הוצגו ביולי בפני משתתפי מהכנס הוירטואלי ל-COVID-19 של 2020, נערך בטהרן שבאירן בארבעה מרכזי טיפול משולבים בשלבים המוקדמים של התפרצות המחלה והשתתפו  בו 66 מטופלים שאובחנו עם COVID-19 בדרגת חומרה בינונית עד חמורה, שטופלו באופן סטנדרטי, באמצעות הידרוקסיכלורוקוין במינון של 200 מ”ג פעמיים ביום, כשחלקם קיבלו גם lopinavir  ו-ritonavir במינון 250 מ”ג פעמיים ביום. המטופלים חולקו לקבוצת טיפול וקבוצת ביקורת, עם 33 מטופלים בכל קבוצה. בקבוצת הטיפול קיבלו המטופלים בנוסף שילוב של sofosbuvir ו-daclatasvir  במינון של 460 מ”ג מדי יום.  כלל המטופלים טופלו במשך שבועיים, ואז נבדק האם הם סובלים מחום, מהן רמות החמצן בדם, ומהו קצב הנשימה.

לדברי החוקרים, בקבוצת הטיפול היו יותר חולים שהחלימו (88 אחוזים לעומת 67 אחוזים), אך הפער בינהם לא היה מובהק. עם זאת, החוקרים מציינים כי הזמן החציוני להחלמה קלינית היה מהיר יותר באופן מובהק בקבוצת הטיפול- שישה ימים, לעומת קבוצת הביקורת עם 11 ימים. החוקרים צירפו למחקרם תוצאות משני מחקרים נוספים שנערכו באירן עם שילוב התרופות הללו- sofosbuvir ו-daclatasvir – מחקר אחד כלל 48 מטופלים והשני 62 מטופלים, וממטא האנליזה נמצא כי שיעור ההחלמה הקליני לאחר 14 יום היה טוב יותר באופן מובהק, בשיעורים שונים של 14-32% בקבוצת הטיפול מאשר בקבוצת הביקורת.

מטא האנליזה הציגה גם כי מטופלים בקבוצות הטיפול היו בסבירות של 70% יותר לשרוד את המחלה לעומת חולים בקבוצת הביקורת. עם זאת, מציינים החוקרים, משטרי הטיפול שניתנו במחקרים השונים היו שונים זה מזה, כמו כן, לא נבדק העומס הנגיפי של נגיף הקורונה SARS-CoV-2 . החוקרים טוענים שלמרות זאת, הטיפול המשולב בתרופות ה-sofosbuvir ו-daclatasvir  הביא לשחרור מהיר יותר מבית החולים ולשיפור בהשרדות.

במדסקייפ בסקירת הנתונים הללו מובאת גם תגובתו של ד”ר אנתוני פאוצ’י, ראש המכון הלאומי האמריקאי לאלרגיה ומחלות זיהומיות למחקר: לדבריו, מדובר בממצאים פרובוקטיביים אך מעודדים, והוא קורא לבחון את הנתונים במחקרים קליניים אקראיים גדולים יותר, מאחר ויש צורך בנתונים נוספים לפני הכנסת הטיפול להנחיות הטיפול הרשמיות. עוד מצוין במדסקייפ כי באוקטובר עתידים להתפרסם ממצאים ממחקרים מבוקרים ואקראיים נוספים הכוללים כמה אלפי מטופלים הבוחנים טיפול זה. 


https://www.medscape.com/viewarticle/933822#vp_2

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה