Thyroid Cancer

האם הפרעה בתפקודי בלוטת התריס מעלה את הסיכון לתמותה בנוכחות מחלת כבד שומני? (The American Journal of Gastroenterology)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי שילוב מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול עם תפקוד ירוד של בלוטת התריס מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

החוקרים מארצות הברית בחנו את הנתונים מסקר NHANES שנערך בין השנים 1988-1994 והתמקדו בפרט בנתוני התמותה עד שנת 2015 אודות למעלה מ-10,000 משתתפים. לאורך חציון מעקב של 23 שנים הם זיהו בסך הכול 2,978 מקרי תמותה, לרוב עקב מחלות לב וכלי דם ומחלת ממאירות.

שיעורי הימצאות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול, אשר הוגדרה בנוכחות עדות סטנוגרפית לסטיאטוזיס כבדי ללא מחלת כבד קיימת, עמדה על 33.9%, כולל שיעור מקרים בדרגה בינונית-עד-חמורה של 19.7%.

החוקרים מציינים כי ערכי TSH גבוהים יותר בטווח התקין עשויים להשפיע באופן שלילי על הבריאות המטבולית. במטרה לבחון את הנושא באוכלוסיה זו, הם השוו את ערכי TSH בתוך הטווח התקין. תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס הוגדרה בנוכחות ערכי TSH מעל 4.5 mIU/L וערכים נמוכים-תקינים הוגדרו בנוכחות ערכי TSH בטווח 2.5-4.5 mIU/L. תפקוד ירוד של בלוטת התריס הוגדר בנוכחות תפקודי בלוטת תריס בטווח נמוך-תקין ובנוכחות תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס.

מהנתונים עולה כי ב-8,287 חולים ערכי TSH היו בטווח 0.39-2.5 mIU/L. תפקוד ירוד של בלוטת התריס לווה בעליה של 29% בסיכון למחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. יתרה מזאת, תפקוד ירוד של בלוטת התריס לווה בסיכון מוגבר משמעותית לתמותה מכל-סיבה בחולים עם מחלת הכבד השומני (יחס סיכון של 1.24, p=0.031), אך לא באלו ללא מחלת כבד שומני.

עוד מדווחים החוקרים כי תפקוד ירוד של בלוטת התריס לווה בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם בכלל האוכלוסיה ובאלו עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול, אך לא זוהה קשר דומה באלו ללא מחלת הכבד.

בעקבות ממצאים אלו, החוקרים כותבים כי למרות שמחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול בעצמה אינה מעלה את הסיכון לתמותה מכל-סיבה או לתמותה מסיבה ספציפית, בנוכחות מחלת הכבד עם ערכי TSH מוגברים ניתן לזהות עליה בשיעורי התמותה מכל-סיבה, בפרט תמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

The American Journal of Gastroenterology, online June 3, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה