Thalassemia

לרופאי שיניים ואורתודונטים תפקיד מרכזי בזיהוי השינויים במראה הפנים בחולי אקרומגליה (Pituitary) / הערת מערכת מאת דר’ עמית עקירוב, עורך תחום היפופיזה

לרופאי שיניים ואורתודנטים תפקיד חשוב בזיהוי השינויים המוקדמים במראה הפנים של חולים עם אקרומגליה, אם כי מסקר חדש עולה כי דרושה מודעות רב יותר למחלה הנדירה במטרה להביא לשיפור האבחנה המוקדמת.

השינויים במראה הפנים של חולים עם אקרומגליה עשויים לכלול פרוגנתיזם, עצמות לחיים בולטות, שינויים בגודל האף והאוזניים, עיבוי רקמות רכות ושפיים ואסימטריה של הפנים. עד 80% מהחולים עם אקרומגליה מתייצגים עם שינויים באזור הפה, כולל גדילה של הלסת, הפרעה בנשך וסגירה של השיניים ולשון גדולה, כל אלו עשויים לתרום להתפתחות דום נשימה חסימתי בשינה.

שינויים במראה הפנים ובחלל האף והפה הם בין הביטויים הנפוצים והמוקדמים ביותר של אקרומגליה, כאשר אלו עשויים להקדים את האבחנה של אקרומגליה בעד 10 שנים.

החוקרים חילקו שאלונים במטרה להעריך את היכולת של 220 רופאי שיניים ו-206 אורתודנטים לזהות מוקדם את הביטויים של אקרומגליה בפנים וחלל הפה. השאלון כלל תמונות עם פרטים של הפנים וחלל הפה והשיניים וצילום צידי של חולים עם אקרומגליה.

בעת בחינת התצלומים, רופאי השיניים זיהו בשכיחות הגבוהה ביותר את הבליטה של הלסת התחתונה לעומת העליונה (פרוגנתיזם) ועיבוי השפתיים; אורתודנטים דיווחו גם על שינויים בחיך הרך.

במהלך ההערכה הדנטאלית, 90% מהמשתתפים השלימו הערכה של מראה וגודל הלשון וסימנים של ליקוי שינה. אורתודנטים נטו יותר גם לזהות הגדלה של האוכף הטורקי בצילום. מבין המשתתפים, 10.8% מהנשאלים טיפלו בשלב כלשהו בחולים עם אקרומגליה, 11.3% הפנו לפחות חולה אחד בחשד לאקר ומגליה.

החוקרים כותבים כי לרופאי שיניים עשוי להיות תפקיד חשוב בזיהוי חולים עם אקרומגליה וסיבוכי המחלה; עם זאת, העובדה כי רק אחוז קטן מהרופאים דיווחו כי פגשו בחולה עם ממצאים חשודים למחלה מעיד על פערי הידע בתחום.

Pituitary 2021

לידיעה ב-Healio

הערת מערכת מאת דר’ עמית עקירוב, עורך תחום היפופיזה:

נושא העיכוב באבחנה של אקרומגליה נדון במחקרים רבים ולמרבה הצער, למרות שיפור שיעורי התחלואה והתמותה בחולים אלו, בעיקר הודות לפיתוח טיפולים יעילים וטיפולים המכוונים לתחלואה הנלווית של המחלה, לא חל שינוי בעיכוב באבחנה, כאשר גם היום החולים לרוב סובלים מתסמינים וסימנים של המחלה לאורך 4-10 שנים בטרם מגיעים לאבחנה. המחקר הנוכחי מעיד כי לרופאי שיניים ואורתודנטים עשוי להיות תפקיד חשוב באבחנה מוקדמת של המחלה וייתכן ויש מקום להשלמת פעילויות להגברת המודעות למחלה בקרב צוותים רפואיים אלו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה