Thyroid Cancer

מהפכת הטיפול בסרטן הריאה/מאמר אורח מאת ד”ר ארנולד סיחון

סרטן ריאה

אם עד לפני כמה שנים הבשורה על סרטן ריאה מסוג ALK משמעותה הייתה כמה חודשים ספורים לחיות, המהפכה המשמעותית בתחום זה העניקה לאין-ספור חולים את התקווה לשנים ארוכות לצד המחלה

תחום האונקולוגיה של השנים האחרונות נהנה מהתקדמות מרשימה בפיתוח תרופות המיועדות לגידולים ולתתי-גידולים על פי ממצאים גנטיים מולקולריים של הגידול, כשאחד מהתחומים שבהם חלה התקדמות מרשימה מאוד הוא סרטן הריאה, ובפרט סרטן ריאה מסוג ALK. בהשוואה לטיפולים שניתנו עד לאחרונה לחולי סרטן באופן גורף, שהיו טיפולים לא סלקטיביים בעלי יעילות מוגבלת ופגיעה חמורה באיכות החיים, ההתפתחות הטכנולוגית שמאפשרת בדיקה מעמיקה של המטען הגנטי של גידול, לצד תרופות חדשות שיכולות לטפל בפגם הגנטי שאחראי להתפתחות הגידול, מאפשרות תגובה טובה יותר לטיפול, שמירה על איכות חיים טובה ובעיקר שיפור בהערכת תוחלת החיים של החולה. כיוון שמדובר בתרופות סלקטיביות מאוד לגידולים ספציפיים, פרופיל תופעות הלוואי שלהן קל ביחס לטיפול שהיו בעבר, ואם לא די בזאת, היום טיפולים רבים ניתנים בעזרת כדורים דרך הפה, כך שהמטופל יכול ליטול את הטיפול בקלות בביתו.

כיום ישנן מספר לא קטן של תרופות מסוג זה אשר אושרו על ידי הגופים הרגולטוריים הגדולים בעולם וגם אצלנו בישראל ורובן ממונות במסגרת סל הבריאות. למעשה, עבור שליש מהחולים שאובחנו בסרטן ריאה מתקדם, אפשר להציע פתרון מתוך ארסנל התרופות הקיים. כיוון שישנן לא מעט תרופות יעילות שנותנות מענה לאותו פגם גנטי ספציפי, האונקולוג המטפל יכול לבחור מתוך כמה אפשרויות את הטיפול הטוב ביותר לטעמו ובעל פרופיל תופעות הלוואי הקל ביותר, כלומר האונקולוג יכול לבצע בחירה נכונה יותר של התרופה אל מול המאזן של יעילות ורעילות. ככל שהתרופות הן מדור מתקדם יותר, כך יעילותן טובה יותר. פרופיל תופעות הלוואי עוד יכול להשתנות בין התרופות, אך הרופאים יודעים כיצד להתמודד עם התופעות הללו באמצעות טיפול תומך. זאת ועוד, כאשר חולה מפתח עמידות לתרופה ספציפית והמחלה מתקדמת תחת הטיפול, האונקולוג המטפל יכול להחליף את הטיפול בתרופה אחרת תחת אותה יעילות ואותו פרופיל תופעות לוואי קל. עבור יתר החולים שאינם מתאימים לטיפולים ממוקדי המטרה ישנן עוד תרופות חדשות שאומנם הן פחות סלקטיביות אך מסייעות למערכת החיסון להתמודד עם המחלה, לעיתים ללא צורך בכימותרפיה.

אנו נמצאים בעידן שבו כמעט לכל אונקולוג שעוסק בתחום הריאה יש חולים רבים שאובחנו עם סרטן ריאה במצב מתקדם מאוד וקשה מאוד ובזכות אותה קדמה הצליחו להפיק תועלת גדולה מהטיפולים הללו, חולים שמצבם השתפר והם נמצאים בטיפול לאורך שנים תוך שהם מסוגלים לנהל אורח חיים רגיל לחלוטין לצד סרטן הריאה המתקדם. עם כל זאת ישנה עוד דרך ארוכה לפיתוח של תרופות נוספות שיוכלו לטפל בפגמים אחרים שמאפשרים לסרטן הריאה להתקדם ושעדיין לא קיבלו מענה. קצב האישורים של התרופות החדשות בישראל נותן מענה יפה מאוד, אך למדינה עדיין יש תפקיד חשוב הן בהרחבה ככל הניתן של פאנל התרופות לקווי הטיפול הראשונים לחולים בסרטן ריאה מתקדם והן בקידום המודעות לאחד מהגורמים הקריטיים לסרטן הריאות, הוא מניעת עישון. מאמצים משולבים אלו יביאו בסופו של דבר לחברה בריאה יותר.

המחבר הוא ד”ר ארנולד סיחון, סגן מנהל בכיר, מכון האונקולוגי של בית חולים אסף הרופא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה