Thyroid Disorders

המלצות חדשות מטעם ה-ATA להתערבות ניתוחית לטיפול בגויטר (Thyroid)

תירואיד בלוטת התריס

בהצהרה מטעם ה-ATA (American Thyroid Association) מפרט הארגון את אופן ההערכה המומלץ של חולים עם גויטר וקובע המלצות לניתוחי גויטר על-מנת לצמצם את הסיכון לסיבוכים.

המומחים מדגישים כי ההמלצות נוגעות למקרים של גויטר שפיר ומתמקדות באופן ביצוע הניתוח בצורה בטוחה הצעדים הנדרשים לפני ניתוח, אופן הניתוח והטיפול בחולים מיד לאחר הניתוח על-מנת להביא לתוצאות הטובות ביותר. המסר העיקרי הוא כי דרושה הכנה זהירה ועבודת צוות בין המנתח והמרדים, על-מנת להשלים בהצלחה את הניתוח.

המומחים כותבים כי על רופאים להכיר מספר נקודות חשובות בניהול חולים אלו. ראשית, לא כל הגויטרים השפירים דורשים התערבות ניתוחית. אפשרויות הטיפול התרופתי במקרים אלו כוללות טיפול ביוד, טיפול בתחליפי הורמוני בלוטת התריס, טיפול לדיכוי הורמוני תריס וטיפול ביוד רדיואקטיבי. עם זאת, חשוב להבין כי מתן טיפול תחליפי להורמוני תריס לדיכוי הבלוטה לא הוכח כמסייע במניעת גדילת הזפק ויש לעקוב אחר החולים, כך שבמידה ותהיה גדילה פתאומית של הזפק, הם יופנו לביופסיה.

בניגוד לטיפול תרופתי, העשוי להביא להקטנה חלקית של נפח הגויטר, ניתוח מהווה טיפול דפיניטיבי.

חולים עם תסמיני קוצר נשימה ו/או דיספגיה עקב לחץ על קנה הנשימה או הוושט הם החולים המתאימים ביותר להתערבות ניתוחית. מספר מחקרים הדגימו שיפור בנשימה ובבליעה לאחר ניתוח.

בהצהרה מתארים הכותבים את ההערכה המומלצת של חולים לפני ניתוח, הכוללת הערכת תסמיני גויטר (קוצר נשימה, דיספגיה ודיספוניה) ובחינת סימנים קליניים בבדיקה גופנית. בנוסף, נדרשת הערכה של תפקוד בלוטת התריס, כאשר בדיקת TSH הכרחית בהערכת גויטר. בצפון אמריקה, בדיקת אולטרה-סאונד הינה הבדיקה הסטנדרטית להערכת הגדלה של בלוטת התריס ובדיקת CT עשויה לסייע בקביעת קוטר קנה הנשימה.

הטיפול הניתוחי במקרים של גויטר גדול הוא מורכב, ולפחות שני מחקרים דיווחו על תוצאות טובות יותר כאשר הניתוחים מבוצעים במרכזים בעלי נפח גבוה ורופאים בעלי ניסיון רב בתחום. יתרה מזאת, כמו בכל ניתוח של בלוטת התריס, הן הסיבוכים במהלך הניתוח והן הסיבוכים לאחריו עלולים להיות חמורים וכוללים דימום, מצוקה נשימתית, פגיעה בעצב ה-RLN והיפופאראתירואידיזם זמני. מכאן החשיבות הרבה של הערכה הולמת לפני הניתוח, עם קביעת היקף המחלה, מצב דרכי האוויר ומחלות הרקע.

תקשורת טובה בין המנתח והמרדים היא חשובה מאוד במהלך השראת ההרדמה וסיום ההרדמה במקרים אלו. חשוב מאוד להקפיד על שיתוף פעולה בין השניים על-מנת להבטיח שליטה בדרכי האוויר באופן בטוח.

לסיום, לאחר הניתוח, על המנתח להיות זמין מיידית לטיפול בכל סיבוך אפשרי בדרכי האוויר.

Thyroid. 2014;24:181-189

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה