Thyroid Disorders

האם ההשפעה של טיפול בליתיום על תפקודי בלוטת התריס מוגבלת לנשים בלבד? (מתוך הכנס השנתי ה-23 מטעם ה-EPA)

כאחת מכל שש נשים עם הפרעה דו-קוטבית מפתחת תת-פעילות של בלוטת התריס תחת טיפול בליתיום, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו במהלך הכנס השנתי ה-23 מטעם ה-European Psychiatric Association. מהנתונים עולה כי אין קורלציה משמעותית עם משך המחלה או גיל המטופלת. מנגד, בגברים לא תעדו סימנים לתת פעילות של בלוטת התריס.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין טיפול בליתיום ובין הידרדרות תפקוד כלייתי, בתלות במשך הטיפול וגיל המטופל, עם הידרדרות משמעותית לאחר עשר שנים. מרבית המקרים של תת-פעילות של בלוטת התריס אירעו במהלך השנים הראשונות לטיפול בליתיום, אך הדינמיקה של תפקודי בלוטת התריס לאחר עשר שנות טיפול בליתיום לא הייתה ידועה.

כעת ערכו החוקרים מחקר חתך להערכת הורמוני בלוטת התריס ונוגדנים כנגד בלוטת התריס בקרב חולים עם הפרעה דו-קוטבית שטופלו בליתיום למשך 10-19 שנים או במשך 20 שנים ומעלה. מדגם המחקר כלל 66 משתתפים בגילאי 24-85 שנים, שטופלו בליתיום במשך 10-44 שנים.

מהנתונים עולה כי תת-פעילות קלינית של בלוטת התריס תוארה בשבע נשים בלבד, כאשר בשלוש נשים, ההפרעה התפתחה במהלך השנה הראשונה לטיפול בליתיום. כאשר החוקרים הוציאו מניתוח הנתונים את שבע הנשים הללו, להן ניתנה תוספת טיפול בתירוקסין, לא תוארו הבדלים בין גברים ונשים ברמות ההורמונים, כולל fT4, fT3 או TSH. לא תוארו הבדלים ברמות הורמונים אלו בחולים שטופלו בליתיום במשך פחות מ-20 שנים, בהשוואה לאלו שטופלו בליתיום במשך עשרים שנים ומעלה.

כמו כן, לא תוארה קורלציה משמעותית עם הגיל או משך המחלה ולא תוארו הבדלים בקרב 38 החולים עם סיפור משפחתי של הפרעות מצב רוח ו-28 החולים ללא סיפור משפחתי דומה.

מאחר וכל המשתתפים במחקר טופלו בליתיום, לא ניתן היה לקבוע את הקורלציה בין רמות ההורמונים ובין הפרעה דו-קוטבית עצמה, בניגוד להשפעה של ליתיום בלבד.

מתוך הכנס השנתי ה-23 מטעם ה-EPA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה