Thyroid Disorders

האם קיים קשר בין טיפול במטפורמין ובין רמות TSH? (מתוך CMAJ)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת CMAJ, מדווחים חוקרים כי הטיפול במטפורמין עשוי להביא לירידה נוספת ברמות TSH (Thyroid Stimulating Hormone) בחולי סוכרת שכבר מקבלים טיפול תרופתי בשל תת-פעילות של בלוטת התריס.

מהערכת נתוני מחקר עוקבה עולה כי בחולים עם תת-פעילות של בלוטת התריס וסוכרת מסוג 2 שטופלו במטפורמין נרשמה עליה של 55% בסיכון לרמות TSH נמוכות, בהשוואה לחולי סוכרת עם תת-פעילות של בלוטת התריס שנטלו סולפוניל-אוריאה. מצד שני, מהנתונים עלה כי הטיפול במטפורמין עשוי להפחית את רמות TSH, בעיקר בחולים עם סוכרת ותת-פעילות של בלוטת התריס בעת התחלת הטיפול.

במטרה לבחון את הנושא, החוקרים בחנו את הנתונים ממאגר Clinical Practice Research Datalink, העוקב אחר כ-13 מיליון חולים ב-680 מרכזים בבריטניה, להערכת התוצאות בחולים שהחלו בטיפול במטפורמין או סולפוניל-אוריאה בין 1988-2012.

מבין חולים אלו, ב-59,937 תפקודי בלוטת התריס היו תקינים, בעוד ש-5,689 טופלו בשל תת-פעילות של בלוטת התריס.

החוקרים זיהו עליה משמעותית בסיכון לרמות TSH נמוכות בקרב חולים שטופלו בשל תת-פעילות של בלוטת התריס במידה וטופלו במטפורמין, בהשוואה למטופלים בסולפוניל-אוריאה (יחס סיכון מתוקן של 1.55). שיעורי ההיארעות של רמות TSH נמוכות עמדו על 125.2 ל-1,000 שנות-אדם עם טיפול במטפורמין, בהשוואה ל-79.5 ל-1,000 שנות-אדם עם טיפול בסולפוניל-אוריאה.

הסיכון הגבוה ביותר לרמות TSH נמוכות עם מטפורמין תועד ב-90-180 הימים לאחר התחלת הטיפול התרופתי (יחס סיכון של 2.30). החוקרים מציינים כי לא זיהו קשרים אלו בקרב חולי סוכרת עם תפקודים תקינים של בלוטת התריס (יחס סיכון מתוקן של 0.97).

המנגנון הביולוגי הקושר בין טיפול במטפורמין ובין רמות TSH נמוכות אינו מובן היטב והחוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים לתיאור ההשלכות ארוכות הטווח וקצרות הטווח של האינטראקציה האפשרית הנ”ל.

CMAJ 2014

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה